24 C
Willemstad
• dinsdag 31 januari 2023

NOS | Bezoek Oranjes aan Aruba: warm ontvangst met cadeautjes

De koning, koningin Máxima en de prinses van Oranje zijn vandaag aangekomen op Aruba. Het was voor het drietal dag vier van de rondreis door het Caribisch...

AD | Aruba verwelkomt prinses Amalia, Willem-Alexander en Máxima

Na een dag rust staan er weer een hoop activiteiten op de planning voor prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het gezelschap komt maandagochtend lokale...

Democracy now! | Monday, January 30, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Extra | Journaal 30 januari 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Godett wil Cicely van der Dijs vrij krijgen door oproep aan de koning

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Anthony Godett spant zich in om Cicely van der Dijs vrij te krijgen. Hij doet een oproep aan koning Willem Alexander om gratie te...

PBC | Thierry Baudet spreekt vanavond op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Thierry Baudet is op Curaçao. Vanavond spreekt hij in de Papagayo Beach Club over de visie van de partij voor Caribisch Nederland, zo twittert...

PBC | Bonaire: Wie gekozen wil worden om daarna voor de Eerste Kamer te stemmen, moet zich vandaag geregistreerd hebben

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Vandaag kunnen de namen van de mensen die zich kandidaat stellen voor de eilandraadsverkiezingen voor Bonaire, Sint-Eustatius en Saba worden ingeleverd, zij vormen drie...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Ziekenhuisopnames op Aruba nemen toe

Scholen blijven dicht

Jacco Vroegop, directeur Horacio Oduber Hospital op Aruba

Oranjestad – Met 195 nieuwe besmettingen op één dag staat de teller van het actieve aantal covidgevallen op 1.122. In het ziekenhuis liggen 54 coronapatiënten. ,,Een zeer ernstige situatie die ons dwingt om maatregelen te nemen”, aldus demissionair premier Evelyn Wever-Croes (MEP). Scholen gaan pas open op 1 september. Daarnaast zijn muziekoptredens niet toegestaan.

Uit gegevens van de Directie Volksgezondheid blijkt dat het nachtleven en de horeca voor de meeste besmettingen zorgen. Daar komen de meeste clusters vandaan. De eerder genomen maatregel van een gebiedsverbod tussen middernacht en 06.00 uur en aangepaste sluitingstijden hebben wel geholpen, maar niet voldoende.

Daarom is de beslissing genomen dat muziekoptredens niet meer zijn toegestaan, maar wel achtergrondmuziek. Aan de eigenaren van nachtclubs en horeca wordt een dringende oproep gedaan om zelf de verantwoordelijkheid te nemen om minder bezoekers toe te laten en de situatie veilig te laten zijn. Al erkent korpschef Vanessa Tjon-Kock dat dit nog veel discussies met de politie oplevert.

,,We kunnen niet bij elke nachtclub gaan staan om te zien of men zich aan de regels houdt. We kunnen wel meer controleren, dat is onze taak. Het voorkomen van het verder verspreiden van Covid-19 is een verantwoordelijkheid van de hele samenleving.

Het crisisteam stelt het openen van het nieuwe schooljaar uit. De scholen zouden komende donderdag 19 augustus moeten beginnen. Alleen scholen die online kunnen lesgeven en kinderopvang mogen op die dag opengaan. De premier legt uit dat kinderen nu ook steeds meer besmet raken.

,,Kinderen onder de 12 jaar kunnen zich niet laten vaccineren. Kinderen van 12 jaar en ouder kunnen wel worden gevaccineerd. We gaven ouders in de zomervakantie de gelegenheid om hun kind te laten vaccineren, maar in zes weken tijd is slechts 30 procent gevaccineerd.”

Het crisisteam ervaart dit als een probleem en heeft de beslissing genomen om kinderen te beschermen. ,,Door de start van het schooljaar met twee weken uit te stellen, hopen we dat meer ouders hun kinderen laten vaccineren”, zegt Wever-Croes.

Veel mensen hadden verwacht dat de regering een avondklok zou instellen. Op de vraag vanuit de pers waarom deze maatregel niet is gekomen legt de korpschef uit dat een avondklok een heel zwaar middel is.

,,Je beperkt de bewegingsvrijheid van mensen en dat mag juridisch niet zomaar. Het klopt dat er ‘s nachts veel verkeersongelukken plaatsvinden en het ziekenhuis moet ruimte houden om ook die gewonden te kunnen opnemen. Maar je moet een avondklok goed kunnen onderbouwen.”

Tjon-Kock merkt daarbij wel op dat ze verwacht dat het thema van de avondklok de komende week een discussiepunt zal worden in het crisisteam. ,,Een avondklok is nog niet van kracht. Nog niet.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -