27 C
Willemstad
• maandag 6 december 2021 00:57

Laatste reacties

- Advertentie -

NTR | Bezorgdheid groeit op Sint Maarten over lage vaccinatiegraad

PHILIPSBURG – Het aantal mensen dat zich de laatste tijd nog laat vaccineren op Sint Maarten is dramatisch laag. Dat leidt tot bezorgdheid bij mensen die wel zijn gevaccineerd. Tegelijkertijd stijgt het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis.

Dagelijks publiceert de overheid van Sint Maarten een grafiek met daarop de cijfers van het aantal mensen dat zich heeft laten vaccineren. Op 31 augustus waren er 27.245 personen geregistreerd. In totaal 63 mensen hebben zich die dag laten registreren; vijftien voor een eerste vaccinatie en 48 voor een tweede. Het totaal aantal gevaccineerden steeg daarmee tot 25.303. Op een bevolking van 62.323, zo geeft de overheid aan.

25 per dag
Om duidelijk te maken hoe langzaam het aantal gevaccineerden toeneemt, kan worden gekeken naar de informatie op 17 augustus. Precies twee weken eerder. Toen waren er 26.863 mensen geregistreerd en lieten 34 mensen zich voor de eerste keer, en 63 voor de tweede keer registreren. In totaal hadden toen 24.942 mensen een vaccinatie gehad.
Dat betekent dat in twee weken tijd 363 mensen zich hebben laten vaccineren. Gemiddeld zo’n 25 per dag. In de twee weken daarvoor hebben 466 mensen zich laten vaccineren. Ietsje meer, maar dat aantal is volgens velen ook lang niet genoeg.
Want aan de andere kant is in dezelfde periode de druk op het St. Maarten Medical Center flink toegenomen. Ook zijn er opvallend meer coronapatiënten overleden.

Op Sint Maarten zijn sinds vorig jaar 51 mensen met corona overleden. Een derde van dat aantal viel afgelopen maand.
- Advertentie -

Facebook
In totaal waren op 30 augustus 51 mensen met corona overleden. Vier weken eerder waren dat er nog 34. Dat betekent dat in bijna een maand tijd in totaal een derde van het aantal coronadoden is gevallen.
Het zijn cijfers die tot frustratie leiden op het eiland. Op Facebook praten inwoners openlijk over de noodzaak om ervoor te zorgen dat snel meer mensen zich laten vaccineren.

‘Pop-ups’
Minister van Gezondheid Omar Ottley laat weten hard te werken om de bewoners bewust te maken van de noodzaak van vaccinatie. Ook organiseert hij ‘pop-ups’ om meer mensen te trekken.

‘‘Als we niets doen, gaan we als eiland langzaam kapot’’, zo stelt een gefrustreerde winkeleigenaar

Voor veel mensen in de toerisme sector is het niet genoeg. ‘‘Zo lang het aantal vaccinaties laag blijft, is de kans op verspreiding van het virus groot. En daarmee prijzen we ons als vakantiebestemming uit de markt. Ik begrijp dat niemand wil overgaan tot een vaccinatieplicht of iets dergelijks, maar als we niets doen gaan we als eiland langzaam kapot”, zo vat een gefrustreerde winkeleigenaar in Philipsburg de situatie samen.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

- Advertisement -

Artikel delen

10 reacties

 1. En nogmaals: schoolgeld terug halen. De opbrengst zal wss niet veel zijn, maar wellicht voldoende voor de aanschaf van wat Nederlandse dichtbundels.

 2. @Kaat:
  Super- rijmelaar??
  Ga je schoolgeld terughalen!!
  De dichter (Frans Tavern 1919-1992, notabene een Nederlands verzetsstrijder) uit wiens werk
  Drechi citeerde, draait zich om in zijn graf!
  Ter lering ende vermaak (vooral het eerste!) speciaal voor jou deel twee van voornoemd gedicht:
  Wie wat te zeggen heeft over het mijne
  Hij ga naar huis en bekijke het zijne
  En vindt zijn oog daar geen gebreken
  Hij kome terug dan mag hij spreken

 3. @CR:
  Waarom noemt deze asshole dan de Sint Maartenaren dom, terwijl wat jij nu te berde brengt een overal aanwezig feit is???
  Ook jij probeert wat hij zegt nu goed te praten, aan zijn lage aanval op een specifiek deel van onze bevolking voorbijgaand. Blijf jij maar ook bij de “slimme, intelligenten” staan CR!!

 4. @Kaat:
  Blijkbaar betwijfel jij dat er ondanks de hier op dit forum aso – azijnpissers, er YDK’s zijn die jullie in jullie eigen taal fatsoenlijk te woord kan staan….
  Build a bridge, and get over it Kaat. Grow up!!

 5. @drechi de vaccinatie bereidheid in Nederland en ook elders in Europa daalt nu omdat het meerendeel van de mensen zich gevaccineerd heeft. Je blijft dan over met een groep die zich om religieuze of andere redenen zich niet wil laten vaccineren. Het is überhaupt de vraag of deze groep zich ooit zal laten vaccineren wat je maar probeert

 6. @Slimme, intelligente Henk:
  Heb jij de laatste tijd de vaccinatie-bereidheid in Nederland wel eens bekeken? Nee he?
  Deze is heel goed aan jou besteed……
  “Het ware te wensen
  dat alle mensen
  Alvorens te spreken hun eigen gebreken
  eens beter bekeken…
  Dan zouden zij het laten over anderen te praten”……..

 7. Het zijn al niet de slimste mensen daar op SXM en de kerkelijke sectes zullen ook veel twijfels en anti-vaxxer info verspreiden. Al met al is nu <50% gevaccineerd. Een beetje dom zou Maxima zeggen!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

CL | De moraal van een oud-gouverneur

Ton de Jong | Werkgroep Caribische Letteren De personen die genoemd worden in het ontluisterende Ennia-vonnis zouden als bijkomende straf dit zinnetje laten we zeggen honderd maal moeten...

Column Youp | Rijmelarij

Geen idee of de familie van onze minister van Volksgezondheid de sinterklaasgedichten al klaar heeft, maar als ze te elfder ure nog wat rijmwoorden zoeken, dan heb...

DH | Lo-Fo-Wong: Country needs to be adaptable, keep markets efficient

PHILIPSBURG--St. Maarten needs to become adaptable and keep its markets efficient, fair and attractive in an ever-evolving and innovative environment, remarked Director of the Central Bank of...

Ingezonden | Waardering HiMA

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AD commentaar | Friends and family

Minister-president Gilmar Pisas (MFK) kan goed en snel praten, maar - na in eerste instantie mogelijk wat overdonderend te zijn - zo simpel als hij het zegt,...

AntilliaansDagblad | Verhoging van 10 procent voor minimumloon

Den Haag - De zo goed als Kamerbreed aangenomen motie Wuite (D66) voor verhoging van het wettelijk minimumloon met 10 procent op 1 januari 2022 is uitgewerkt...
- Advertentie -