28 C
Willemstad
• donderdag 18 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Vragen mangrovepark onbeantwoord

HomeLandenCuraçaoAntilliaansDagblad | Vragen mangrovepark onbeantwoord

Grupo 6: Regering heeft iets te verbergen


Willemstad – Zes weken na het indienen van een brief bij de Staten hebben de wijkorganisaties in Otrobanda nog steeds geen antwoord op hun vragen over het mangrovepark. ,,De regering moet wel iets te verbergen hebben.”

kDe zes wijkorganisaties treden naar buiten als Grupo 6 (G6). Zoals deze krant eerder al berichtte maken zij zich zorgen over de vervallen staat waarin het mangrovepark aan de Pater Euwensweg verkeert, terwijl daar veel overheidsgeld, geld van het volk, in is gestoken. In een persbericht van donderdag 3 maart wijst de groep er opnieuw op dat het park nog niet open is, de bankjes verrot zijn en het water niet circuleert, wat een ondraaglijke stank veroorzaakt.

Op 31 januari kreeg G6 het bericht dat Statenvoorzitter Charetti America-Francisca (MFK) minister Charles Cooper (MFK) van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) had verzocht de vragen van de groep te beantwoorden. G6 leest vervolgens ‘met grote verbazing’ in een artikel van 25 februari in het Antilliaans Dagblad dat Cooper zegt dat de schrijvers van de brandbrief over het mangrovepark een beroep moeten doen op de Landsverordening openbaarheid van bestuur (LOB). De groep is bij hem aan het verkeerde adres. Inhoudelijk gaat Cooper verder niet in op de zaak.

Dit is een van de bekende trucjes van de VVRP-minister om de bevolking de mond te snoeren, aldus G6, en ‘sinta warda te dia galiña saka djente’ (wachten tot de kip zijn tanden verliest, red.). Een LOB-procedure neemt normaal gesproken veel tijd…en een kip heeft geen tanden.

De groep wijkorganisaties heeft op 3 maart nog geen antwoord gekregen op de vragen die in januari schriftelijk zijn gesteld. Niet van de Staten, niet van de VVRP-minister. De houding van minister Cooper is ongepast, vindt G6.

,,Onbeschoft en schofterig en tegelijkertijd een bewijs van totale minachting voor de bevolking.” G6 kan maar een verklaring vinden voor het uitblijven van de antwoorden: ,,Gezien de reactie van de minister is het opnieuw duidelijk dat de regering iets te verbergen heeft. Waarom wordt anders niet gewoon bekendgemaakt hoeveel geld van het volk is uitgegeven aan het park dat voorlopig nog niet open lijkt te gaan.”

Deze krant had december vorig jaar contact met Luuk Knol, directeur projecten bij Heuvelman Ibis. De Nederlandse aannemer heeft tot nu toe alle werkzaamheden ‘met veel lokale werknemers’ uitgevoerd, zoals het uitbaggeren van het binnenwater, het maken van de opening naar zee en de aanleg van de boardwalk. Heuvelman Ibis zal ook de tijdelijke entree bouwen met bijvoorbeeld een kassaruimte, opslagplaats en toiletten. Knol zei in december desgevraagd dat de gevraagde voorzieningen, ‘gezien de huidige levertijden’, naar verwachting in het tweede kwartaal van 2022 kunnen worden geïnstalleerd voor gebruik.

In december 2021 heeft Carmabi (Caribbean Research and Management of Biodiversity) nog geen handtekening gezet onder de beheerovereenkomst met de overheid. Carmabi-directeur Paul Stokkermans noemde het destijds ‘in principe niet meer dan een formaliteit’. ,,Maar we tekenen niet voordat de basisvoorzieningen van de infrastructuur aanwezig zijn. Dan moet je denken aan omheiningen, borden en een plek voor de ranger.

Wij nemen het over als de infrastructuur gerealiseerd is.” Dat is de taak van de overheid. Want Carmabi gaat de exploitatie van het park op zich nemen, maar krijgt daarvoor geen subsidie. De overheid heeft geen geld voor de bouw van het geplande bezoekerscentrum. Stokkermans bevestigde vorig jaar dat er een tijdelijke entree komt. Grupo 6 hoopt ondertussen dat VVRP-minister Cooper toch ‘het fatsoen heeft het parlement te antwoorden’.

Bron: Antilliaans Dagblad

1 reactie

  1. De flapdrol minister heeft geen enkel respect voor niets en voor niemand, jullie hebben zijn trucs dus door. Goede vraag hoeveel geld van de bevolking is daarheen gegaan. Maar het is weer iemand anders die het verkeerd heeft gedaan. Deze (minister) is ‘n achterbakse leugenaar en geen kruimeltjes dief.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties