28 C
Willemstad
• maandag 26 september 2022

DKR | Knipselkrant Curaçao plat door cyberaanvallen

Dossier Koninkrijksrelaties Willemstad – Aanhoudende cyberaanvallen hebben de Knipselkrant Curaçao platgelegd. Het is de redactie al een week lang niet gelukt nieuwe berichten te plaatsen. De site is...

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...

NTR | Ook in hoger beroep schuldig: ‘corrupte ex-minister zette ondernemers onder druk’

Melony en Paul Croes (l). Foto: Sharina Henriquez

ORANJESTAD – Voor de corrupte ex-minister Paul Croes ‘is geen plaats meer’, zegt het hof, om de Arubaanse overheid te dienen nu hij het vertrouwen ‘zo sterk heeft beschaamd’ als minister. Hij moet drie jaar de cel in.

Dat is een jaar minder dan de rechtbank eerder oplegde, waartegen Croes in beroep ging. Een aantal strafbare feiten vond het hof namelijk onvoldoende bewezen. Maar de meest ernstige misdrijven wel, zoals het vragen en aannemen van steekpenningen; ambtsmisbruik voor eigen gewin; deelnemen aan een criminele organisatie, witwassen en verduistering.

Beraden over vervolgstappen
Na het vonnis laat Croes weten ‘teleurgesteld te zijn’ omdat hij vindt dat het hof niet genoeg rekening heeft gehouden met onder andere de ‘onmenselijke omstandigheden waarin hij is vastgehouden’. Of hij zich bij het vonnis neerlegt, is niet duidelijk. Croes antwoordt tegen de lokale pers dat hij zich gaat beraden samen met zijn advocaat over ‘vervolgstappen’.

Het openbaar ministerie noemt de straf – ondanks dat deze 1 jaar lager uitviel dan eis- en de motivering van het hof ‘begrijpelijk en redelijk’.

Croes was minister voor arbeid, jeugd en sociale zaken in het kabinet Eman II in 2013 tot en met 2017. Hij sjoemelde niet alleen met het afgeven van werkvergunningen aan arbeidsimmigranten. Toen de politie bij thuis inviel, bleek de familie ook een Venezolaans kindermeisje illegaal in dienst te hebben. Daar is ook zijn vrouw voor veroordeeld.

Wat volgens het hof ‘tekent dat de verdachte geen enkel besef heeft welke normen en verantwoordelijkheid gepaard gaan met het aan hem toevertrouwde ministerschap’.

Een groot aantal bedrijven op Aruba heeft de minister omgekocht, om zo buitenlandse arbeidskrachten in dienst te kunnen nemen. Terwijl het beleid van de overheid al jaren is om voorrang te geven aan lokale werknemers en zo de arbeidsmigratie te beperken.

Het hof acht ook bewezen dat de Arubaanse bestuurder zelf (kleine) ondernemers rechtstreeks of door een tussenpersoon onder druk heeft gezet. Die hebben daardoor winkelgoederen en geld afgestaan, zonder dat Croes daarvoor betaalde.

Meerdere corruptiezaken
Naast de celstraf mag Croes acht jaar lang geen politieke functie bekleden noch deelnemen aan verkiezingen. Zijn voormalige collega in het kabinet Eman, Benny Sevinger, wordt ook verdacht van corruptie, namelijk gesjoemel met overheidsterreinen. Het OM is ook bezig met het onderzoek naar corruptie van een andere voormalige minister, Otmar Oduber, uit het vorige kabinet Wever-Croes I.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

Artikel delen

1 reactie

  1. “Een Venezolaans kindermeisje illegaal in dienst te hebben”. Weet niet dat het strafbaar is dan ben ik ook strafbaar. Heb ooit een trago meisje als dienstmeid in huis genomen.

    Mijn vrouw en ik deed dat meer uit menselijkheid, ze was zo dankbaar dat ze vaak s’nachts bij ons in bed kroop. Moet zeggen dat ze nu in Italië als nagel styliste werkt.

    Soms denk ik, wat heb ik toch veel in mijn leven meegemaakt, ze zeggen niet voor niets, wie goed doet goed ontmoet.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -