27 C
Willemstad
• maandag 6 december 2021 01:13

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Ziekenhuisopnames op Aruba nemen toe

Scholen blijven dicht

Jacco Vroegop, directeur Horacio Oduber Hospital op Aruba

Oranjestad – Met 195 nieuwe besmettingen op één dag staat de teller van het actieve aantal covidgevallen op 1.122. In het ziekenhuis liggen 54 coronapatiënten. ,,Een zeer ernstige situatie die ons dwingt om maatregelen te nemen”, aldus demissionair premier Evelyn Wever-Croes (MEP). Scholen gaan pas open op 1 september. Daarnaast zijn muziekoptredens niet toegestaan.

Uit gegevens van de Directie Volksgezondheid blijkt dat het nachtleven en de horeca voor de meeste besmettingen zorgen. Daar komen de meeste clusters vandaan. De eerder genomen maatregel van een gebiedsverbod tussen middernacht en 06.00 uur en aangepaste sluitingstijden hebben wel geholpen, maar niet voldoende.

Daarom is de beslissing genomen dat muziekoptredens niet meer zijn toegestaan, maar wel achtergrondmuziek. Aan de eigenaren van nachtclubs en horeca wordt een dringende oproep gedaan om zelf de verantwoordelijkheid te nemen om minder bezoekers toe te laten en de situatie veilig te laten zijn. Al erkent korpschef Vanessa Tjon-Kock dat dit nog veel discussies met de politie oplevert.

- Advertentie -

,,We kunnen niet bij elke nachtclub gaan staan om te zien of men zich aan de regels houdt. We kunnen wel meer controleren, dat is onze taak. Het voorkomen van het verder verspreiden van Covid-19 is een verantwoordelijkheid van de hele samenleving.

Het crisisteam stelt het openen van het nieuwe schooljaar uit. De scholen zouden komende donderdag 19 augustus moeten beginnen. Alleen scholen die online kunnen lesgeven en kinderopvang mogen op die dag opengaan. De premier legt uit dat kinderen nu ook steeds meer besmet raken.

,,Kinderen onder de 12 jaar kunnen zich niet laten vaccineren. Kinderen van 12 jaar en ouder kunnen wel worden gevaccineerd. We gaven ouders in de zomervakantie de gelegenheid om hun kind te laten vaccineren, maar in zes weken tijd is slechts 30 procent gevaccineerd.”

Het crisisteam ervaart dit als een probleem en heeft de beslissing genomen om kinderen te beschermen. ,,Door de start van het schooljaar met twee weken uit te stellen, hopen we dat meer ouders hun kinderen laten vaccineren”, zegt Wever-Croes.

- Advertisement -

Veel mensen hadden verwacht dat de regering een avondklok zou instellen. Op de vraag vanuit de pers waarom deze maatregel niet is gekomen legt de korpschef uit dat een avondklok een heel zwaar middel is.

,,Je beperkt de bewegingsvrijheid van mensen en dat mag juridisch niet zomaar. Het klopt dat er ‘s nachts veel verkeersongelukken plaatsvinden en het ziekenhuis moet ruimte houden om ook die gewonden te kunnen opnemen. Maar je moet een avondklok goed kunnen onderbouwen.”

Tjon-Kock merkt daarbij wel op dat ze verwacht dat het thema van de avondklok de komende week een discussiepunt zal worden in het crisisteam. ,,Een avondklok is nog niet van kracht. Nog niet.”

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

CL | De moraal van een oud-gouverneur

Ton de Jong | Werkgroep Caribische Letteren De personen die genoemd worden in het ontluisterende Ennia-vonnis zouden als bijkomende straf dit zinnetje laten we zeggen honderd maal moeten...

Column Youp | Rijmelarij

Geen idee of de familie van onze minister van Volksgezondheid de sinterklaasgedichten al klaar heeft, maar als ze te elfder ure nog wat rijmwoorden zoeken, dan heb...

DH | Lo-Fo-Wong: Country needs to be adaptable, keep markets efficient

PHILIPSBURG--St. Maarten needs to become adaptable and keep its markets efficient, fair and attractive in an ever-evolving and innovative environment, remarked Director of the Central Bank of...

Ingezonden | Waardering HiMA

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AD commentaar | Friends and family

Minister-president Gilmar Pisas (MFK) kan goed en snel praten, maar - na in eerste instantie mogelijk wat overdonderend te zijn - zo simpel als hij het zegt,...

AntilliaansDagblad | Verhoging van 10 procent voor minimumloon

Den Haag - De zo goed als Kamerbreed aangenomen motie Wuite (D66) voor verhoging van het wettelijk minimumloon met 10 procent op 1 januari 2022 is uitgewerkt...
- Advertentie -