31 C
Willemstad
• donderdag 28 oktober 2021 15:56

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Wereldbank wijst financieringsverzoek af

St. Maarten Housing Development Foundation (SMHDF)

Philipsburg – De stuurgroep van het Trustfonds van de Wereldbank heeft het verzoek van de St. Maarten Housing Development Foundation (SMHDF) om 45 miljoen aan financiering afgewezen. Dit besluit laat de stichting geen andere keuze dan een huurverhoging te overwegen, schrijft The Daily Herald.

,,Deze afwijzing, om onbekende redenen, laat weinig hoop op verlichting van de sociale huisvestingsomstandigheden van de huurders, van wie sommigen nog steeds dekzeilen op hun daken hebben sinds orkaan Irma”, zei Helen Salomons, algemeen directeur van SMHDF. De stichting kan zonder het geld van de Wereldbank de lage huurtarieven niet langer financieren en subsidiëren, en geen betaalbare sociale woningen bouwen voor duizenden inwoners van Sint Maarten die op de wachtlijst staan voor sociale woningen.

Salomons vervolgt: ,,We kunnen nu bevestigen dat ons verzoek om financiering via het Trustfondscomité niet langer ter overweging op tafel ligt.” Ze wijst erop dat de motivatie en ondersteunende documentatie voor het besluit niet naar SMHDF zijn gestuurd.

- Advertentie -

SMHDF verkeert volgens Salomons in grote moeilijkheden met 408 rijtjeshuizen die gerepareerd moeten worden. De gevraagde 45 miljoen dollar was bestemd om beschadigde huizen volledig te repareren, lekkende daken te vervangen en de woningen orkaanbestendiger te maken, legde ze uit. Ook hoopte de stichting geld te krijgen om op beschikbare grond nieuwe sociale huurwoningen te bouwen.

,,Het meest teleurstellend is het feit dat SMHDF niet eens wist dat het verzoek werd besproken door de stuurgroep van het Trustfonds, en evenmin werd de stichting gevraagd om de vertegenwoordigers van de commissie te ontmoeten om haar zaak goed te presenteren en uit te leggen waarom de financiering zo belangrijk is in deze tijd.”
Betaalbare sociale woningbouw op Sint Maarten is dringend nodig, bevestigt onderzoek uitgevoerd door drie in Nederland gevestigde adviseurs op het gebied van sociale huisvesting, zei Salomons. ,,Deze consultants hebben opmerkelijke aanbevelingen gedaan. Als we de kans hadden gekregen om met de stuurgroep van het Trustfonds en de Wereldbank te spreken, zouden we hun de dringende behoefte aan financiering hebben duidelijk gemaakt, zoals uiteen werd gezet in het uitgebreide rapport over de behoeften aan sociale huisvesting voor Sint Maarten.”

Het besluit van de stuurgroep laat SMHDF geen andere keuze dan voor het eerst in haar 25-jarig bestaan een huurverhoging te overwegen, aldus Salomons. ,,Dit laatste redmiddel wordt met gemengde gevoelens overwogen in een tijd waarin huurders en bewoners worden geconfronteerd met extreme sociaaleconomische beperkingen als gevolg van de Covid-19-pandemie die ons allemaal zwaar heeft getroffen.”

Als de vastgoedhuren laag blijven, ziet Salomons geen perspectief op het verkrijgen van verdere commerciële leningen om de reparaties en renovaties te betalen. SMHDF blijft haar eigen verplichtingen met de banken hebben, zei ze.

- Advertisement -

Momenteel betalen huurders van woningen met een, twee en drie slaapkamers een maandelijkse huur variërend van 155 tot 275 gulden, wat veel minder is dan particuliere verhuur. Salomons zei dat huurders de komende dagen op de hoogte zullen worden gebracht van het ‘verwoestende’ nieuws.

SMHDF doet een dringend beroep op minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening, Milieubeheer en Infrastructuur (Vromi) Egbert Doran om ‘het deel van de gemeenschap dat in grote nood verkeert niet op te geven’.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

3 reacties

  1. 408 rijtjeshuizen repareren met 45 miljoen dollar dat is 110 000 dollar per rijtjeshuis en dat financieringsvoorstel wordt afgewezen?
    Wonderbaarlijk.
    Persoonlijk denk ik dat er voor 45 miljoen dollar wel meer huizen gebouwd kunnen worden.
    De politiek op smx verschild niet veel met die van Curaçao

  2. “…… voor het eerst in haar 25-jarig bestaan een huurverhoging te overwegen……”
    Dus 25 jaar níet de gestegen kosten doorversleutelen in de huur, en dan verwachten dat een ander daar garant voor gaat staan?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Telegraaf | Douane vindt 930 kilo cocaïne tussen gebruikt frituurvet uit Curaçao

Rotterdam - De douane heeft vorige week donderdag tijdens een controle in de Rotterdamse haven 930 kilo cocaïne onderschept. De drugs zijn ruim 69 miljoen euro waard. De...

Democracy now! | Thursday, October 28, 2021

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 28 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Tweede Kamer wil dat regering Curaçao aanspreekt op mensenrechtensituatie

Persbureau Curacao DEN HAAG – De Tweede Kamer wil dat Nederland Curaçao gaat aanspreken op mensenrechtenschendingen in de Venezolaanse vreemdelingenopvang. Dit naar aanleiding van het laatste rapport van...

PBC | Vuilnis Aruba wordt weer opgehaald

Persbureau Curacao ORANJESTAD – De vuilnisophalers van Serlimar op Aruba zijn weer aan het werk. Het ministerie van Milieuzaken is met geld over de brug gekomen. Het personeel...

PBC | Nieuwe gedragscode financiële sector Curacao in ontwikkeling

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten heeft een nieuwe corporate governance code voor de financiële sector opgesteld. Daarmee worden de rollen en...
- Advertentie -