26 C
Willemstad
• donderdag 15 april 2021 00:26

PBC | Nederlands reisadvies blijft voorlopig negatief

Persbureau Curacao DEN HAAG – Tijdens de persconferentie gisteravond in Nederland is er door het kabinet nog geen duidelijkheid gegeven over wanneer er weer gereisd mag worden. Het...

PB | Townhall meeting on volcanoes this Thursday

Residents of Saba are invited to a townhall meeting on Thursday, April 15 to attend a presentation by volcanologist Elske de Zeeuw-Van Dalfsen of the Royal Netherlands...

Democracy now! | Wednesday April 14, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 14 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Namen formateurs bekendgemaakt

Advocaat Chester Peterson is door partij MFK voorgedragen als formateur bij gouverneur Lucille George-Wout. Ook oud-minister en internationaal advocaat Rutsel Martha wordt later voorgedragen als formateur. De...

PB | Nieuwe procureur-generaal maakt kennis met Gouverneur

WILLEMSTAD – Op maandag 12 april heeft de nieuwe procureur-generaal van het Openbaar Ministerie van Curaçao, van Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba, de...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaCaribisch Netwerk (NTR)NTR | Ondanks coronamaatregelen veel animo voor verkiezingen Curaçao

NTR | Ondanks coronamaatregelen veel animo voor verkiezingen Curaçao

Foto: Oscar van Dam

WILLEMSTAD – De opkomst is vanmorgen opvallend hoog: tussen 8 en 12 uur ‘s middags gingen meer dan 30 duizend mensen stemmen, meer dan een kwart van het aantal kiezers op het eiland. Dat was 5 duizend meer dan bij de laatste verkiezingen in 2017, ondanks de coronamaatregelen.

Foto Oscar van Dam

Bij veel van de 117 stembureaus is het merkbaar druk, met soms lange wachtrijen tot gevolg. Waar normaal leiders van politieke partijen met veel aanhang hun stem uitbrengen, mogen de politici nu met niet meer dan één persoon naar het stemhokje gaan. Dat gaat goed maar op straat zijn er andere taferelen te zien, vooral de politici en pers staan te dicht op elkaar tijdens interviews en niet altijd zitten de mondkapjes goed.

Toch feest op straat
Bovendien worden de meeste partijleiders naar het stembureau – in ieder geval tot aan de deur – begeleid door aanhangers. En dat betekent: veel vlaggen, politieke t-shirts en toeterende auto’s bij de stembusgang van onder meer Michelangelo ‘Low’ Martinez van de KEM, die zijn enthousiaste aanhang een totaal andere vorm van politiek bedrijven belooft.
Maar ook bij een andere nieuwe partij, Vishon. Waar leider Miles Mercera zegt dat hij hoopt de grootste van het eiland te worden.

Verreweg de meeste partij-aanhangers en politici dragen een mondkapje. Op Amparo dos Santos van Kòrsou di Nos Tur na. Die zegt, op weg naar de stembus, dat ziekte vaak een mentale zaak is. Als je je lichaam goed verzorgt, hoef je geen angst ‘voor welke pandemie dan ook’ te hebben, aldus Dos Santos.

Partijen houden zich niet aan regels
Ondanks de woorden van de politicus kent Curaçao de afgelopen dagen een forse stijging van het aantal coronabesmettingen. Dat maakt het belangrijk dat iedereen zich aan de maatregelen houdt. Maar niet iedereen heeft er vertrouwen in dat dat ook daadwerkelijk gebeurt.

De grootste oppositiepartij, MFK, heeft daarover in de loop van de dag een brief gestuurd aan de Electorale Raad. Volgens de partij is afgesproken dat partijen geen flyers mogen uitdelen bij de stembureaus en eigen waarnemers mogen sturen, maar dat gebeurt toch op grote schaal. De MFK laat weten het te betreuren dat andere partijen zich niet aan de afspraken houden. Niettemin zegt de partij op haar beurt dan ook mensen naar de stembureaus te sturen die in de gaten houden of alles correct verloopt.

En daarmee lijken de verkiezingen, ondanks het coronabeleid en de vele waarschuwingen van de overheid om het dit jaar ingetogen te houden, op veel terreinen toch weer heel veel op het gebruikelijke ‘feest van de democratie’ dat Curaçao graag uitbundig viert.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties