26 C
Willemstad
• maandag 5 december 2022

Extra | Journaal 2 december 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, December 1, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 1 december 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

Democracy now! | Wednesday, November 30, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 30 november 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

CN | 1xBet dichterbij officieel faillissement

Met PG advies | Eric Mertens - CasinoNieuws.nl Ruim een jaar geleden werd online goksite 1xBet failliet verklaard door een rechter op Curaçao. Het bedrijf ging in beroep...

Democracy now! | Tuesday, November 29, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

NTR | Regering: ‘Koopkracht bevolking door container-crisis fors achteruit gegaan’

WILLEMSTAD – Naar aanleiding van de wereldwijde ‘containter-crisis’ past de regering van Curaçao één van de plannen in het regeerakkoord aan. Het omzetbelastingtarief, beter bekend als ‘ob’, zal niet worden verhoogd van 6% naar 7%.

Containers
Dat heeft minister van Financiën Javier Silvania bekend gemaakt. In het regeerakkoord van het kabinet-Pisas II staat vermeld dat het omzetbelastingpercentage zal worden gewijzigd naar een vast 7% tarief.

In een toelichting geeft Silvania aan dat als gevolg van Covid-19 de prijzen van containers wereldwijd enorm zijn gestegen, waardoor producten op dit moment veel duurder zijn. Volgens Silvania is daarmee de koopkracht van de Curaçaose bevolking fors achteruit gegaan. Hij noemt het ‘voortschrijdend inzicht’ om het ob-tarief niet te verhogen.

Oppositie
Vanuit de oppositie was kritiek gekomen op de geplande verhoging. Oud-minister van Economische Ontwikkeling, en huidig fractieleider van de partij MAN, Steven Martina stelde vorige week dat de wijziging van het ob-tarief enorme gevolgen heeft voor de koopkracht van de bevolking.

De beslissing om de ob niet te verhogen, is volgens minister Silvania een voorbeeld van ‘voortschrijdend inzicht’

Een verhoging van de ob van 6 naar 7 procent in combinatie met de eliminatie van de ob-korting op import zal volgens Martina voor een enorme prijsstijging zorgen op Curaçao. Producten worden volgens hem daardoor niet 1, maar 6.3% duurder.

Dat Silvania het plan, in ieder geval voorlopig, heeft ingetrokken juicht partij MAN toe.

Inflatie
Volgens recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op Curaçao kent het eiland een inflatiecijfer van 3.2 procent. De categorieën die het meest hebben bijgedragen tot de prijsontwikkeling, in de periode van augustus 2021 ten opzichte van augustus 2020, zijn voeding, wonen en gezondheidszorg. In de genoemde periode is de prijs van voeding met 6.5 % gestegen.

Het verlies van koopkracht is voor de regering Pisas-II, waar Silvania minister van is, een belangrijk punt. Verhoging van welzijn en welvaart van de bevolking is volgens het regeerakkoord de belangrijkste leidraad.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

Artikel delen

7 reacties

 1. Supermarkets zijn idd heel duur, deels doir containercridis, maar op curacao niet ongewoon, dat er nog even een flinke (buitensporige)marge overheen komt.

  Mensen hebben minder te besteden, maar lopen eerst een supermarkt /toko in…zonder eten en drinken is de rest ook niet echt mogelijk.

  Schofterigheid van toko’s / bij aanvang covid, supermarket…3,= voor mondkapje vragen…

 2. “Vooral Supermarkten varen wel bij de crisis. De prijzen rijzen de pan uit.”,

  Lijkt mij niet. J e kunt je schamele guldens maar 1 keer uitgeven. Wordt het brood duurder dan zul je bv. op het beleg moeten bezuinigen.
  En aangezien ook andere zaken, zoals benzine-wonen-gezondheidszorg etc. , ook duurder zijn geworden, hebben mensen nog minder te besteden bij de supermarkten. Die laatste zijn dus helemaal niet blij.

 3. Ha ha ha..en MFK zou voor de kleine man opkomen, niet voor COHO gaan, de gaten vullen, (wegen zitten nog vol!!)
  Niets is minder waar.
  sunu a bisti
  Bashi a haña. hambrá ta kome..Pik dus, van sòpi yuana, met corned beef, bloblo stoba en funchi halá, naar dagelijkse 5 gangen menu’s met lomito…samen met alle volgevreten politici..

  Pik lacht, Pik eet, Pik knipt lintjes, Pik feest., Pik beest (kijk zijn bolombonchi oog) Pik ta djodjo riba sen di pueblo..terwijl de pwiblo crepeert..
  Na mij de zondvloed is het adagio van deze partij, en alle voorgaande trouwens…

 4. @Eveline
  Dat klopt helemaal. Vooral Supermarkten varen wel bij de crisis. De prijzen rijzen de pan uit.
  Steeds meer mensen komen in grote problemen, vooral zij die al ver onder de armoedegrens moesten leven.
  De geestelijke gezondheid van een veel te grote groep mensen is meer dan triest te noemen.
  Veel kinderen, bejaarden en alleenstaanden trekken het nauwelijks nog.
  Er is geen opvang, kinderen kunnen niet geholpen worden.
  Kortom het is gewoon crisis en pik P raaskalt maar door zoals vandaag tijdens de persconferentie.
  Uitschot niet meer en niet minder.

 5. Een prijsstijging van 6,5% in 1 jaar? Elektra is in 1 jaar gestegen met ruim 10%, benzine met ruim 20%. Volgend op de verhoogde afvalstoffenheffing met 75%, extreem verhoogde accijns op alcohol en tabak.

  De prijzen in de supermarkten rijzen de pan uit, niet in percentages bij te houden! Vier appels voor Naf 18, een zak hondenvoer een maand geleden gekocht voor Naf 58 kost nu Naf 70 (nou ja, Naf 69,99 om het leed wat te verzachten), prijsstijgingen in de supermarkten van meer dan 20% zijn tegenwoordig heel “gewoon”…..

  Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat sommige partijen grof misbruik maken van allerlei wel of niet bestaande crisissen over de ruggen van de bevolking.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -