26 C
Willemstad
• woensdag 1 februari 2023

NOS | Bezoek Oranjes aan Aruba: warm ontvangst met cadeautjes

De koning, koningin Máxima en de prinses van Oranje zijn vandaag aangekomen op Aruba. Het was voor het drietal dag vier van de rondreis door het Caribisch...

AD | Aruba verwelkomt prinses Amalia, Willem-Alexander en Máxima

Na een dag rust staan er weer een hoop activiteiten op de planning voor prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het gezelschap komt maandagochtend lokale...

Democracy now! | Monday, January 30, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Extra | Journaal 30 januari 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Godett wil Cicely van der Dijs vrij krijgen door oproep aan de koning

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Anthony Godett spant zich in om Cicely van der Dijs vrij te krijgen. Hij doet een oproep aan koning Willem Alexander om gratie te...

PBC | Thierry Baudet spreekt vanavond op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Thierry Baudet is op Curaçao. Vanavond spreekt hij in de Papagayo Beach Club over de visie van de partij voor Caribisch Nederland, zo twittert...

PBC | Bonaire: Wie gekozen wil worden om daarna voor de Eerste Kamer te stemmen, moet zich vandaag geregistreerd hebben

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Vandaag kunnen de namen van de mensen die zich kandidaat stellen voor de eilandraadsverkiezingen voor Bonaire, Sint-Eustatius en Saba worden ingeleverd, zij vormen drie...
- Advertentie -

NTR | Faillissement BOPEC: ‘Het is dieptriest’

Nathaly Evertsz-Ipcedencia

“Sommige mensen werken veertig jaar voor BOPEC, dit is niet makkelijk”, zegt Gabriel Pourier van vakbond BPWU | Nathaly Evertsz-Ipcedencia

KRALENDIJK- Het gerecht in eerste aanleg verklaarde op 18 maart 2021 het olieopslagbedrijf BOPEC op Bonaire failliet. Ondanks dat dit te verwachten was, viel de beslissing zwaar bij de vakbonden.

“Sommige mensen werken veertig jaar voor BOPEC, dit is niet makkelijk”, zegt Gabriel Pourier van vakbond BPWU.

Het Bestuurscollege heeft besloten een boedelkrediet van in totaal $250.000 te verstrekken aan de curator van BOPEC. Hierdoor wordt het mogelijk het bedrijfsterrein de komende tijd te beveiligen en de installaties te monitoren.

Grote voorraad olie
Gezaghebber Edison Rijna laat in een persbericht op 24 maart 2021 weten dat dit bedrag terugbetaald moet worden. In de tanks van BOPEC bevindt zich een grote voorraad olie ter waarde van enkele miljoenen. Bij verkoop daarvan kan de curator het boedelkrediet terugstorten.

“Nou kan wel de olie worden verkocht, maar voorheen niet”, zegt Elvis Soliana teleurgesteld. Volgens hem kon BOPEC ‘gered’ worden als Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) maanden geleden de olie had verkocht. “Het is dieptriest, dit was een politieke spelletje”, aldus Soliana.

Nochi Willem van vakbond USIBO is ook niet eens met deze stap. “Ik heb begrepen dat ze het krediet inmiddels hebben verhoogd tot $300.00. We betreuren hoe de overheid hiermee te werk ging”, zegt hij.

Volgens Willem heeft de overheid zich nooit met BOPEC willen bemoeien omdat het om een particulier bedrijf gaat. “Geld van de belastingbetaler wordt nu wel gebruikt zonder duidelijke specificatie van de curator.”

Vakbondsleider Gabriel Pourier van BPWU. Archieffoto: Gijs van den Heuvel

Werknemers de grote gedupeerden
In totaal hebben 52 medewerkers een ontslagbrief ontvangen. Als er niet genoeg medewerkers bij BOPEC aanwezig zijn, kan dit voor een onveilige situatie zorgen. Daarom zijn er 24 personen die bepaalde expertise bezitten uitgekozen, om op het terrein te blijven werken. “Door het boedelkrediet zijn ze verzekerd van salaris over de maanden maart en april”, zegt Pourier.

Niet iedereen begrijpt deze werkwijze. “Toen iedereen ging staken bleef ik op het terrein werkzaam als operator. Nu word ik niet gevraagd om te blijven”, zegt een zzp’er teleurgesteld. Hij blijft liever anoniem.

Gezaghebber Rijna laat weten dat de overheid medewerking zal geven aan initiatieven om vervangende werkgelegenheid te realiseren. Volgens Pourier wordt het juist moeilijk om een baan te krijgen. “In deze coronacrisis is het ontzettend moeilijk om aan werk te komen”, zegt hij.

‘Ik kan bijna niet rondkomen en ben afhankelijk van voedselpakketten’
– Medewerker die vijf jaar voor BOPEC heeft gewerkt

Verder hebben de vakbonden getracht om financiële steun van de overheid voor de medewerkers te regelen. Het zou gaan om 80 procent van hun laatst verdiende salaris. Dit is niet gelukt aangezien deze regeling geldt voor mensen die door de coronacrisis in moeilijkheden zijn gekomen: voor medewerkers van BOPEC is dit niet geval. “Ik kan bijna niet rondkomen, ik ontvang een voedselpakket”, zegt een Bonairiaanse vrouw die vijf jaar voor BOPEC heeft gewerkt.

Willem vindt dat Nederland onjuist handelt. “Nederland is mede verantwoordelijk voor de ondergang van BOPEC omdat zij de sancties tegen BOPEC hebben gesteund”, zegt hij. Volgens Willem heeft de Nederlandse Minister geweigerd om sociale steun te geven. “Ik ben benieuwd naar hoe de Bestuurscollege hiermee zal omgaan.”

Voor de medewerkers is het doek gevallen. “Het is ander werk zoeken of wachten op een nieuwe operator”, zegt Pourier. Zekerheid van een baangarantie is er niet. Hij benadrukt dat de vakbond het proces om een koper te vinden nauw in de gaten houdt.

Straaltje hoop
Ondanks de gemengde gevoelens zien de vakbonden voordeel in de faillissement van BOPEC. Hierdoor is het mogelijk om een doorstart te maken. “Het proces om een koper of nieuwe operator te vinden wordt hierdoor versneld”, zegt Pourier.

Nochi Willem is ook positief over de toekomst. “We kijken er heel simpel naar. BOPEC moet openblijven en dit is een kans voor Bonaire om een gezond olieopslagbedrijf te hebben”.

Bron: NTR/Caribisch Netwerk 

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -