30 C
Willemstad
• zondag 26 september 2021 17:54

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Wise Car wint zaak autodiefstal


Aansprakelijke toerist nam geen aanvullende verzekering

Willemstad – De Rechtbank Oost-Brabant in Eindhoven heeft Wise Car Rental bv, handelend onder de naam Sixt Rent a Car Curaçao, in het gelijk gesteld in een zaak tegen een klant die een auto had gehuurd tijdens een vakantie op Curaçao, en die als huurder aansprakelijk is voor schade als gevolg van diefstal van de auto.

Deze zaak gaat, kort gezegd, over het volgende. Ten behoeve van zijn vakantie op Curaçao had de gedaagde toerist bij Wise Car een auto gehuurd. De auto is tijdens de vakantie gestolen. Wise Car vordert schadevergoeding vanwege het verlies van de auto.

Op zijn beurt vordert de autohuurder terugbetaling van de waarborgsom en schadevergoeding. De betrokken persoon had ten behoeve van zijn vakantie op Curaçao voor de periode van 13 tot 20 november 2020 via www.sixt.nl een huurauto, een Suzuki Jimny, geboekt. Bij deze internetboeking heeft hij de algemene huurvoorwaarden van Sixt, zoals die op de website staan gepubliceerd, geaccepteerd. Alle door verhuurder verhuurde voertuigen zijn standaard WA-verzekerd.

- Advertentie -

Ter beperking van het resterende aansprakelijkheidsrisico van huurder kan huurder aanvullend aansprakelijkheid voor schade afkopen vanaf een overeen te komen eigen risico. De hoogte van het eigen risico per schadegeval wordt in de huurovereenkomst overeengekomen.

Bij het afhalen van de auto op de luchthaven van Curaçao op 13 november 2020 heeft de huurder enkele documenten ondertekend. Wise Car, franchisehouder van Sixt, heeft een bedrag van 1.000 dollar op de creditcard van de toerist geblokkeerd als waarborgsom voor schade en diefstal, waarna de persoon de auto meekreeg.

De toerist heeft grote pech. Want al de volgende dag, in de avond van 14 november, heeft deze persoon de door hem afgesloten auto niet meer aangetroffen op de plek waar hij die eerder geparkeerd had. Op die plek heeft hij enkel wat glasscherven gevonden. Vier dagen later deed hij aangifte bij de politie op Curaçao.

Wise Car vordert betaling van 12.500 euro, vermeerderd met de wettelijke rente vanaf 13 januari 2021. Het verhuurbedrijf legt aan deze vordering, samengevat, het volgende ten grondslag. De toerist heeft de auto na afloop van de huurperiode niet teruggegeven. Omdat hij bij het aangaan van de huurovereenkomst heeft afgezien van een verzekering tegen diefstal, is hij op grond van een tekortkoming in de nakoming aansprakelijk voor de door Wise Car geleden schade. De schade bedraagt 23.200 gulden. Ondanks meerdere aanmaningen is de factuur onbetaald gebleven.

- Advertisement -

De toerist stelt dat hem geen verwijt kan worden gemaakt en dat hij niet aansprakelijk is voor het feit dat de auto al na een dag is gestolen. Bij aankomst op het vliegveld, bevangen door de hitte en de verwarring door het ontbreken van zijn koffer, heeft hij – zonder zich er bewust van te zijn – de algemene voorwaarden van Sixt Rent a Car Curaçao ondertekend.

Deze algemene voorwaarden wijken volgens hem af van de algemene huurvoorwaarden die Sixt op zijn website gebruikt en die hij bij zijn internetboeking al had aanvaard. Hij heeft geen uitleg gekregen bij de documenten die hij op het vliegveld heeft ondertekend. Hij was in de veronderstelling dat die betrekking hadden op de afhandeling van de reservering die hij al in Nederland had gedaan. Ook staan er verschillende niet toegelichte begrippen in de algemene voorwaarden die hij op het vliegveld heeft ondertekend, zoals de afkortingen CDW en TP.

Uit de algemene voorwaarden op de website van Sixt blijkt, dat de huurder in beginsel aansprakelijk is voor verlies, maar verlies is niet hetzelfde als diefstal. De diefstal en de gevolgen daarvan zijn hem niet toe te rekenen. Hij heeft de auto op slot gedaan en zich gehouden aan het protocol in de algemene voorwaarden die op de website van Sixt staan gepubliceerd.

Bron: Antilliaans Dagblad van 19 juli 2021

- Advertisement -

Artikel delen

2 reacties

  1. Een bekend trukje. Om iemand snel een ander document te laten tekenen of aansmeren van extra verzekeringen. Ook werken bepaalde mensen van huurbedrijven samen met criminelen zodat ze precies weten waar ze huurautos kunnen stelen.

  2. Huurvoorwaarden die afwijken van die op de website, geen uitleg geven: kortom, nooit meer huren bij Sixt Rent a Car!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Morgen worden meer dan 200 werknemers van de raffinaderij naar huis gestuurd

Persbureau Curacao Maandag vallen er opnieuw harde klappen bij de raffinaderij. Meer dan tweehonderd werknemers krijgen dan hun ontslag toegezegd. Zij zijn niet geselecteerd om in het vervolgtraject met...

PBC | Minder covid-patiënten dan vorige week, maar meer op de IC op Curaçao

Persbureau Curacao Zondag zijn er 34 mensen positief getest op Corona. Daaronder dit keer geen geïmporteerde cases, maar mensen die lokaal besmet zijn geraakt. 53 Covid-patiënten mochten vandaag uit...

LuchtvaartNieuws | Prijsvechter Wingo hervat vluchten tussen Colombia en Curaçao

WILLEMSTAD - Prijsvechter Wingo hervat de vluchtuitvoering tussen de Colombiaanse hoofdstad Bogotá en Curaçao. De dochtermaatschappij van het Panamese Copa Airlines vliegt per 6 oktober weer naar...

PBC | Pippi’s Opvang op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Zo nu en dan is het nodig om een Stichting en/of persoon onder de aandacht te brengen. Gewoon, omdat ze fantastisch werk doen en...

PBC | Bonairiaanse journalist Zamir Ayubi overleden aan Covid

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Vanochtend vroeg is de bekende Bonairiaanse journalist Zamir Ayubi overleden aan de gevolgen van COVID-19. Dat maakte zijn broer, de eveneens bekende journalist Aimed...

PBC | Coronacijfers Curaçao 25 september

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Er is vandaag opnieuw een coronaslachtoffer gevallen. Het slachtoffer overleed in het ziekenhuis. In totaal zijn er nu 160 personen overleden op Curaçao aan...
- Advertentie -