30 C
Willemstad
• zondag 2 oktober 2022

Extra | Journaal 30 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, September 29, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

PBC | Ex-politieman Mariano vrijgesproken voor drugsroof van 600 kilo

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Voormalig politieambtenaar Mariens Mariano is vrijgesproken voor zijn hoofdrol in Rio Canario-drugsroof. De zaak met de naam Inex 2.0 draait om 600 kilo cocaïne...

Josimar | 1xBet – more than a betting operator

By Andy Brown and Steve Menary Russian-owned betting company 1XBet has been declared bankrupt and owes millions. Yet it still operates, using porn stars to attract punters, and...

Democracy now! | Wednesday, September 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Nu.cw | ‘Nederland moet terughoudend zijn in kritiek Caribisch asielbeleid’

De Nederlandse staatssecretaris van Asiel Eric van der Burg bezoekt Curaçao en Aruba in verband met de opvang van asielzoekers en andere migranten. Dat meldt Caribisch Netwerk. Van...

NTR | Kinderarts: ‘Arubaanse politiek kan obesitas onder kinderen aanpakken met Jump 18’

ORANJESTAD – Hoe pak je obesitas en overgewicht aan? Het zou helpen als de Arubaanse overheid in het pilotprogramma tegen overgewicht en obesitas ‘Jump 18’ gaat investeren, vindt kinderarts Jamiu Busari. “Het probleem is ingewikkelder dan alleen ongezonde eetgewoontes.”

Busari werkt sinds twee jaar in het ziekenhuis op Aruba. Het viel ook deze arts op dat bijna alle kinderen die met gezondheidsklachten op spreekuur kwamen, te maken hadden met overgewicht of obesitas hebben.

Achter het project Jump 18 zit een multidisciplinair team, dat ook bestaat uit Arubaanse professionals. Ze geven progrtamma over voeding en beweging, en ze doen ook wetenschappelijk onderzoek. Ze kijken bijvoorbeeld naar hoe gezond de kantines van de scholen op Aruba zijn. Onder de kinderen die meedoen met het programma, kijken de experts naar de bloedwaarden en lichamelijke veranderingen.

‘Lokale aanpak belangrijk’
Busari nam vorig jaar het initiatief om een preventieprogramma te starten. Samen met Arubaanse professionals probeert hij obesitas onder kinderen aan te pakken. “Het obesitas-probleem kan je niet oplossen met slechts een afvalprogramma. Het probleem is ingewikkelder dan alleen ongezonde eetgewoontes”, stelt hij.

‘Voor mij is het heel belangrijk om de Arubaanse kracht en kennis te gebruiken’

Er zijn verschillende redenen waarom veel mensen op Aruba overgewicht hebben. Het heeft volgens de experts onder meer te maken met opvoeding en culturele patronen, maar ook sociale en economische factoren spelen een grote rol.

Overgewicht: een cultuurprobleem? 
“Als je rondrijdt op het eiland zie je veel fastfoodketens dankzij het toerisme, maar ook inwoners gaan daar ook eten. Je ziet grote files op vrijdagavond bij Wendy’s, ook dat valt onder de cultuurpatronen. Dat zijn allemaal issues die het voor een ouder moeilijk maken om verandering te brengen”, vindt Busari.

Vorige week is in de Volkskrant een column verschenen die tot veel kritiek heeft geleid onder Arubanen. Het probleem rondom overgewicht zou ook vooral te maken hebben met de Arubaanse cultuur, stelt huisarts Danka Stuijver. Onterecht, vindt onder andere oud-journalist Ariën Rasmijn. “Gezond eten op het eiland is niet alleen duur, maar ook schaars. Ironisch genoeg is ook fastfood duur“, schrijft hij.

Training op Nikki Beach. Foto: Jump18

Kinderobesitas op Aruba

Dat obesitas het belangrijkste volksgezondheidsprobleem dat kinderen en adolescenten op Aruba treft, is al jaren bekend. Bijvoorbeeld uit een rapport van Unicef uit 2013. Ook uit de cijfers van de gezondheidsmonitor van hetzelfde jaar blijkt dat in 2010 25,6 procent van de meisjes en 17,8 procent van de jongens op de kleuterschool overgewicht of obesitas had. Van de vijfde klassers op de basisschool had 43 procent van de meisjes en 32,4 procent van de jongens overgewicht of obesitas.

 

Projectmanager Amy van der Linden is ervan overtuigd dat er geld bespaard kan worden als de Arubaanse overheid aan hun project gaat meedoen. Als minder mensen overgewicht of obesitas hebben, zal Aruba minder geld moeten uitgeven voor de behandeling van chronische ziekten zoals diabetes, hypertensie of hart- en vaatziekten.

Het team berekende vorig jaar een indicatie van de jaarlijkse kostenbesparing dankzij Jump 18. Gebaseerd op de data van CBS (2020) zou dat bij een vermindering van één procent al 205.424 florin bespaard worden. Bij vijf procent is dat 1.027.119 florin en bij tien procent kan dat ruim 2 miljoen ( 2.054.238) florin bespaard worden.

‘Beter inzichten voor de kinderen zelf’
De moeder van Celine (10), Julissa Henriquez, ziet goede resultaten voor haar dochter. “Ik vind dat de overheid het programma met open armen moet ontvangen. Dit gaat straks winst bieden, omdat deze kinderen met beter inzicht doorgaan in het leven. Dat is heel belangrijk.”

Ook de sociale aspecten van het programma vormen een belangrijke inspiratie om verder te gaan met het programma. Voor Celine is het programma ook een leuke manier om ook met andere kinderen te sporten.

 

Celine over het sporten

Ook Maurella Ras vertelt dat ze sinds ze een verschil ziet sinds haar dochter Xadah zich heeft aangemeld voor het programma. Het hele gezin kijkt nu anders naar voeding en de hoeveelheid eten.

Moeder Maurella Ras over Jump18

Wachtlijst

Het project loopt tot mei en in totaal doen achttien kinderen nu mee. Inmiddels is er al een wachtlijst voor de volgende aanmelding.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -