25.6 C
Willemstad
• maandag 6 februari 2023

AntilliaansDagblad | Ook middeninkomens Bonaire recht op energievergoeding

Kralendijk - Huishoudens met een inkomen vanaf 2.033 dollar tot maximaal 3.817 dollar komen vanaf vandaag in aanmerking voor de vergoeding van 1.300 dollar voor de stroomrekening....

AntilliaansDagblad | ‘Verantwoording afleggen over black-out op Aruba’

Oranjestad - De definitieve resultaten van het onderzoek naar de meest recente black-out worden deze week verwacht. Energieminister Glenbert Croes (MEP) zegt toe dat hij dan een...

AntilliaansDagblad | 25 Jaar Fun Miles op Curaçao

Directeur: Meer dan 125.000 actieve kaarthouders Willemstad - ,,Fun Miles heeft meer dan 125.000 actieve kaarthouders en rond de 100 aangesloten partners op vier eilanden. Iedere dag zijn...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Patrouilles leerplicht beperkt

Ook geen controles met gegevens bevolkingsregister Willemstad - De leerplichtafdeling van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS) voert geen patrouilles meer uit om spijbelende jongeren...

AntilliaansDagblad | Steeds meer naar GMN

Onderwijs duurste ministerie, maar dalende trend Willemstad - Er gaat op Curaçao steeds meer overheidsbegrotingsgeld naar Gezondheidzorg en juist steeds minder naar Onderwijs. In de eerste tien jaar na...

Opinie | De grens met Venezuela weer open gooien is grenzeloos dom

George Lichtveld De grens tussen het Koninkrijk der Nederlanden en Venezuela is reeds bijna vier jaren gesloten geweest nadat de Venezolaanse regering eenzijdig daartoe besloten had om daarmee...

FD | ‘Nederland moet zich meer bemoeien met voormalige Antillen’

Vasco van der Boon Cor de Horde | Financieel Dagblad Nederland moet meer bevoegdheden krijgen om de corruptie in het Caribisch deel van het Koninkrijk — de voormalige...
- Advertentie -

NTR | Nederland doet urgente oproep aan eilanden: ‘Maak alstublieft gebruik van de vaccins!’

Foto: Demissionair staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties, CDA) / NTR

DEN HAAG – Het Nederlandse kabinet doet een dringende oproep aan de eilanden. “De vaccins lopen tegen de houdbaarheidsdatum aan. Alstublieft, maak gebruik van de vaccins die nu nog in de koelkast staan!”

Demissionair staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties) vindt het ‘zorgwekkend’ dat vooral op Sint-Maarten en Sint-Eustatius er nog veel mensen zijn die zich niet willen vaccineren. Op Sint-Eustatius gaat het om meer dan de helft van de inwoners die niet komen opdagen.

Grote zorgen in de Tweede Kamer
De Tweede Kamer is ‘verontrust’ over het idee dat vaccins straks ‘in de prullenbak belanden’. “Het kan toch niet zo zijn dat vaccins straks over de datum zijn en weggegooid moeten worden, terwijl mensen hier in Nederland en vele andere delen van de wereld staan te springen voor een vaccin?”, aldus Joba van den Berg (CDA).

Net als D66, CDA en PvdA, vindt ook de VVD dat het kabinet daarom alsnog een dringende oproep moet doen. “Het is ook belangrijk voor de economie. Het toeristenseizoen staat voor de deur en het kan niet zo zijn dat de eilanden weer op slot gaan“, vindt VVD-Kamerlid Aukje de Vries.

‘Stuur de overgebleven vaccins maar naar Suriname’

D66 wil dat de ladingen vaccins desnoods maar naar Suriname worden gestuurd. “Daar is het code zwart. De zorg daar is het aan het bezwijken en elke dag telt”, aldus Kamerlid Jorien Wuite. “Ofwel: op de Caribische eilanden zijn er vaccins over en anderhalf uur vliegen verderop is er een schreeuwend tekort in Suriname. Transport zou moeten kunnen, al is het 10.000 vaccins.”

Het kabinet wil in ieder geval voorkomen dat de vaccins op de eilanden weggegooid moeten worden. “Ze zijn weliswaar exclusief voor mensen daar beschikbaar, maar ze blijven daar niet oneindig staan”, bevestigt demissionair staatssecretaris Knops aan de Tweede Kamer.

Op de eilanden mogen alle leeftijden wél een prik halen
Vanwege de kleinschaligheid besloot het Nederlandse kabinet ‘direct’ om iedereen ongeacht leeftijd op de eilanden zo snel mogelijk te vaccineren. “Soms is kleinschaligheid een voordeel”, aldus Knops. “We hadden gezegd: zodra er gevaccineerd kan worden, gaan we zo snel de eilanden helpen. Niet als laatste, als eerste. Ik vond dat symbolisch, maar ook heel mooi.”

Het streven was om vóór 1 juni iedereen te vaccineren, omdat het orkaanseizoen dan begint. Demissionair staatssecretaris Knops (CDA) vindt het ‘niet solidair’ dat grote groepen inwoners de vaccins uit Nederland laten liggen. “Daarmee breng je ook de volksgezondheid in gevaar als er zo weinig mensen gevaccineerd zijn.”

In tegenstelling tot Nederland, kunnen zelfs jongeren zich laten prikken. “Daar waar in Nederland de mensen van 55 jaar nog geen vaccin krijgen, lag daar alles klaar om te vaccineren. Tegelijkertijd zaten mensen hier wel te wachten op dat vaccin en zijn er zelfs mensen overleden die het vaccin nog niet hadden gekregen.”

‘Grenzen kunnen niet dichtblijven’
De eilanden worden nu langzaam opengesteld voor de buitenwereld. Om groepsimmuniteit te bereiken, zodat het virus niet meer kan verspreiden, moet volgens wetenschappers minimaal tweederde van de bevolking gevaccineerd. Als de maatregelen verder versoepeld worden, is er een risico dat de vele vaccinweigeraars ernstig ziek worden.

Het demissionair kabinet is het ermee eens dat de grenzen snel weer open moeten. “Het is geen mogelijkheid om een eiland zoals Sint-Eustatius tot de lengte van dagen gesloten te houden. Zometeen is de hele wereld gevaccineerd en komt het verkeer op gang.”

“Ondanks alle campagnes en oproepen komen de andere mensen niet”, ziet Knops. “Als het gaat om medische gevallen en ernstig zieke mensen komt een eiland als Sint-Eustatius redelijk ongeschonden uit de coronacrisis. Dat creëert een soort van schijnveiligheid. Het lijkt alsof daar het besef tot vaccinatie daarom minder groot is.”

Niet alle eilanden doen het zo slecht als Sint-Eustatius en Sint-Maarten. Op Saba is zelfs negentig procent van de inwoners al gevaccineerd. Op Bonaire heeft zeventig procent minstens één prik gehad. Op buureiland Curaçao is dat zeventig procent van de mensen. De ziekenhuisopnames zijn daar intussen drastisch gedaald.

De regering van Sint-Maarten probeert met campagnes mensen zover te krijgen zich toch te laten vaccineren. Wie zich pas na 1 juli laat vaccineren, zal daar de portemonnee moeten trekken.

Het effect van een vaccin

Een vaccin tegen het coronavirus zorgt ervoor dat mensen niet heel erg ziek worden of overlijden. Alle vaccins die in het Koninkrijk gebruikt worden, zijn bewezen effectief. Het risico wat je daarvoor opliep om heel erg ziek te worden of in het ziekenhuis te belanden, wordt na vaccineren drastisch verlaagd – met 85 tot 100 procent.

Val je flauw of ga je juist dood door een vaccin? Hebben wetenschappers een geaborteerde baby gebruikt? Er circuleren op sociale media zoals Facebook, WhatsApp en YouTube veel tegenstrijdige berichten over corona-vaccins.
Hoe om te gaan met al die berichten?

Bron: NTR/CaribbischNetwerk

Artikel delen

8 reacties

 1. @ Joseph, doordat wij beiden niet zwijgen, zijn wij geen van beiden onwetend. Goed om te horen dus. Had u inhoudelijk nog wat te melden over het feit dat Nederland weer eens dingen doet zonder te overleggen, om daarna te klagen dat niemand hun afgedankte rommel wil? Ben zeer benieuwd wat u daarvan vind.

 2. @ Dislect, aha nu is Suriname dus de rampplek. Eerst wees iedereen naar Italie. Als we niks doen wordt het net als daar. Daarna was het doemscenario Brazilie. Daarna India en nu dus Suriname. Dat in de genoemde landen de bevolking zeer ongezond leeft (In India zwemmen, baden en drinkt men zelfs in/uit een rivier waar de lijken vrolijk in ronddobberen) daar denkt niemand aan. Het is logisch dat de ziekenhuizen leegstromen nu. De zwakkeren zijn helaas gestorven, mensen hebben weerstand opgebouwd, de temperatuur werkt mee en langzaam beseft een ieder dat we door moeten gaan met leven.

  Geheel mee eens dat iedereen zelf moet uitmaken of ze een prik nemen. Daar hecht ik geen waardeoordeel aan vast zoals jij nu wel doet (waarom is iemand die het wel neemt slimmer dan iemand die het niet neemt?), echter chantage die er nu wordt gebruikt van “mensen zijn overleden omdat we jullie dat spul hebben opgestuurd” is niet chique. Geen enkele inwoner van de eilanden is gevraagd of men het spul wil. Er is ook niet gevraagd door de inwoners of ze het willen. Het is aan hun of ze het nemen of niet. Dat het spul binnen korte tijd over de datum is, is niet de schuld van de inwoners. Kom het maar terughalen zou ik zeggen. Iets dat over de datum is komt op de vuilnisbelt terecht, dus tja haast is geboden. Tik Tak Den Haag, Tik Tak

 3. @Tico Martina: Zwijgen is het beste wat een onwetend man kan doen, maar als hij dat wist zou hij niet onwetend zijn.

 4. @tico, het is je eigen keuze. Ja en nee.
  We zijn net uit de gevarenzone met een mega besmetting veroorzaakt door de verkiezingen. in Suriname is er geen keuze en de verzorging is ingestort. Ga je hun ook een applaus geven?
  Vooral doen bij voorkeur bij de begrafenissen. Dan ben je de bink.
  Hou nou op. het werkt en is algemeen geaccepteerd. We komen van de maatregelen af en de touristen komen terug. Zonder vaccineren zou een Suriname scenario voor het eiland reel zijn.
  Dus niet vaccineren eigen keuze?
  Ja. Sociaal? Nee slim? Zeker niet.
  Dus zou de oplossing zijn om iedereen maar te besmetten. En de niet gevaccineerde geen hulp geven?
  Dit is bijna net zo dom zijn als het applaudisseren voor zij die ziende blind en horende doof zijn

 5. Stuur die rommel maar waar het thuishoort, op de vuilnisbelt. Hulde voor de slimme inwoners die zich niet gek laten maken door spookverhalen van Nederland en de regering. Aan hun lichaam geen polonaise. En Nederland staat alleen maar te dringen omdat ze hun mensen graag daar heen op vakantie willen laten gaan. Net als destijds naar Curacao waardoor mensen ziek werden. Dus bevolking laat je niet dwingen. Het is eigen keuze. Niemand heeft gevraagd om die rommel op te sturen, had eerst een inventarisatie gemaakt en dan pas gestuurd. Er is niks gevraagd dus niet aankomen met jankverhalen dat er zelfs mensen gestorven zijn. Dat komt omdat jullie de gezondheidszorg al ten tijde van dat arrogante kereltje Hans Hogeworst uitkleden. Dus nu komt het met een bocht recht terug in jullie smoel. Ga maar in de prullenbak graaien naar die rommel

 6. Tja, de enige juiste keuze is dan om deze landen voor de rest van het jaar terug op code rood te zetten voor toeristen en het vliegverkeer stil te leggen. Hoe dom kan je zijn ?

 7. Onmiddellijk de vaccins ergens naar toe sturen waar men er behoefte aan heeft voor het onbruikbaar is. Zelfs met vaccins blijkt dat men geld weggooit door het gratis op de eilanden beschikbaar te stellen.

  Even de bewerkmodus gebruikt: Wat duurt het laaaaang voordat een reactie geplaatst is

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -