31 C
Willemstad
• vrijdag 18 juni 2021 14:13

Laatste reacties

- Advertentie -

NTR | Kabinet Aruba stapt op: coalitiepartner POR verdacht van verduistering publiek geld

Kabinet Wever-Croes met zittend links Otmar Oduber, de opgestapte partijleider van POR en verdacht van corruptie

ORANJESTAD – Amper een uur nadat het Openbaar Ministerie bekendmaakte dat ze coalitiepartij POR onderzoekt voor verduistering van publiek geld, biedt het Arubaanse kabinet Wever-Croes zijn ontslag aan. 

 

- Advertentie -

“Omdat een coalitiepartner wordt onderzocht voor verduistering tijdens deze kabinetsperiode, menen we dat we de meest extreme beslissing moeten nemen. Het kabinet kan niet verder zonder een basis van vertrouwen door deze integriteitsbreuk. Daarom heb ik een brief ondertekend waarin ik de gouverneur om ontslag van dit kabinet vraag en ontbinding van het parlement”, aldus premier Evelyn Wever-Croes.

Verduistering
Het Arubaanse OM heeft beslag gelegd op rekeningen van de omstreden partij POR. Het onderzoek begon nadat er een melding (MOT-melding) binnenkwam over ‘onregelmatigheden aangaande het beheer van gelden op een bankrekening van een stichting van de fractie van POR in het parlement van Aruba’, aldus het OM.

Omdat het gaat om gemeenschapsgeld, en het OM wil voorkomen dat dit verdwijnt, is deze week dus beslag gelegd op enkele rekeningen die tijdens het onderzoek in beeld zijn gekomen. De Landsrecherche is nog bezig met het onderzoek. Het is niet bekend om hoeveel geld het gaat, het OM wil hierover nog niets kwijt.

Eind 2019 stapte partijoprichter van POR, Otmar Oduber, op als minister. Hij zei vanwege gezondheidsredenen, maar korte tijd later werd bekend dat hij verdachte is in de grote corruptiezaak Flamingo. Toch bleef hij op de achtergrond de lakens uitdelen, zo bleek uit een interview met zijn opvolger Marisol Tromp. Zij moest vervolgens vertrekken omdat ze kritiek hierop had en volgens haar weigerde opdrachten uit te voeren van Oduber en partijprominent Andin Bikker (minister van justitie).

De ministerportefeuille is sinds het ontslag van Tromp niet meer teruggegaan naar POR, maar overgenomen door de Arubaanse premier (MEP), wat heel ongebruikelijk is. Als reden gaf POR en de rest van het kabinet toen dat het te maken had met bezuinigingen vanwege de coronacrisis. Op eerdere vragen aan de premier of ze eerder vermoedens had van corruptie door Otmar Oduber/partij POR antwoordde ze ontkennend.

Speerpunt kabinet: integriteit
Eén van de speerpunten van kabinet Wever-Croes dat in 2017 aantrad met coalitiepartijen POR en RED is goed bestuur en integriteit. Critici waaronder stichting Deugdelijk Bestuur vinden echter dat het kabinet veel heeft beloofd maar in de praktijk te weinig van die beloftes heeft waar gemaakt. Maar de premier noemt juist integriteit als belangrijkste reden om op te stappen.

“Voor dit kabinet zijn goed bestuur en integriteit niet niet alleen woorden,  maar uitvoering en dagelijks, verantwoordelijk handelen.”

Bron: NTR/Caribisch Netwerk

Artikel delen

3 reacties

  1. Marisol Tromp heeft haar gelijk alsnog gekregen. Zou netjes zijn wanneer Wever-Croes excuses aan haar aanbiedt. Maar dat zal wel niet gebeuren.

    En dan nog zijn er mensen die vinden dat Nederland maar gewoon geld moet blijven geven en geen controle mag doen.

  2. “Eind 2019 stapte partijoprichter van POR, Otmar Oduber, op als minister. Hij zei vanwege gezondheidsredenen, maar korte tijd later werd bekend dat hij verdachte is in de grote corruptiezaak Flamingo. Toch bleef hij op de achtergrond de lakens uitdelen,…..”

    Hetzelfde zien we bij de MFK. Een tot 3 jaar veroordeelde – in zeewater gedoopte – crimineel, een zekere G.G., blijft op de achtergrond aan de touwtjes trekken. Pisas moet uitkijken dat hij geen premier ‘harlekijn Pias’ wordt.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Friday, June 18, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 18 juni 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NOS | Rapper Josylvio weer vrijgelaten uit cel op Curaçao, ‘reispapieren toch in orde’

De Nederlandse rapper Josylvio is na een nacht in de cel op Curaçao weer vrijgelaten. Hij was opgepakt wegens belediging en verstoring van de openbare orde. Bij aankomst...

PBC | MFK wil onlinesector belasten om AOV belastingvrij te maken

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De MFK wil een apart OB-tarief introduceren van 9 procent voor de online goksector op Curaçao. Met de 270 miljoen gulden die dat op...

PBC | Politie waarschuwt botenbezitters bij Caracasbaai

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Bezitters van Boten en Sea Doo’s veroorzaken volgens de politie regelmatig problemen bij Caracasbaai. Daar parkeren zij hun auto’s en trailers overal waar het...

PBC | Vier mensen positief

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Vier mensen zijn gisteren positief getest. Twee besmettingen kwamen van buiten, twee waren lokaal. In totaal werden er 1021 testen afgenomen. Een testratio derhalve...
- Advertentie -