27.2 C
Willemstad
• dinsdag 30 november 2021 05:13

Laatste reacties

- Advertentie -

NTR | Kabinet Aruba stapt op: coalitiepartner POR verdacht van verduistering publiek geld

Kabinet Wever-Croes met zittend links Otmar Oduber, de opgestapte partijleider van POR en verdacht van corruptie

ORANJESTAD – Amper een uur nadat het Openbaar Ministerie bekendmaakte dat ze coalitiepartij POR onderzoekt voor verduistering van publiek geld, biedt het Arubaanse kabinet Wever-Croes zijn ontslag aan. 

 

“Omdat een coalitiepartner wordt onderzocht voor verduistering tijdens deze kabinetsperiode, menen we dat we de meest extreme beslissing moeten nemen. Het kabinet kan niet verder zonder een basis van vertrouwen door deze integriteitsbreuk. Daarom heb ik een brief ondertekend waarin ik de gouverneur om ontslag van dit kabinet vraag en ontbinding van het parlement”, aldus premier Evelyn Wever-Croes.

- Advertentie -

Verduistering
Het Arubaanse OM heeft beslag gelegd op rekeningen van de omstreden partij POR. Het onderzoek begon nadat er een melding (MOT-melding) binnenkwam over ‘onregelmatigheden aangaande het beheer van gelden op een bankrekening van een stichting van de fractie van POR in het parlement van Aruba’, aldus het OM.

Omdat het gaat om gemeenschapsgeld, en het OM wil voorkomen dat dit verdwijnt, is deze week dus beslag gelegd op enkele rekeningen die tijdens het onderzoek in beeld zijn gekomen. De Landsrecherche is nog bezig met het onderzoek. Het is niet bekend om hoeveel geld het gaat, het OM wil hierover nog niets kwijt.

Eind 2019 stapte partijoprichter van POR, Otmar Oduber, op als minister. Hij zei vanwege gezondheidsredenen, maar korte tijd later werd bekend dat hij verdachte is in de grote corruptiezaak Flamingo. Toch bleef hij op de achtergrond de lakens uitdelen, zo bleek uit een interview met zijn opvolger Marisol Tromp. Zij moest vervolgens vertrekken omdat ze kritiek hierop had en volgens haar weigerde opdrachten uit te voeren van Oduber en partijprominent Andin Bikker (minister van justitie).

De ministerportefeuille is sinds het ontslag van Tromp niet meer teruggegaan naar POR, maar overgenomen door de Arubaanse premier (MEP), wat heel ongebruikelijk is. Als reden gaf POR en de rest van het kabinet toen dat het te maken had met bezuinigingen vanwege de coronacrisis. Op eerdere vragen aan de premier of ze eerder vermoedens had van corruptie door Otmar Oduber/partij POR antwoordde ze ontkennend.

- Advertisement -

Speerpunt kabinet: integriteit
Eén van de speerpunten van kabinet Wever-Croes dat in 2017 aantrad met coalitiepartijen POR en RED is goed bestuur en integriteit. Critici waaronder stichting Deugdelijk Bestuur vinden echter dat het kabinet veel heeft beloofd maar in de praktijk te weinig van die beloftes heeft waar gemaakt. Maar de premier noemt juist integriteit als belangrijkste reden om op te stappen.

“Voor dit kabinet zijn goed bestuur en integriteit niet niet alleen woorden,  maar uitvoering en dagelijks, verantwoordelijk handelen.”

Bron: NTR/Caribisch Netwerk

- Advertisement -

Artikel delen

3 reacties

  1. Marisol Tromp heeft haar gelijk alsnog gekregen. Zou netjes zijn wanneer Wever-Croes excuses aan haar aanbiedt. Maar dat zal wel niet gebeuren.

    En dan nog zijn er mensen die vinden dat Nederland maar gewoon geld moet blijven geven en geen controle mag doen.

  2. “Eind 2019 stapte partijoprichter van POR, Otmar Oduber, op als minister. Hij zei vanwege gezondheidsredenen, maar korte tijd later werd bekend dat hij verdachte is in de grote corruptiezaak Flamingo. Toch bleef hij op de achtergrond de lakens uitdelen,…..”

    Hetzelfde zien we bij de MFK. Een tot 3 jaar veroordeelde – in zeewater gedoopte – crimineel, een zekere G.G., blijft op de achtergrond aan de touwtjes trekken. Pisas moet uitkijken dat hij geen premier ‘harlekijn Pias’ wordt.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

Democracy now! | Monday, November 29, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 29 november 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Curaçao start in december met boosterprik

Curaçao gaat ook starten met het toedienen van de boosterprik tegen Covid-19. Dit heeft de secretaris-generaal ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), Sharon Melfor, bevestigd. In...

Nu.cw | Schouten: “Integrale aanpak nodig voor herstel koraal”

De bescherming en ontwikkeling van koraal in Caribisch Nederland is alleen mogelijk met een integrale aanpak. Zo schrijft minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in...

PBC | Ansary veroordeeld tot schadevergoeding van meer dan 1 miljard gulden

met vonnis | Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Husgang Ansary moet meer dan een miljard gulden aan schadevergoeding betalen aan Ennia, exclusief de wettelijke rente vanaf 2017. Dat is...

PBC | Curaçao sluit grenzen voor Omicron-variant

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Curaçao heeft sinds gisteren de grenzen gesloten voor reizigers uit een land waar wijdverspreid de Omnicron variant van Covid19 is. Vooralsnog gaat het om landen...
- Advertentie -