27.4 C
Willemstad
• vrijdag 30 juli 2021 03:25

Laatste reacties

- Advertentie -

NTR | Eerste cruisetoeristen na 15 maanden op Curaçao aangekomen


WILLEMSTAD – Het eerste cruiseschip met toeristen is net aangemeerd aan de Megapier in Otrabanda op Curaçao als Glenda haar marktkraampje aan het inrichten is. Het voor het eerst sinds vijftien maanden dat ze haar kleine winkelkraampje, gelegen aan de Annabaai weer kan openen nu er weer cruisetoeristen aankomen. Hier is ze blij mee, want het afgelopen jaar was naar eigen zeggen, verschrikkelijk voor haar.

“Ik heb hier al een jaar geen geld kunnen verdienen”, vertelt Glenda wanneer ze haar spullen uitpakt en haar kraampje zo aantrekkelijk mogelijk probeert te maken voor de cruisetoeristen. “Het was het een heel zwaar jaar. Ik ben heel blij dat er nu weer cruisetoeristen komen, maar we moeten maar zien wat er gaat gebeuren, met de Covid enzo. Maar vandaag ben ik blij.”

Economie
Sinds 15 maart 2020 is het cruisetoerisme wereldwijd door de pandemie helemaal stil komen te liggen. En dat heeft grote gevolgen gehad voor lokale economieën. In de eerste negen maanden van 2019 leverde het cruisetoerisme de lokale economie nog 1,6 miljard gulden op. Taxichaffeurs, toeristische attracties, de binnenstad in Punda, maar ook mensen als Glenda hebben dit duidelijk in hun portemonnee gevoeld het afgelopen anderhalf jaar. Daarom hebben verschillende organisaties zich sterk gemaakt om het cruisetoerisme zo snel mogelijk weer op gang te krijgen op Curaçao.

- Advertentie -

“Wij zijn de afgelopen vijftien maanden mee bezig geweest om deze eerste cruise voor te bereiden”, vertelt Vanessa Martie, cruisemanager bij reisorganisatie FBTT. Martie: “Wij zijn al wekenlang protocollen aan het schrijven die tot gisteren nog werden aangepast.”

Restricties
Gisteren liet de Curaçaose overheid weten dat een aantal restricties voor toeristen die twee keer zijn gevaccineerd, is afgeschaft. Dit heeft tot gevolg dat de cruisetoeristen niet meer met elkaar in een ‘bubbel’ hoeven te blijven, maar dat ze zich vrij op het eiland mogen bewegen.

“Deze beslissing heeft een groot effect op de lokale ondernemers, zoals bijvoorbeeld taxichauffeurs. Sinds vandaag mogen cruisetoeristen gewoon een taxi pakken en zelf het eiland verkennen en hoeven ze niet met elkaar in een bubbel te blijven. Dit betekent dat meerdere ondernemers hiervan zullen profiteren, dus dat is goed nieuws”, aldus de cruisemanager.

Wel moet iedereen die met de cruisetoeristen in aanraking komt zich houden aan strenge protocollen. Zo moet iedereen twee keer gevaccineerd zijn, vooraf een gezondheidsverklaring ondertekenen en van tevoren moet de temperatuur worden opgenomen. Ook gelden bijvoorbeeld voor taxichauffeurs speciale regels, zo moeten ze een mondkapje dragen en moeten de ramen tijdens de rit open blijven.

- Advertisement -

Veilig
Sau Bridgewater, woordvoerder van de Curaçao Ports Authority (CPA), hoopt dat iedereen zich goed aan de regels houdt zodat het eerste cruisebezoek een ‘snowball-effect’ creëert. “Wij willen graag laten zien dat cruisetoerisme veilig is. Wij hebben samen met de verschillende ministeries samengewerkt om alle protocollen ‘in place’ te krijgen om dit bezoek zo veilig mogelijk te laten verlopen. Hiermee willen we uitstralen dat Curaçao veilig is en hopen we daarmee ook andere cruisemaatschappijen aan te trekken.”

Op 23 juni komt de Celebrity Millennium weer naar Curaçao. Ook is CPA in gesprek met andere grote cruisemaatschappijen om naar Curaçao te komen.

Positief getest
Donderdagavond werd bekend dat twee passagiers van de Celebrity Millennium positief op het coronavirus hebben getest. De twee passagiers delen sinds het vertrek afgelopen zaterdag vanaf St. Maarten een kamer op het schip, zo meldt de Amerikaanse cruisemaatschappij Royal Caribbean in een verklaring. Het tweetal moet voorlopig aan boord in quarantaine blijven. Het tweetal is volgens Royal Caribbean verder niet ziek.

Bron: NTR/Caribsch Netwerk

- Advertisement -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

AntilliaansDagblad | Meer achteruitgang dan regio

De economische achteruitgang van Curaçao is in 2020 vele malen hoger dan het gemiddelde van Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) tekent een economische krimp op van 18,4 procent, terwijl het gemiddelde van de regio -7,7 procent is.

AntilliaansDagblad | Alle CRU-medewerkers akkoord

Alle 514 vaste krachten van Curaçao Refinery Utilities (CRU) zijn akkoord gegaan met het aanbod van moedermaatschappij Refineria di Kòrsou (RdK). Zij gaan per 1 oktober met ontslag en krijgen twee maanden salaris extra.
- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Alle CRU-medewerkers akkoord

Alle 514 vaste krachten van Curaçao Refinery Utilities (CRU) zijn akkoord gegaan met het aanbod van moedermaatschappij Refineria di Kòrsou (RdK). Zij gaan per 1 oktober met ontslag en krijgen twee maanden salaris extra.

AntilliaansDagblad | Betèsda in de clinch met SVB

‘Overvallen door korting budget’

NOS | ‘Maltese overheid verantwoordelijk voor dodelijke aanslag op journaliste’

Volgens een onafhankelijke onderzoekscommissie is de Maltese overheid verantwoordelijk voor de dood van journaliste Daphne Caruana Galizia. Dat melden verschillende Maltese media. Caruana Galizia kwam in 2017 om...

Democracy now! | Thursday, July 29, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 29 juli 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Regering Pisas neemt 42 vriendjes aan op negen ministeries

Persbureau Curacao De personeelsstop bij ministeries lijkt niet meer te bestaan. De regering Pisas heeft sinds haar aantreden 42 nieuwe mensen aangenomen op negen ministeries. Dat meldt de...
- Advertentie -