28 C
Willemstad
• woensdag 28 september 2022

Democracy now! | Tuesday, September 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Gouverneur Holiday ontvangt hoge Koninklijke onderscheiding

Gouverneur van Sint Maarten Eugene Holiday is benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau. Holiday nam de onderscheiding in ontvangst tijdens een afscheidsreceptie in de Grote...
- Advertentie -

Nu.cw | Handelsgrens tussen Venezuela en Colombia weer open

De grens tussen Venezuela en Colombia is weer geopend voor handel. Dat meldt de NOS. Voor het eerst in zeven jaar mag er weer vrachtverkeer rijden tussen...

PBC | Vuurwapen gevonden in cel SDKK-gevangenis

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Bewakers van de SDKK-gevangenis hebben vanochtend tijdens een doorzoeking van cellen in blok 7 een vuurwapen gevonden. Het gaat om een doorgeladen wapen, waar dus...

PBC | KLM toestel uit Suriname maakt noodlanding op Azoren vanwege medische noodgeval

Persbureau Curacao AZOREN – Een toestel van de KLM, dat afgelopen nacht op weg was van Suriname naar Schiphol, heeft vanochtend rond half acht een medische noodlanding gemaakt...

ParadiseFM | Twee politieagenten gearresteerd

Twee politieagenten zijn vanmorgen aangehouden. In opdracht van het OM werden er verschillende huiszoekingen verricht. De agenten worden verdacht van het sjoemelen met vergunningen. Een van de verdachten...

NTR | ‘Er komt een hele generatie verslaafden aan’

Sharina Henriquez

ORANJESTAD – “Je krijgt steeds meer nieuwelingen, het loopt echt uit de hand. Veel jongeren, maar die kunnen hierachter niet komen roken bij ons. Ik jaag ze meteen weg. Want hier eindig je nergens.”

De 27-jarige Xavier is verslaafd aan crack en woont inmiddels zeven jaar op straat. Samen met drie anderen verblijft hij achter ex-hotel Central in Oranjestad, vroeger een verslaafdenopvang. Hij is één van de klanten van dominee Peter Hazenoot die samen met zijn gezin en vrijwilligers wekelijks eten uitdeelt aan een groep van zo’n 25 tot 30 verslaafden in de Arubaanse hoofdstad.

Een reportage van Sharina Henriquez met dominee Peter Hazenoot en verslaafde Xavier

Dominee Hazenoot geeft Xavier (hij wil niet in beeld) een aansteker als kerstcadeautje

Hazenoot ziet net als Xavier ook steeds meer verslaafde jongeren op straat. “Ja, die gasten maken zich op hun manier toch wel zorgen. Want ze zien een enorme toeloop van jonge verslaafden en willen hen ergens beschermen. Er komt nog een hele nieuwe groep aan, van al gauw een mannetje of 40 tot 60, schat ik. Maar die nu nog thuis verstopt worden, gedoogd, vertroeld. Tot het fout gaat.”

Zodra ze onhandelbaar worden, gaan stelen van hun familie, dan belanden ze op straat, zegt de dominee van de Protestantse Kerk in Piedra Plat en San Nicolas.

Jason Romeo Panneflek (39) geniet vooral van de cake die wordt uitgedeeld. Hij zegt niet verslaafd te zijn.

“Er komt een hele generatie verslaafden aan met problematiek, want er is geen taboe meer op. Je ziet veel meer jongeren die beginnen met experimenteren, want het is dan nog leuk en gezellig. Ouders of familieleden laten het vaak toe, want ze hebben het zelf ook gedaan.”

De Arubaanse overheid startte in 2018 met het Sociaal Crisisplan om onder andere de versplinterde jeugdzorg aan te pakken. De gaten in de zorg had namelijk fatale gevolgen zoals de zaak van de vermoorde broertjes Eugene (3) en Rishandroh (5) liet zien.

Maar de opvang van (jonge) verslaafden blijft ondanks de vele projecten die sindsdien met het crisisplan zijn opgestart, moeilijk. Hazenoot zegt  dat de meeste verslaafden de drugs ‘nog te lekker vinden’.

Vanwege de feestdagen is er ook kerstmuziek bij het uitdelen van het eten.

“De meesten die in Oranjestad zitten, zijn er nog niet klaar voor. Ze hebben het nog te goed om na te denken over stoppen. Ze praten allemaal wel over stoppen en dat het zo niet door kan. Maar voorlopig zitten ze er nog flink aan vast.”

Ook Xavier praat over stoppen. “Waarom ik crack doe. Ja, ik vind het lekker. Maar ik wil het niet. Alleen ik kan hier niet stoppen. Elke keer val ik terug, met dezelfde vrienden en eindig ik nergens.” Hij wil naar de Dominicaanse Republiek waar veel Arubanen naar toe gaan om af te kicken. “Of naar Nederland. Ver weg, heel ver weg moet ik gaan van hier, om af te kicken.”

Bron: NTR/CaribischNetwerk

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -