28 C
Willemstad
• donderdag 18 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

NTR | Curaçao moet zich opmaken voor fikse prijsstijging boodschappen

HomeEconomieDetail en groothandelNTR | Curaçao moet zich opmaken voor fikse prijsstijging boodschappen


WILLEMSTAD – “Er komt een behoorlijke prijsstijging aan van de boodschappen”, daarvoor waarschuwt Achim Henriquez, woordvoerder van de supermarktenvereniging op Curaçao, Suveco. Al maandenlang hamert de belangenvereniging er naar eigen zeggen op dat de overheid de bevolking hierover moet informeren aangezien de consument dit onvermijdelijk zal gaat voelen in de portemonnee. “Maar daar is nog niet heel veel mee gedaan”, aldus de woordvoerder.

De prijsstijging die eraan zit te komen, geldt niet alleen voor Curaçao maar is een wereldwijde trend. Vorig jaar is door de Covid-uitbraak in China de toevoer van goederen enige tijd tot stilstand gekomen. De containerrederijen hebben in die tijd niet gedraaid en dus geen omzet gemaakt. Maar toen het proces weer op gang is gekomen, is er geleidelijk aan een prijsstijging ingevoerd om de verliezen op te vangen, maar deze prijsstijging is inmiddels tot ongekende hoogte gekomen. “In maart zagen we al dat de prijzen extreme vormen begonnen aan te nemen. Inmiddels zijn de prijzen echt ronduit idioot”, aldus Henriquez.

Verhoogde vraag
Volgens de scheepsbevrachters is er een verhoogde vraag naar goederen waardoor ze de prijzen laten stijgen om een balans te vinden. Maar Henriquez is daar niet zo zeker van. Zeker niet nu bekend is geworden dat verwacht wordt dat de containerrederijen over 2021 een ongekende winst zullen behalen. Zelfs meer dan in de afgelopen twintig jaar, namelijk zo’n 150 miljard dollar.

Op Curaçao, dat vrijwel alles moet importeren, zal iedereen deze prijsstijging gaan voelen. Voor Covid kostte het volgens Henriquez zo rond de 3000 tot 4000 dollar om een niet-gekoelde container naar Curaçao te halen. Inmiddels kost zo’n zelfde container 15.000 dollar. Gekoelde containers, waar dus ook veel supermarktproducten mee vervoerd worden, kostten pre-Covid 6500 tot 7500 dollar.

22.000 dollar
Inmiddels zijn de prijzen opgelopen tot zo’n 22.000 dollar. “Voorheen was de prijsstijging alleen op de route vanuit China. Maar heel veel mensen zijn gaan uitwijken naar andere markten om onder die prijsstijging uit te komen, wat tot gevolg had dat nu ook daar de prijs is gestegen”, vertelt Henriquez. Volgens consumentenbond Fundashon pa Konsumidó is het onvermijdelijk dat de consument in de komende periode te maken krijgt met de prijsstijging.

De stichting vindat dat de consument zich bewust moet worden van zijn of haar koopgedrag en moet kijken hoe door kleine aanpassingen in de koopgedag, geld bespaard kan worden. “Consumenten doen vaak in vaste supermarkten boodschappen en zijn vaak merkvast als het op producten aankomt. Wij adviseren de consument om meer prijsbewust te worden, de boodschappen te doen in verschillende supermarkten en vaker voor een B-merk, oftewel een goedkopere variant te kiezen. Dit kan heel veel geld uitsparen”, vertelt Rachid Pieters van Fundashon pa Konsumidó.

Goedkopere varianten
Ook Henriquez adviseert consumenten om uit te wijken naar de goedkopere varianten van hun vaste A-merkproducten. “Voor ieder product dat op de markt is, zijn er tien andere (goedkopere) merken beschikbaar, maar de consument is vaak erg merkvast. Het punt is dat als de consument zou switchen naar een product dat uit een andere markt komt en goedkoper is in productie en vervoer, dan zou je de prijsstijging kunnen beheersen waardoor het effect behapbaarder wordt voor het eiland.”

‘De consument moet zich bewust worden van zijn of haar koopgedrag en kijken hoe door kleine aanpassingen, geld bespaard kan worden’

Op de vraag waarom de supermarkten zelf niet deze switch naar goedkopere producten maakt, stelt Suveco dat de supermarkten deze keuze niet voor de consument kunnen maken omdat de kans bestaat dat de alternatieve producten niet aanslaan waardoor de supermarkten met een overschot blijven zitten. Henriquez: “De consument zal ons hierbij moeten helpen. Als de vraag naar B-merkten stijgt, kan de supermarkt meer van deze producten inslaan waardoor de prijzen minder hard zullen stijgen, wat uiteindelijk dus weer winst is voor de consument.”

Bron: NTR/CaribischNetwerk

7 reacties

  1. De kans bestaat dat de alternatieve producten niet aanslaan.

    Ze geven dus al toe dat deze B produkten niet aan zullen slaan maar dan is het advies om ze toch te kopen? De winst op B produkten zal ook wel lager zijn?
    Daarnaast zullen B produkten wel niet duurzaam zijn en milieu onvriendelijk.

    De producten in supermarkten zijn al erg gestegen de afgelopen 5 jaar.

    En de hele dag alle supermarkten afrijden kost en veel tijd en kost weer veel benzine!

  2. De prijzen stijgen echt.
    Er is een tekort aan containers en de brandstof prijs gaat omhoog.
    De zeevracht prijs is meer dan verdubbeld ten opzichte van begin van het jaar.
    Nu was de prijsstijging al ingezet en geheel voorspelbaar.
    Net als hogere brandstof prijs en dus ook water en stroom.
    En dat met al 30% die onder de armoede grens leeft. De grens gaat omhoog dus op naar de 40%.
    Maar ja dat zijn je kiezers en die zijn alleen bij de verkiezingen belangrijk.
    Laten we ons druk maken over getinte ruiten. En elkaar feliciteren met het economische herstel.

  3. Knap dat met het inkopen van B merken je goedkoper uit kan zijn terwijl er geschreven wordt dat de transportkosten vele male hoger zijn geworden.

    Reizen a merken business class en de b merken economy?

  4. Henriquez praat goed maar vreet zelf uit zijn eigen supermarkt beter, prijzen gaan omhoog ik weet niet of je het weet Henri de prijzen stijgen al de pan uit, denkt u nu echt dat wij uit een ei komen, dan moet je toch echt naar Holle Bolle Gijs C Cooper asfalt- booi gaan met dit verhaal die gelooft je wel.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties