27 C
Willemstad
• dinsdag 19 maart 2024

CC | Marnix College and Albert Schweitzerschool pioneering as the first ‘language friendly schools’ in Curaçao

WILLEMSTAD - The Marnix College and Dr. Albert Schweitzerschool have achieved a remarkable milestone by becoming the first schools in Curaçao to receive the designation of 'Language...

NU | Ajacied Martha opgenomen in eerste selectie Advocaat als bondscoach Curaçao

Ar'jany Martha is vrijdag (lokale tijd) opgenomen in de eerste selectie van Dick Advocaat als bondscoach van Curaçao. Vitesse-doelman Eloy Room keert terug in het keurkorps, nadat...

Opinie | Illusies, verknopingen, een natte droom en luchtkastelen op Curaçao

Jan Huurman WILLEMSTAD – Tijdens een recente bijeenkomst van de Antillenkring deelde Jan Huurman, voormalig Inspecteur Volksgezondheid, zijn inzichten over Curaçao na vijf jaar afwezigheid. Met een focus...

NTR | Internationale vrouwendag: ‘balans houden is niet makkelijk’

Marit Severijnse In het kader van internationale vrouwendag werd op Bonaire een conferentie gehouden met als thema een gebalanceerde levensstijl. “Ook al is Bonaire een eiland waar alles op...

CC | Ministry of Finance reaches agreement with Capriles Clinic

WILLEMSTAD - The Ministry of Finance has reached an agreement with the Capriles Clinic, as announced by the ministry. The operational costs will be covered by this...

DH | Alida Francis to become Governor of St Eustatius

ST.EUSTATIUS -- Government Commissioner Alida Francis is to become the next governor of Statia in the coming months. The state secretary of kingdom relations and digitisation Alexandra van...
- Advertisement -spot_img

NTR | Onderwijsexpert: ‘Enorme problemen dreigen voor Caribische studenten in Nederland’

HomeLandenArubaNTR | Onderwijsexpert: ‘Enorme problemen dreigen voor Caribische studenten in Nederland’
Bursalen op Schiphol | John Samson

ROTTERDAM – De kans op enorme studievertraging of drop-outs onder Caribische jongeren in Nederland is al jaren groot, maar door de coronacrisis zou het een toppunt gaan bereiken. Daarvoor waarschuwt hoofddocent Studiesucces Jean-Marie Molina (Hogeschool Rotterdam).

Molina helpt studenten op de Hogeschool Rotterdam die studievertraging hebben opgelopen om alsnog hun diploma te halen. “Een hbo-studie duurt vier jaar, deze jongeren doen vaker het dubbele over. Dat is ernstig.”

Door de coronacrisis ziet Molina dat het onderwijs zwaar onder druk staat. “Ze werden al niet snel én niet goed geholpen. Door de enorme druk van de coronacrisis presteren docenten niet zoals ze normaal deden. Ze hebben niet genoeg tijd en ze zijn overwerkt. In de praktijk betekent dit dat onze Caribische studenten minder hulp kunnen krijgen als vroeger.”

“Veel Nederlandse hogescholen en universiteiten hebben nu hun handen vol met hun eigen problematiek en ontzettend veel studenten die aan het worstelen zijn. Er zijn vrij weinig mensen die zeggen: we hebben ook nog een andere groep die voorzieningen nodig heeft: de Caribische groep.”

‘De Caribische jongeren zijn een bijzaak voor veel instellingen’

“Hoe goed de bedoelingen ook zijn, de Caribische jongeren zijn een bijzaak voor veel instellingen. Het is niet zo dat ze bewust vergeten worden, maar je kan alleen aandacht voor iets hebben als iets steeds op je netvlies staat. En deze jongeren komen niet zo makkelijk voor zichzelf op”, aldus Molina. “Er zijn redenen genoeg om ons zorgen te maken over de Caribische studenten.”

“Ook voor de Europees-Nederlandse jongeren is studeren vaak een uitdaging. Velen doen zes jaar over hun studie. Maar onder de Caribische langstudeerders waarmee ik te maken krijg, gaat het om acht jaar of meer.”

“Caribische studenten hebben vaak niet eens een netwerk om op terug te vallen. En in tegenstelling tot Europese Nederlanders, hebben onze jongeren vaak ook niet de ouders die makkelijk bijlessen in euro’s kunnen betalen.”

Molina verwacht dat de problemen verder gaan toenemen. “Veel studenten die ik alsnog naar de eindstreep begeleid, dachten in het begin over een studie: ach, dit doe ik wel even. Maar deze coronacrisis gaat het van alle kanten nog moeilijker maken voor onze jongeren.”

En wat als je in de problemen raakt?

Waar ga je eigenlijk heen voor hulp als je, na jaren studeren, nog geen zicht hebt op een diploma? “Wat mij opvalt is dat onze Caribische studenten een terughoudende houding hebben: anderen moeten mij helpen in plaats van dat zij zelf zelf om hulp vragen. Doen ze dat, dan komt de volgende uitdaging: discipline hebben om die hulp ook daadwerkelijk te accepteren.”

Studie blijkt in de praktijk ook niet altijd de drijfveer om na de middelbare school naar Nederland te vertrekken. “Een deel van de Caribische jongeren komt naar Nederland in eerste instantie voor hun vrijheid. En een studie staat dus op de tweede plaats. En dan valt nog iets op: ze weten eigenlijk ook niet of de studie bij ze past. Veel van onze studenten hebben het ook psychisch zwaar.”

‘Onze kinderen weten vaak niet hóe ze moeten studeren’

Naar schatting haalt de helft van de Caribische studenten hun eerste studiejaar niet. Hoe komt dat? “Scholieren en ouders denken dat als je een havo- of vwo-diploma hebt, dat je dus makkelijk kunt gaan studeren, want.. je hebt immers een diploma. Maar dat is een mythe.”

“Ze stampen van de basisschool tot de middelbare school getallen en woorden in hoofd om een toets te halen. Ze leren vaak het letterlijke antwoord op een voorgekauwde vraag van de docent. Onze kinderen leren van alles op school, behalve hóe zij al dat lesmateriaal moeten bestuderen.”

‘De oplossing ligt voor een groot deel op de eilanden zelf’

“Zo maak je kinderen niet nieuwsgierig, zo leer je ze niet om zelf kritische vragen te stellen en zelf het grotere plaatje te gaan zien. Als je dat niet zo goed kan, ben je dan wel klaar voor een hbo- of wo-studie? Nee. Maar dit betekent wel dat de oplossing voor een groot deel op de eilanden zelf ligt.”

Jean-Marie Molina heeft onderzoek gedaan en een methode ontwikkeld die op de Hogeschool Rotterdam wordt toegepast: Tough Love. “Uiteindelijk lukt het altijd om ze – op een harde, maar liefdevolle manier – te onderwijzen zodat ze de eindstreep alsnog behalen. Ik leer ze hun mindset te herkennen en aan die te passen. En: hoe ze moeten leren.“

“Ik leer ze ook de juiste vragen te stellen aan zichzelf en anderen zodat ze hun studie kunnen afronden. Wat ik dan zie gebeuren, is dat hun zelfvertrouwen groeit. Ze raken gemotiveerd omdat ze de succes van hun inzet ervaren. Het werkt.”

‘Deze problematiek houdt me ook in mijn vrije tijd bezig’

Molina’s aanpak blijkt zo succesvol, dat de moeilijkste gevallen alsnog naar haar doorverwezen worden. Op haar eigen hogeschool, maar ook daarbuiten. “Deze problematiek houdt me ook in mijn vrije tijd bezig.  Regelmatig krijg ik van ouders, collega’s en studenten noodkreten via sociale media, om ze alsjeblieft te helpen. Ik heb net een student waarvan ik het gezicht zelfs niet ken, geholpen om alsnog haar diploma te behalen.”

Bron: NTR/CaribischNetwerk

8 reacties

  1. Misschien moeten de studenten gewoon een extra tussenjaar hebben waarin ze goed worden voorbereid op de studie in Hulanda.

  2. In 1980 werd ik bij Hato afgezet door vader en kon ik het verder uitzoeken met mijn beurs en opleiding in Utrecht. Er was geen begeleiding van SSC. En ik had geen winterkleding. ik reed met sokken over mijn handen in de winter die ik niet kende van Nieuwegein naar utrecht: 50 minuten fietsen. Maar was opgevoed in eenvoud, zelfstandig en doorzettingsvermogen. Never give up. En als ik nu bij een blackout ouders met hun prinsjes en prinsesjes naar de Sambil hoor gaan of in hun airco auto’s rondrijden, schud ik mijn hoofd bij mijn olielampen.

  3. Dank aan Django. Met 15+ jaren begeleiding BaMa-studenten o.a. (forensische) psychologie A’dam onderschrijf ik geheel zijn stelling.
    Ik zie ze elk jaar weer komen, mal prepará den dominio y uso continuo di lenga hulandés, e tempo di estudio y ku e buya barata di “ay, nada den e cos aki”.

  4. Zeker ware woorden en alle waardering voor deze dame. Zeer goed dat zij de though love methode hanteert. Elk jaar vliegen vliegtuigladingen slecht voorbereide, niet gemotiveerde en gedoemt om te mislukken studenten af naar Nederland. Velen kunnen nog geen ei koken, zijn gewend dat mamai hun kamer opruimt, hebben nog nooit een wasmand of wasmachine gezien en zijn gewend om met de auto naar de toko aan het eind van de straat te rijden. Ook hebben de meesten altijd een grote mond en kun je ze op banda bou horen als ze op het terrein van Willie Maal een gesprelk voeren bij wijze van spreken. Maar die grote mond is zo weg als ze een microfoon onder de snufferd gedouwd krijgen of hun zegje moeten doen.

    Toen ik in 1995 naar Nederland kwam was ik goed voorbereid. Mijn vader en moeder hadden me geleerd te koken, huishoudelijke taken werden door mij en mijn broers gedaan en owee je gebeente als je dacht de luiaard uit te hangen. Strijken, kleren wassen, kleren in de wasmand al die zaken waren vanzelfsprekend. Mijn ouders tolereerden niet dat de slaapkamer rommelig was. Waag het en jij samen met je troep werden de kamer uitgebezemd. Mijn ouders stonden erop dat we ons ontwikkelden. Al reeds jong werden er boeken gehaald bij de bibliotheek om zo kennis op te doen. In de 4e Mavo was er boek presentatie. De meeste leerlingen kwamen niet verder dan het boek “of mice en men” en andere dunne boekjes. Inhoudelijk konden ze niks vertellen over enerlei boek, vaak hadden ze net de samenvatting gelezen. Ik verbaasde mij dus toen ik in Nederland wel eens bij medestudenten langsging. Vaak was het een bende, koken etc. was niet aan hun besteed en het gezegde liever lui dan moe was van toepassing op velen. De meesten konden hun opleiding niet aan en stopten voortijdig of wisselden elk half jaar van opleiding.

    Wat er gezegd wordt over de afwachtende houding klopt zeer zeker. En het irriteerd mateloos als je zo een labiel persoon in de klas, op het werk of in je omgeving hebt. Altijd de grootste mond maar als het erop aankomt rustig afwachten tot iemand hun komt voeren.

    Er moet dus zeer gauw wat veranderen qua mentaliteit, want sinta warda helpt niet. Goed te lezen dat de meesten na een schop onder den hol alsnog hun opleiding afmaken

  5. Begin minister van onderwijs re verbieden om allerlei snoepreizen, pretparken bezoeken, verjaardagen van kinderen in buitenland, en culturele evenementen in Trinidad, Colombia en Argentinië bij te wonen.

    Kortom, reislustige ministers als persona non grata bestempelen.

    Ben benieuwd wat de eerdte snoepreisbestemming us!
    We hebben door covid gezien en meegemaakt dat “online” vergaderen prima kan!

  6. ‘Onze kinderen weten vaak niet hóe ze moeten studeren’

    En de Minister van Onderwijs is vaak drukker met reizen rond de wereld dan het onderwijs te vernieuwen.

    Zo maak je kinderen niet nieuwsgierig, zo leer je ze niet om zelf kritische vragen te stellen en zelf het grotere plaatje te gaan zien.

    De elite van Curacao en de politiek wil ook geen kritieke jongeren maar meelopers met angst.

  7. Mijn persoonlijke waarneming over Curaçaose studenten is in lijn met wat de schrijver meldt. Een aantal (rond de 30%) studenten kiest uiteindelijk voor de vrijheid (los van de bemoeienis van thuis) en niet voor een studie met een bachelor-degree. In Nederland verwacht men toewijding aan de studie en een hoge mate van zelfstandigheid. Als je dat van tevoren weet, weet je ook wat van je verwacht wordt. Verwacht dus niet dat je (zonder erom te vragen) begeleid wordt tijdens je studie. Dat heeft niets met de Corona-crisis te maken maar vooral met de instelling van de studenten. Daarnaast is de gedachte aanwezig onder studenten dat Nederland wel zorgt en verzorgt of dat OCAN of het Curacao-huis wel helpt. Ook dat is een misvatting. Daarnaast blijkt een behoorlijk percentage studenten moeite te hebben met de Nederlandse taal (woord en geschrift) en vooral een bedenkelijke stage-etos. Niets komt vanzelf en niets gaat vanzelf, het is keihard werken in Nederland (als student en als stagiaire) en dat vergt dus toewijding en daadkracht. Dat kun je meten en daarom is een zelfevaluatie op die capaciteitentest van essentieel belang om te weten waaraan je moet werken in je persoonlijke ontwikkeling voordat je naar Nederland (of elders) vertrekt. Dat gebeurt dus niet en daar valt nog veel winst te behalen. Daarbij komt dat studeren in Nederland veel geld kost en dus een enorme schuld wordt opgebouwd. Die schuld moet worden afbetaald. De voorlichting aan studenten is dus niet effectief genoeg voor vertrek naar Nederland. Studeren in the States is net zo moeilijk en ingewikkeld. Kortom: train jezelf in regelmatige zelfevaluatie en zelfreflectie

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties