27.4 C
Willemstad
• vrijdag 30 juli 2021 03:11

Laatste reacties

- Advertentie -

NTR | Na maandenlang onenigheid met Den Haag: Sint-Maarten krijgt nu toch weer coronasteun

“De afgelopen weken heeft Sint-Maarten voortvarend gewerkt aan het herstellen van goed bestuur”, schrijft Knops aan de Kamer | John Samson

DEN HAAG – Na maanden van politieke strijd tussen Den Haag en Sint-Maarten, krijgt het eiland nu toch 19,1 miljoen euro aan coronasteun. Dat schrijft demissionair staatssecretaris Raymond Knops  (Koninkrijksrelaties) donderdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Sint-Maarten zou al begin dit jaar het geld ontvangen, maar Knops weigerde dat tot twee keer toe. In maart eiste hij opheldering of de afspraken met Den Haag nog overeind staan, omdat Statenleden Nederland bij de Verenigde Naties beschuldigde van racisme en koloniale houding. In mei ging dat opnieuw niet door, omdat Knops Sint-Maarten beschuldigde van wanbestuur op de luchthaven.

- Advertentie -

“De afgelopen weken heeft Sint-Maarten voortvarend gewerkt aan het herstellen van goed bestuur”, schrijft Knops aan de Kamer. Het geld – ongeveer 39 miljoen Antilliaanse guldens – zal ‘zo spoedig mogelijk’ overgemaakt worden.

‘Mogelijk meer bedrijven failliet, meer werkloosheid’
Het eiland had al te maken met een wederopbouw na orkaan Irma en in 2020 kwam er nog een crisis overheen. Door de corona-pandemie raakte het toeristische eiland in een diepe economische crisis.

Premier Jacobs heeft in de afgelopen weken gewaarschuwd dat Sint-Maarten in grote problemen dreigt te raken door ‘het hardnekkige optreden van Den Haag‘. Mensen die afhankelijk zijn van een uitkering, zouden dan geen geld meer kunnen krijgen. Ook bedrijven die door de corona-pandemie nu afhankelijk zijn van overheidssteun zouden failliet kunnen raken, waardoor meer werkloosheid dreigt.

Knops erkent ook dat er ‘dringende spoed’ is. De enige manier om om snel orde op zaken te krijgen, was door de lening te stoppen, is zijn overtuiging.

- Advertisement -

Ook Schiphol, voor Den Haag een belangrijke speler, had ernstige zorgen over ‘good governance’ bij de Sint-Maartense luchthaven. Voor Knops is het belangrijk dat de rust terugkeert, want het Nederlandse bedrijf is vanwege hun expertise direct betrokken bij de doorstart van de luchthaven na orkaan Irma.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

- Advertisement -

Artikel delen

2 reacties

  1. Het was de zoveelste treiterij van knops. Iedere keer vindt zijn team van rascistische ambtenaren iets om een zwart eiland te pesten. Bij Saba gebeurt dat niet.

  2. Lijkt me geheel terecht. Je kunt van St.M. van alles zeggen maar als je geld toezegt waarbij gemeld dat aan vrijwel alle voorwaarden is voldaan kun je vervolgens dit niet terug draaien met een flut argument over de luchthaven. Was dan een vent geweest en direct gezegd dat er geen steun zou komen omdat je niet aan alle voorwaarden hebt voldaan. En dan met de kreet” vertrouwen” aankomen lijkt me ook wat ver gezocht.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Alle CRU-medewerkers akkoord

Alle 514 vaste krachten van Curaçao Refinery Utilities (CRU) zijn akkoord gegaan met het aanbod van moedermaatschappij Refineria di Kòrsou (RdK). Zij gaan per 1 oktober met ontslag en krijgen twee maanden salaris extra.

AntilliaansDagblad | Betèsda in de clinch met SVB

‘Overvallen door korting budget’

NOS | ‘Maltese overheid verantwoordelijk voor dodelijke aanslag op journaliste’

Volgens een onafhankelijke onderzoekscommissie is de Maltese overheid verantwoordelijk voor de dood van journaliste Daphne Caruana Galizia. Dat melden verschillende Maltese media. Caruana Galizia kwam in 2017 om...

Democracy now! | Thursday, July 29, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 29 juli 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Regering Pisas neemt 42 vriendjes aan op negen ministeries

Persbureau Curacao De personeelsstop bij ministeries lijkt niet meer te bestaan. De regering Pisas heeft sinds haar aantreden 42 nieuwe mensen aangenomen op negen ministeries. Dat meldt de...
- Advertentie -