25 C
Willemstad
• zaterdag 27 november 2021 05:03

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Ys: CBCS volledig omgebouwd

Afscheidsbrief ex-voorzitter RvC: Betere beheersing groei totale loonsom | Antilliaans Dagblad

Willemstad – In de afgelopen vier jaar is de CBCS-organisatie ‘volledig omgebouwd’, schrijft Etienne Ys in zijn afscheidsbrief als voorzitter van de raad van commissarissen (RvC) van de Centrale Bank. ,,Er is sinds 2017 veel vooruitgang geboekt.”

In een schrijven aan de raad van bestuur (RvB) somt hij de veranderingen en ontwikkelingen op sinds het ‘dieptepunt’ in het jaar 2016 overlopend in 2017. Toenmalig president-directeur Emsley Tromp – Ys noemt geen naam – werd voor meerdere strafzaken (Saffier 1 en 2) als verdachte aangemerkt door het Openbaar Ministerie. En de relatie met partners, waaronder de Centrale Bank van Aruba (CBA) en De Nederlandsche Bank (DNB), waren ‘hierdoor’ verslechterd.

,,De samenwerking tussen met name de CBCS en DNB werd vanuit DNB bevroren.” Aldus Ys, die memoreert dat toen de RvC aantrad in 2017 afscheid moest worden genomen van Tromp als toenmalige Centrale Bank-president omdat de regelgeving niet toestaat dat een vertrouwensfunctie bekleed wordt door een persoon waartegen het OM verdenkingen heeft uitgesproken (Tromp werd later overigens tot tweemaal toe vrijgesproken, red.).

Ys besteedt in zijn brief veel aandacht aan de loonkosten, die ‘door het elimineren van excessieve beloningen’ voor wat betreft de directie van de Centrale Bank in totaal zijn teruggebracht met 42 procent. Er werd een nieuwe RvB benoemd en de vijfkoppige directie werd gereduceerd tot drie. ,,De RvB is thans op volle sterkte, bemenst door drie zeer deskundige directeuren.”

- Advertentie -

De raad van commissarissen heeft in verband met de vaststelling van een beloningsstructuur voor de RvB en de RvC een benchmarkonderzoek laten uitvoeren ‘om aansluiting te zoeken bij de markt’. Bij de commissarissen zelf zijn de ‘bijzondere vergoedingen die voorheen golden afgeschaft’.

Er is voor het personeel een nieuwe, moderne beloningsstructuur gekomen ‘met waarborgen voor een betere beheersing van de groei van de totale loonsom’. ,,U heeft van de beheersing van de kosten altijd een prioriteit gemaakt”, schrijft Ys aan de directieleden Richard Doornbosch, José Jardim en Leila Matroos-Lasten.

,,In dat kader juichen wij toe dat de Centrale Bank op vrijwillige basis heeft meegedaan met de korting op de loonkosten van 12,5 procent”, verwijzend naar de voorwaarde die Nederland vorig jaar stelde bij het beschikbaar stellen van liquiditeitssteun in verband met de grote impact van de coronacrisis op de lokale economie en de Landsbegroting.

Ook voor de RvC-leden zelf is er het een en ander veranderd. Behalve dat de bijzondere financiële vergoedingen nu tot het verleden horen, is er een introductie- en permanent educatieprogramma voor de commissarissen samengesteld. Met aandacht voor zowel de technische aspecten als de corporate governance van de CBCS. En jaarlijks is er een interne evaluatie van het functioneren van de RvC-leden.

- Advertisement -

De Centrale Bank heeft een meerjarig strategisch plan vastgesteld. Een algehele ‘omvorming’ van de organisatie staat daarin centraal, met als doel een effectievere bedrijfsvoering. De organisatie is nu platter en kent kortere lijnen. Ook is de toezichtfunctie versterkt.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

4 reacties

 1. Fair point knoek koe: als je 12,5% van 1mln inlevert heb je nog steeds een vorstelijk salaris.

  Ben benieuwd of deze directie ook hun aqualectra rekeningen declareert

 2. CBCS heeft 12,5% gekort!
  Wouw
  120.000 per directeur ingeleverd!

  Best een hoop feld voor debacles als giro, psb, ennia, bdc, acu, en bdo heeft hier ook een rol in gespeeld.
  Vriendjes!
  Hopelijk gaan ze niet 12,5% minder doen, dan doen ze helemaal niets meer.

 3. “,In dat kader juichen wij toe dat de Centrale Bank op vrijwillige basis heeft meegedaan met de korting op de loonkosten van 12,5 procent”,”
  klopt dit heeft CBCS goed gedaan, goed voorbeeld doet goed volgen, top!

  ,,De RvB is thans op volle sterkte, bemenst door drie zeer deskundige directeuren.”
  wat zijn de concrete wapenfeiten van de CBCS? Girobank, ENNIA, PSB en ACU zijn wellicht onder de vorige directie misgegaan. Wat gaat CBCS doen:
  * situatie ACU?
  * updaten wet en regelgeving die nu al 20-30 verouderd zijn?
  * transparantie kosten voor klanten?
  * tijdig inleveren jaarverslagen financiele instellingen?
  * situatie ENNIA?
  Geen woorden maar daden: zolang het nog onduidelijk is hoe CBCS deze grote vraagstukken gaat aanpakken, is het voorbarig om complimenten uit te delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

Democracy now! | Friday, November 26, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 26 november 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PB | Kanselarij der Nederlandse Orden bezoekt Saba

SABA—Een delegatie van de Kanselarij der Nederlandse Orden bezocht Saba op donderdag 25 november om, onder meer, te spreken met gezaghebber Jonathan Johnson over de voordracht van...

Democracy now! | Thursday, November 25, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 25 november 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

ParadiseFM | Curaçaose drugskoerier op Malta aangehouden

Op Malta is een 44-jarige Curaçaose vrouw aangehouden voor drugssmokkel. Zo schrijft de Amigoe. De vrouw was via Brussel naar Malta gevlogen waar ze de drugs aan...
- Advertentie -