29 C
Willemstad
• zaterdag 27 mei 2023

Extra | Journaal 25 mei 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NTR | Consumentenbond: ‘Kamerleden zien Caribische gemeenten nog steeds als buitenland’

Marit Severijnse Na de grote demonstratie tegen armoede en ongelijkheid. op Bonaire, liet staatssecretaris Van Huffelen (Koninkrijksrelaties) weten dat ze het ‘indrukwekkend’ vond en ‘snel actie wilde’, maar...

DH | Council of Appeals says prison director was rightly dismissed

PHILIPSBURG--Former director of the Pointe Blanche prison Edward Rohan was lawfully fired by the governor of St. Maarten in 2021, it was stated in a judgment of...

AntilliaansDagblad | ‘Geef schildpadden de ruimte’

Kralendijk - Op 5 mei is het eerste schildpaddennest 2023 gevonden op Bonaire en daarmee is het nestseizoen officieel van start gegaan. Alle reden om nu even...

AntilliaansDagblad | Drugsboot onderschept

Oranjestad - De kustwacht en het Korps Politie Aruba (KPA) hebben een drugsboot onderschept. Aan boord zaten 9 personen. Het Maritiem Operatie Centrum (MOC) van de kustwacht signaleerde...

AntilliaansDagblad | Club17 werkt toe naar duurzaam Curaçao

Willemstad - Onder de naam Club17 zetten de partners van het Water Refill Program Curaçao hun reis voort naar duurzaamheid. Het 17e duurzame ontwikkelingsdoel van de VN...
- Advertisement -spot_img

NTR | Ombudsman: Tweede Kamer moet armoede eindelijk aanpakken en stoppen met ‘flauwekul’

HomeLandenBonaireNTR | Ombudsman: Tweede Kamer moet armoede eindelijk aanpakken en stoppen met...
John Samson

DEN HAAG – De Nationale Ombudsman doet een dringend beroep op Kamerleden om de armoede en ongelijkheid in de Caribische gemeenten eindelijk aan te pakken. “Ophouden met deze flauwekul”, aldus Reinier van Zutphen in de Tweede Kamer.

Komende woensdag praat de Tweede Kamer opnieuw over de nijpende armoede op Bonaire, Sint-Eustatius en Saba. Na tien jaar als Caribische gemeenten, worden ze nog steeds ongelijk behandeld: de uitkeringen daar zijn lang niet genoeg om van te kunnen leven.

Politiek Den Haag heeft tot nu toe de uitkeringen niet opgehoogd, omdat politici bang zijn dat de prijzen op de eilanden daardoor nog duurder worden. Het doel was steeds: kijken hoe de kosten van voedsel, water en elektriciteit kunnen worden verlaagd.

De Ombudsman roept Kamerleden nu op om ‘op te houden met die flauwekul’ en te zorgen dat mensen per direct genoeg geld hebben om te kunnen leven. “Veel mensen moeten rondkomen van de onderstand (bijstandsuitkering, red.), maar dat is maar veertig tot vijftig procent van het ijkpunt van het bestaansminimum.”

Den Haag houdt ongelijkheid op Bonaire, Saba en Sint-Eustatius in stand
De Ombudsman wijst op hoe groot de ongelijkheid is voor de mensen die in de drie Caribische gemeente van Nederland. In het Europese deel van Nederland kunnen mensen die werkloos raken terugvallen op een WW-uitkering. Inwoners van Bonaire, Saba en Sint-Eustatius hebben dat recht nog steeds niet.

“Hoe het komt dat er met zo’n Kamercommissie moet praten over drie kleine eilanden – waar er nog geen 30.000 mensen wonen? Het is bizar”, aldus Van Zutphen. “Het is letterlijk mensonterend, hartverscheurend, maar ook ontroerend hoeveel inzet de mensen daar hebben om vooruit te komen.”

‘Ook de Tweede Kamer heeft duidelijk gefaald’

“De Ombudsman heeft in de afgelopen jaren vaker de Nederlandse regering flink op de vingers getikt over de heersende armoede in die drie Caribische gemeenten”, vertelt politiek verslaggever John Samson. “Bonaire werd in 2010 een bijzondere gemeente in de hoop dat ze meer welzijn kregen. De armoede groeide daar juist.”

“Maar er gebeurt politiek gezien nu iets opmerkelijks: we zien een Ombudsman die in persoon ongekend hard uithaalt richting aanwezige Kamerleden. Van Zutphen is inmiddels ervan overtuigd dat niet alleen de regeringen, maar ook de Tweede Kamer in de afgelopen jaren gefaald heeft. Na tien jaar is het Den Haag niet gelukt om te zorgen dat een paar duizend mensen in die drie Caribische gemeenten gewoon het minimale kunnen krijgen om menswaardig te kunnen rondkomen.”

“De onderzoeksrapporten vliegen je om je oren; Kamerleden ‘schrikken’ bijna elk jaar wel van wat ze zien als ze de eilanden bezoeken. Ook deze laatste coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie probeerde steeds trucjes te bedenken om de levenskosten omlaag te krijgen, maar weer zonder veel succes. Mensen die nu honger lijden, kunnen niet nog eens tien jaar lang wachten tot de kosten zijn gedaald.”

“Op Bonaire zeggen ze: een uitkering is hier te weinig om van in leven te blijven, maar het is ook precies genoeg zodat we niet dood gaan. Het is voor hen ook net zo hopeloos als het klinkt. Maar Van Zutphen ziet een nieuwe kans: veel Kamerleden die hij nu spreekt zijn nieuw én hebben vlak voor de verkiezingen in de media beloofd om de armoede nu wel meteen te gaan aanpakken.”

 

Nieuwe Tweede Kamer, hetzelfde politieke belofte
In maart gingen veel politieke partijen in Den Haag de verkiezingen in dat het aanpakken van armoede op Bonaire, Saba en Sint-Eustatius het eerste is wat er moet gebeuren. Verschillende partijen erkennen ook dat het te lang duurt.

De Ombudsman wijst Kamerleden erop dat er een andere belangrijke belofte óók nog steeds niet nagekomen wordt: alleen in de Caribische gemeenten geldt de Wet Gelijke Behandeling niet, omdat die simpelweg nog niet is ingevoerd.

“Armoede is ook: het niet hebben van kinderopvang, met taalachterstand naar school gaan, dat je ouders helemaal geen tijd voor je hebben omdat ze drie baantjes hebben en dan nog steeds niet kunnen rondkomen. Of dat er geen openbaar vervoer is, niet naar die buitenschoolse opvang kunnen”, somt Van Zutphen op.

Hij haalt ongekend hard uit naar politiek Den Haag: “Er wordt zoveel onzin erbij gehaald om maar niet te hoeven doen wat wel moet gebeuren. Dat als het sociaal minimum omhoog gaat, de prijzen omhoog gaan. Het eerste wat je moet doen is je hart volgen. Weg met al die drogredenen die er zijn!”

Bron: NTR/CaribischNetwerk

3 reacties

 1. “……drie baantjes hebben en dan nog steeds niet kunnen rondkomen.”

  Geeft dit niet al aan dat de betaalde salarissen ook al geen vetpot zijn? Hoe wil je dan de uitkeringen verhogen?

  De ombudsman en de 2de Kamerleden hebben makkelijk praten. Die laatsten hebben al een zootje van het uitkeringscircuit in Nederland gemaakt door ieder voor zich leuke dingen voor de mensen te verzinnen teneinde hun achterban te pleasen zonder op de samenhang en uitvoerbaarheid van die “leuke dingen” te letten.
  Zeker nu er zich vele splinter- dan wel “1-mans/vrouwspartijen” in die Kamer bevinden die zich meestal in 1 item hebben verdiept maar wel over alles en nog wat mogen mee beslissen, houd ik mijn hart vast.
  Het blijft waar : democratie is een slechte staatsvorm maar we hebben geen betere!

 2. De eilanden hebben een eigen bestuur en die zijn daar verantwoordelijk voor. Ook in Nederland is er veel armoede. Laat de tweede kamer daar maar wat aan doen.
  Daarnaast is het duidelijk dat deze makamba weinig weet. Kinderopvang? Daar hebben wij oma voor!

 3. De hoogte van de uitkeringen moet in ieder geval in verhouding staan tot het modale inkomen op de resp. eilanden. Hoe staat het met de hoogte van die salarissen ten opzichte van dat ijkpunt van het bestaansminimum?
  Lokale loonbelasting te verhogen om de stijging van de uitkeringen te financieren? Want uitkeringen worden immers betaald uit de lokale belastinginkomsten.
  Zijn de uitkeringen te hoog t.o.v. die salarissen dan krijg je mogelijk een aanzuigende werking van die uitkeringen.
  (en misschien een aanzuigende werking vanuit omliggende eilanden).
  It’s all about economy.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties