28 C
Willemstad
• dinsdag 23 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Zoeken naar duurzame oplossing CMC

HomeNieuwsGezondheidAntilliaansDagblad | Zoeken naar duurzame oplossing CMC

‘Werkgroep informeert GMN-minister’

Foto Berber van Beek

Willemstad – Een werkgroep informeert de minister van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) over ‘de uitputting van het zorgbudget’ door ziekenhuis CMC. Dat gebeurt in afwachting van de oprichting van de Curaçaose zorgautoriteit.

 

De lokale zorgautoriteit is in oprichting maar nog niet actief, ook vanwege de juridische afwikkeling van de organisatie. Advocaat Richard Pols benadrukt in zijn pleitaantekeningen van 19 januari in de bodemprocedure over het zorgbudget van het Curaçao Medical Center (CMC) dat de minister bevoegd is om een dergelijke werkgroep in het leven te roepen. Dat volgt uit het feit dat de GMN-minister mag beslissen over het budget van het ziekenhuis.

,,Het budgetteringssysteem dient ertoe om kostenbeheersing en efficiencybevordering in de zorg te bereiken, met het uiteindelijke doel om de zorg betaalbaar en toegankelijk te houden.” De minister moet sowieso toegang kunnen hebben tot de financiële gegevens van het CMC. Die bevoegdheid is vastgelegd in de voorwaarden die zijn opgenomen in de vergunning van het ziekenhuis op basis van de Landsverordening zorginstellingen.

,,Waarom ziet de CMC-directie de werkgroep niet als een kans?”, vraagt advocaat Pols zich af namens de minister van GMN. ,,De commissie kan worden ingezet om snel in overleg gemotiveerd tot een verhoging van het budget te komen, maar in plaats daarvan verzet het CMC zich ertegen en beschouwt het als inmenging.”

Advocaat Eric de Vries van HBN Law & Tax stelt namens het CMC in zijn pleitnotities dat er ‘geen wettelijke grondslag bestaat voor het instellen van een werkgroep’ en dus ook niet voor de taken van de commissieleden. Dan gaat het bijvoorbeeld om het vragen om inlichtingen, het beoordelen van kosten door HNO Vastgoed en Beheer nv en de Stichting HNO Holding. Bovendien is er geen wettelijke basis voor de door de minister bepaalde ‘taakstellingen en inkortingen op het budget’. De ministeriële regeling daarvoor is nooit vastgesteld.

Artikel 7 van de Landsverordening basisverzekering ziektekosten (bvz) is nog steeds niet in werking getreden, merkt de verdediging van het CMC op. Daarom zijn er ook nooit afspraken gemaakt over onder andere de kwantiteit en kwaliteit van de zorgverlening. Dus is niet duidelijk welke zorg wel en welke niet in het budget is inbegrepen.

,,De werkgroep houdt toezicht op de uitputting van het zorgbudget door het ziekenhuis, terwijl uit de beschikking allerminst duidelijk volgt welke prestatie van het CMC verlangd wordt”, aldus advocaat De Vries.

Wat de GMN-minister betreft ligt de uitweg in ieder geval ‘buiten de rechtszaal’. Op basis van overleg met deskundigen moet een duurzame en structurele oplossing worden gevonden voor de problemen van het ziekenhuis, zoals de financieringskosten en de inkoop. Maar advocaat Pols noemt in zijn aantekeningen ook ‘het voorkomen van ondoelmatige productie’, zoals dubbele of onnodige behandelingen, planmatig verkorten van ligdagen en een ‘oriëntatie op de vergoeding van behandelcombinaties’.

Daarom werkt de Nederlandse Zorgautoriteit, samen met onder andere het CMC, GMN en de Sociale Verzekeringsbank (SVB), aan een plan voor ‘duurzame exploitatie van het CMC’. Het eerste conceptrapport moet uiterlijk 31 maart worden opgeleverd. In december vorig jaar waren de eerste besprekingen.

Pols: ,,In samenwerking met de Nederlandse zorgautoriteit is allereerst beslist tot een tweesporenbeleid.” Het gaat dan om het optimaliseren van enerzijds de financieringsstructuur van het CMC en HNO vastgoed en anderzijds van de bedrijfsvoering van het CMC. Daarbij wordt gekeken naar kostenbeheersing, aanpassing van de tarieven, een vergelijking met andere ziekenhuizen op basis van relevante kerngetallen en de samenwerking tussen ziekenhuizen in het Caribisch deel van het Koninkrijk.

Zoals deze krant in de editie van gisteren al berichtte naar aanleiding van de rechtszaak is de CMC-directie van mening dat het zorgbudget van de SVB niet voldoende is om de kosten van de zorg te dekken. Ongeveer negentig procent van de bevolking van Curaçao is voor ziektekosten verzekerd via de basisverzekering ziektekosten (bvz) bij de SVB.

Het verlies is hoofdzakelijk daardoor in enkele jaren opgelopen tot 114,4 miljoen gulden en de schuld aan CMC Vastgoed tot ruim 68 miljoen gulden. Advocaat De Vries grijpt in zijn pleitaantekeningen terug op de rechtelijke uitspraak van 2 juni 2021 (een beschikking tot een voorlopige voorziening) waarin staat dat de minister ‘door toepassing van een willekeurige korting, de financiële problemen van het Land Curaçao, althans het bvz-fonds, op het CMC lijkt af te willen wentelen’.

Zo ervaart de directie van het ziekenhuis dat inderdaad, schrijft De Vries. ,,Niet alleen voor de 12,5 procent korting op personeelskosten, maar voor alle door de minister op voordracht van de SVB toegepaste kortingen.” Die zijn noch redelijk, noch doelmatig, want kunnen alleen behaald worden als crediteuren niet betaald worden, zoals personeel, leveranciers en financiers.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

5 reacties

  1. CMC is duur. Dat klopt.
    CMC is te duur. Dat klopt ook.
    CMC is veel te duur. Helemaal eens.

    Zo, nu denk jij al een beetje dat CMC verschrikkelijk duur is. Als ik het maar regelmatig herhaal dat CMC overdreven duur is dan ga je vanzelf denken dat CMC te duur is.

    Ja, het redden van mensenlevens is nu eenmaal niet spot goedkoop. Het helpen van mensen om weer een functioneel en menswaardig bestaan te krijgen is niet spot goedkoop.

    Ik denk dat functioneren van het CMC wordt gefrustreerd door mensen die denken dat alles in het CMC een ‘bon preis’ moet hebben.

    Laten we beginnen bij de bouw en even vergeten dat de kerk de locatie van het CMC heeft bepaald en daar nu dik geld aan verdient. Overigens hoeft een kerk geen belasting te betalen (MFK).

    Geen bouwtekening kunnen lezen en de deur waar de MRI apparatuur doorheen moet net 15 centimeter te klein maken. Dus wordt er gekeken of en hoe de omliggende constructie aangepast moet worden. Klusje van 4 maanden. Hoezo te duur door extra werk?

    Het dak wat na de eerste de beste regenbui doorlekt en de bovenverdieping onder water zet. Sorry, foutje, bedankt. Hoezo te duur door extra werk.

    Bij de aanschaf van de ziekenhuisbedden nog voor de opening, Een ‘bon preis’ bij de aanschaf betekende dat er bedden gekocht werden, die tweedehands op marktplaats waren aangeboden, al 4 generaties oud waren. Het budget was ontoereikend om nieuwe modellen te kopen. Onderdelen zijn niet meer te krijgen, dus worden er nu bedden opgeofferd voor onderdelen. Overigens zie je dit fenomeen ook in auto-onderhoud. Hoezo is het CMC te duur.

    Het niet meer onderhouden van een onderzoekstafel bij de afdeling radiologie met name ‘echo’. Niet meer in een stand te plaatsen waarin de patiënt enigszins gemakkelijk ligt en de onderzoeker zich niet in bochten hoeft te wringen om het onderzoek uit te voeren . Reden om niet meer te onderhouden?: De onderdelen zijn niet meer te verkrijgen. De tafel is overjarig. Dat na 2 jaar in gebruikt te zijn… Kom nou toch. Ook weer een ‘bon preis’ tweedehandsje?

    Laten we vooral denken dat het CMC te duur is. Laten we vooral proberen het ziekenhuis in een kwaad daglicht te zetten.

    Bedenk eens wie het budget heeft bepaald en niet gekeken heeft naar de toekomst!
    Bedenk eens wie de ‘bon preis’ heeft afgedwongen?

    Zitten we nu opgescheept met een slecht functionerend ziekenhuis? Ja, want als alles wel goed zou functioneren dan waren er geen lange wachtlijsten, was er geen overdadigheid aan hostess nodig, was het onderhoud goed geregeld. Bij het SEHOS ( eigendom van de kerk) ging ook om de haverklap de ICT scan kapot, vielen de tegeltjes van de muur en stond de schimmel op het plafond. Hoe zou dat toch zo gekomen zijn.

    Hier op het eland wordt bij de aanschaf alleen gekeken naar de prijs en er wordt absoluut geen rekening gehouden met het onderhoud.

    Si, CMC ta masha karu. Ta yamer, pero hopi hende no ta kompletamente onesto awe

  2. Huurman gaf al veel eerder aan dat CMC niet door Curacao gedragen kon worden. Maar Huurman was negatief, te kristisch etc want CMC zou een internationaal ziekenhuis worden en zelfs geld verdienen aan patienten van andere eilanden. Ook zou CMC efficienter worden met minder personeel.
    Inderdaad de directie heeft niet geleverd op efficientie en kosten reductie en dan kan je de vraag stellen of je wel de juiste mensen aan de top hebt

  3. Cmc is een megalomaan project geweest dat gebruikt is om fondsen in de zakken van vrienden en familie te krijgen.
    Het gezond maken van de gezondheid zorg met beginnen met een juiste diagnose:
    Hoeveel geld komt binnen en waar gaat het naar toe?
    Het cmc is een molensteen. Die molensteen moet lichter gemaakt worden.
    Hoeveel geld, dat niet rechtmatig of overbodig is wegvloeit kan worden terug gehaald?
    Hoeveel overbodige commissies en adviseurs zijn er?
    Het leeg bloeden moet gestopt worden.
    En dan moet er een kleine lichte top komen die terzake kundig is.
    Zowel bij SVB als cmc. Toppers die kunnen functioneren zonder consultancy.
    Als de cmc molensteen te groot is of blijkt rest er maar 1 optie cmc failliet verklaren en opnieuw opstarten.

  4. Duurzame oplossing?
    Verander de ” tone @ the top”.
    Geen f&f (=man) directeur meer aub .
    Maar een toppper in ziekenhuis managen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties