28 C
Willemstad
• dinsdag 18 januari 2022 18:37

Laatste reacties

- Advertentie -

NTR | Koraaltuinen Marie Pampoen verwoest


WILLEMSTAD – Drie jaar nadat de Curaçaose duikschool Scubaçao is begonnen met het rif proberen te herstellen, is er niks meer van de koraaltuin over bij Marie Pampoen, aan de zuidkant van Curaçao.

In de afgelopen jaren heeft de duikschool samen met vrijwilligers en middels donateurs de koraaltuinen geplant en onderhouden maar toen zij laatst met een groepje duikers naar de constructie zwommen, zagen ze dat deze verwijderd waren.

In 2018, is Scubaçao lid geworden van de Reef Renewal Curaçao (RRC), voorheen Coral restoration Foundation Curaçao (CRFC). Sindsdien hebben ze zes elandgeweikoralen geplant en meer dan zeshonderd hertengewei koralen uitgeplant op het rif van Marie Pampoen. Het doel was om het rif te herstellen bij Marie Pampoen waar in de afgelopen jaren het rif beschadigd was.

- Advertentie -

“In de afgelopen twee jaar sinds we de koralen hebben uitgeplant, hebben we gezien dat deze kolonies gegroeid zijn en een vitale leefomgeving zijn geworden van diverse vissoorten”, vertelt Carolina Marcías, sinds 2019 mede-eigenaar van Scubaçao.

‘Niet legaal’
Op de plek waar de koraaltuinen stonden, worden nu onderwateractiviteiten aangeboden. Een lokaal bedrijf biedt op het natuurlijke zandpad op de zeebodem onderwaterwandelingen aan. Volgens Traves Savage, eigenaar van het bedrijf SeaTrek Curaçao hadden deze koraaltuintjes hier helemaal niet mogen staan. “Deze koraaltuintjes zijn precies op de plek gezet waar SeaTrek haar activiteiten aanbiedt en dat mag niet. Ook zijn deze koraaltuinen niet legaal”, aldus Servage.

De eigenaar beroept zich op een artikel waarbij Hans Pleij van duikschool Curious2dive beticht wordt van het illegaal houden van een koraaltuin bij de Tugboat, een strandje aan de oostkant van Curaçao. Het stuk, wat een opiniestuk betreft, geschreven door Bryan Horne, blijkt alleen niet meer accuraat. Zowel Bryan Horn als oud-minister Steven Martina geven aan dat voor deze plek inmiddels de juiste vergunningen verstrekt zijn. Ook Pol Bosch, oprichter van het CRFC, waar Scubaçao mee samenwerkt, geeft aan dat zij alle juiste vergunningen hebben om koraalrestauraties te doen.

- Advertisement -

“Wij hebben onze vergunningen sinds 2015, sinds wij begonnen zijn met onze stichting. Wij hebben geen activiteiten ondernomen met betrekking tot de koralen voordat wij de vergunningen hebben ontvangen van de betreffende minister”, aldus Bosch. Wel bevestigen zij dat er veel illegale koraaltuinen op Curaçao zijn, maar dat zij hier niet bij betrokken zijn en dat Scubaçao hier niet onder valt.

Wel of geen vergunning voor onderwateractiviteiten
Bij de vraag aan SeaTrek of zij vergunningen hebben om op die specifieke locatie activiteiten aan te bieden, geeft Vernon Suares namens SeaTrek aan dat zij deze vergunning wel hebben, maar wil hij deze niet overhandigen. Later geeft hij aan geen vergunning nodig te hebben om in open zee activiteiten aan te bieden.

Marcías geeft ondertussen aan neergeslagen te zijn. “Al het werk van het opplanten, onderhouden en uitplanten van de koralen is voor niks is geweest. Al het werk van RNC, het personeel van Scubaçao, vrijwilligers en de duikgemeenschap wat we in het project hebben gestopt om het rif van Curaçao gezonder te maken, is vernietigd”.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

- Advertisement -

Artikel delen

2 reacties

  1. Wat een waardeloze atie van seatrek.
    Wat een zwak verhaal van Traves Savage.
    We hebben een vergunning, Oh nee toch niet. die hebben we niet nodig.
    Ik hoop dat ze vervolgd kunnen worden.
    De afgelopen decennia sterk afgenomen hoeveelheid koraal op Curacao moet juist gekoesterd worden

  2. Schandalig, dit geeft heel mooi de mentaliteit weer welke op deze rots ‘ gewoon’ wordt gevonden. Goed dat dit uitgebreid in het nieuws komt. Het zou dan zo maar kunnen dat Sea Trek geen enkele nieuwe klant meer krijgt. Zou iemand daar rouwig om zijn ?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | Vonnis Braam aangehouden

De rechter heeft nog geen uitspraak gedaan in de zaak die MFK-statenlid Braam heeft gespannen. Braam werd vorig jaar voorgedragen als minister van Justitie maar kwam niet...

Democracy now! | Tuesday, January 18, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 18 januari 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Vier cruiseschepen bezoeken Curaçao op een dag

Morgen zullen vier cruiseschepen de Curaçaose haven bezoeken. Het gaat om de Ventura van P&O Cruises, de World Voyager van Mystic Cruises, de Norwegian Epic van Norwegian...

Nu.cw | Twee personen verongelukt bij Weg naar Westpunt

  Een automobilist en een bijrijder zijn gisteravond verongelukt bij een ernstig ongeval op de Weg naar Westpunt ter hoogte van Wacawa. De slachtoffers werden geraakt door een...

Nu.cw | Nog geen vonnis in rechtszaak Braam

De rechter heeft maandag nog geen uitspraak gedaan in de zaak die Statenlid Eduard Braam (MFK) heeft aangespannen tegen het land Curaçao. Zo schrijft het Antilliaans Dagblad....
- Advertentie -
- Advertentie -