25 C
Willemstad
• maandag 6 februari 2023

AntilliaansDagblad | ‘Verantwoording afleggen over black-out op Aruba’

Oranjestad - De definitieve resultaten van het onderzoek naar de meest recente black-out worden deze week verwacht. Energieminister Glenbert Croes (MEP) zegt toe dat hij dan een...

AntilliaansDagblad | 25 Jaar Fun Miles op Curaçao

Directeur: Meer dan 125.000 actieve kaarthouders Willemstad - ,,Fun Miles heeft meer dan 125.000 actieve kaarthouders en rond de 100 aangesloten partners op vier eilanden. Iedere dag zijn...

AntilliaansDagblad | Patrouilles leerplicht beperkt

Ook geen controles met gegevens bevolkingsregister Willemstad - De leerplichtafdeling van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS) voert geen patrouilles meer uit om spijbelende jongeren...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Steeds meer naar GMN

Onderwijs duurste ministerie, maar dalende trend Willemstad - Er gaat op Curaçao steeds meer overheidsbegrotingsgeld naar Gezondheidzorg en juist steeds minder naar Onderwijs. In de eerste tien jaar na...

Opinie | De grens met Venezuela weer open gooien is grenzeloos dom

George Lichtveld De grens tussen het Koninkrijk der Nederlanden en Venezuela is reeds bijna vier jaren gesloten geweest nadat de Venezolaanse regering eenzijdig daartoe besloten had om daarmee...

FD | ‘Nederland moet zich meer bemoeien met voormalige Antillen’

Vasco van der Boon Cor de Horde | Financieel Dagblad Nederland moet meer bevoegdheden krijgen om de corruptie in het Caribisch deel van het Koninkrijk — de voormalige...

PBC | Nieuw bewijs over Natalee’s verdwijning was adembenemend, maar bleek uiteindelijk fake

Persbureau Curacao ORANJESTAD – De Amerikaanse advocaat en televisiepresentator/journalist Greta van Susteren is misleid en heeft valse informatie gekregen in de zaak Natalee Holloway. Dat valt op te...
- Advertentie -

NTR | Alternatieve producten zijn de oplossing om de koopkracht te behouden

Foto: Dulce Koopman

WILLEMSTAD – De stelling dat er een enorm tekort aan levensmiddelen is op Curaçao, is niet reëel. Er zijn minder producten van bepaalde merken, maar in plaats daarvan kunnen de supermarkten andere merken aanbieden.

Advocaat Achim Henriquez is de wettige vertegenwoordiger van de Vereniging van Supermarkten, SUVECO. Hij verwerpt de stelling dat er enorme problemen zijn door de schaarste aan producten op ons eiland.

De supermarkten hebben maanden geleden gewaarschuwd dat er een schaarste kon ontstaan van bepaalde producten. “Vanaf maart van dit jaar hebben we bij de overheid aangeklopt om te beginnen met een informatiecampagne aan de bevolking, over de vrachtprijzen die stijgen, evenals de prijzen van andere artikelen die wij importeren”, zo legt Henriquez uit.

Suveco heeft de overheid gevraagd om de consument te leren om alternatieve producten te kopen.

Extreem

“Omdat de merken die je gewend bent te kopen, ofwel schaars worden, of de prijs zodanig stijgt, dat de vraag opkomt of we dit product moet blijven importeren.” Volgens Henriquez is het niet zeker of de consument de hoge prijs zal willen blijven betalen. Dit verklaart waarom diverse producten enorm in prijs zijn gestegen.

Van sommige producten is de prijs zo hoog geworden dat het de moeite niet meer waard is om ze in te voeren. Aan de andere kant zijn er producten die al in de fabriek schaars zijn, omdat de grondstoffen om ze te maken momenteel niet verkrijgbaar zijn.

Van sommige producten is de prijs zo hoog geworden dat het de moeite niet meer waard is om ze in te voeren.

“Dit betekent dat er in de fabriek al een schaarste is, waardoor ook wij het product niet bij de producent kunnen kopen.” Achim Henriquez: “Je merkt dat in verschillende fases: de problemen stijgen in het leveringsproces en het transport dat wereldwijd vastzit zorgt ervoor dat de prijzen wereldwijd stijgen.” Deze problemen zijn de oorzaak van wat je tegenwoordig ziet bij alle kleinhandel op Curaçao, aldus Henriquez.

Overheid
Wat verwacht Suveco van de overheid? Henriquez: “We pleiten ervoor dat de overheid de belofte nakomt om de consument in te lichten dat er daadwerkelijk een prijsverhoging is die de supermarkten niet kunnen controleren. Maar men kan de gevolgen verminderen door alternatieve producten te kopen. Op hun beurt kunnen de importeurs – die niet hetzelfde zijn als de supermarkten – grotere hoeveelheden alternatieve producten leveren.”

Schakels
De overheid heeft aandacht voor de situatie van de schaarstes en de prijsverhogingen. Volgens de minister van Economische Zaken, Ruisandro Cijntje, is Curaçao afhankelijk van internationale ontwikkelingen, als het gaat om import.

“De overheid analyseert de mogelijkheid om bepaalde ‘schakels’ op te heffen bij de prijsopbouw, om zo een prijsverlaging waar te kunnen maken.” Dat kan worden opgemaakt uit de verklaring van de minister van Economische Zaken. Minister Cijntje hoopt dat het op 1 januari 2022 zover is dat de aanpassing van de lokale prijsopbouw gerealiseerd kan worden.

Het uitbreiden van de hoeveelheid producten in het basispakket van 23 naar 50, is nog een actie van de overheid om de druk op de consumentenmarkt te verminderen. Cijntje heeft die uitbreiding deze week aangekondigd.

Slechte informatie
Voor wat betreft de smeekbede van SUVECO om een algemene informatiecampagne te starten, zegt minister Cijntje dat hij op korte termijn een vergadering heeft belegd met de organisatie en de importeurs om kennis te maken en te overleggen over de te nemen acties. Cijntje zegt dat de prijzen inderdaad zijn gestegen.

“We bevinden ons in een vrije markt. Dit houdt in dat de concurrentie de markt reguleert.” – Minister Ruisandro Cijntje (MEO)

“Maar er is ook de factor van het leveren van verkeerde informatie over de prijsverhogingen in het buitenland. Dit kan als gevolg hebben dat lokale handelaars de prijzen verhogen van alles wat ze in voorraad hebben.”

Concurrentie
De overheid is zich hiervan bewust, maar beseft ook dat we ons in een vrije markt bevinden. Dit houdt in dat de concurrentie de markt reguleert, zo legt Cijntje uit. Alleen de prijzen van het basispakket zijn beschermd. Daarom is de overheid het eens met het voorstel om de gemeenschap voor te lichten over wat er in de wereld gaande is en uit te leggen waarom de transportprijzen zijn gestegen.

Bron: NTR/Caribisch Netwerk

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -