27 C
Willemstad
• zaterdag 15 mei 2021 00:03

Telegraaf | ’Vakantie naar Aruba en Curaçao mag ook weer’

Yteke de Jong en Koen Nederhof AMSTERDAM - Het reisadvies voor Aruba en Curaçao gaat op geel. Dat bevestigt het Arubaanse bureau voor Toerisme. Eerder deze week werd...

Democracy now! | Friday, May 14, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 14 mei 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Eerste stap naar vaste muziekles op school

Curaçao heeft een eerste stap gezet op weg naar structureel muziekonderwijs in het lesprogramma op de basisscholen, zo meldt het Curaçaohuis in Den Haag in een post...

Nu.cw | Gerstenbluth waarschuwt: ‘Stijging besmettingen in korte tijd nog steeds mogelijk’

Rick Hart Epidemioloog Izzy Gerstenbluth waarschuwt voor een hausse in besmettingen in korte tijd. Dinsdag en woensdag rapporteerde de afdeling Epidemiologie geen besmettingen, maar gisteren waren het er...

PBC | Zondag ode aan jarige Maxima op de Emmabrug

Persbureau Curacao Randal Corsen speelt komende zondag koningin Maxima toe voor haar 50ste verjaardag vanaf de Emmabrug op Curaçao. Hij doet dat samen met Jadah van Dijk en Tania...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | ‘Voor zomer aangepast Coho-voorstel’

HomeMediaAntilliaans DagbladAntilliaansDagblad | ‘Voor zomer aangepast Coho-voorstel’

Raad van State hoeder van het Koninkrijksstatuut

Den Haag – Demissionair staatssecretaris Raymond Knops verwacht vóór het zomerreces een aangepast Coho-voorstel plus ‘nader rapport’ aan de Tweede Kamer en de Staten van Curaçao, Aruba en Sint Maarten te kunnen bieden.

Zo schrijft de bewindsman van Koninkrijksrelaties aan de Kamer naar aanleiding van het advies van de Afdeling advisering van de Raad van State. Knops herhaalt wat hij al eerder tegenover de media aangaf, namelijk dat ‘we nu al een aantal maanden aan de slag zijn om op basis van de Landspakketten de Uitvoeringsagenda vorm te geven’.

,,Hierbij wordt stapsgewijs vooruitgang geboekt. Dit gebeurt, zoals ook de minister-presidenten van Aruba, Curaçao en Sint Maarten eerder hebben benadrukt, in goede samenwerking met de Landen. Deze goede samenwerking hoop ik voort te zetten bij het opstellen van de reactie op het advies van de Afdeling advisering, het nader rapport.”

De staatssecretaris geeft aan dat dit nader rapport ‘en een op basis daarvan aangepast Coho-voorstel’, goedkeuring behoeft van alle vier de Landen.

,,Zodra hierover overeenstemming is bereikt in de Rijksministerraad, zal het nader rapport, samen met het rijkswetsvoorstel dat het vergezelt, naar de Staten van Aruba, Curaçao en Sint Maarten en de Tweede Kamer worden gezonden. Het streven is om dit voor het zomerreces te doen.”

Zodra overeenstemming is bereikt over het nader rapport zal de parlementaire behandeling van het voorstel worden aangevangen. In aanloop hiernaartoe wil Knops opmerken ‘dat de kern van het rijkswetsvoorstel overeind blijft’ in het advies van de RvS.

,,De Raad van State van het Koninkrijk vindt het logisch dat Nederland voorwaarden verbindt aan het verlenen van financiële steun aan Aruba, Curaçao en Sint Maarten”, onderstreept de staatssecretaris nogmaals. En voegt daar aan toe: ,,Ook vindt men dat een consensusrijkswet een passend kader biedt voor de vormgeving hiervan, in het bijzonder voor de oprichting van een speciaal bestuursorgaan (het Coho).”

Verder vindt hij het belangrijk om op te merken dat, ‘anders dan de suggestie die op sommige plaatsen wordt gewekt’, het rijkswetsvoorstel volgens de Afdeling advisering ‘niet in fundamentele zin in strijd is met het Statuut’.

,,De Afdeling zet verschillende kritische kanttekeningen, zowel bij de effectiviteit van het voorstel als bij de rechtmatigheid hiervan. Maar zij constateert geen principiële strijdigheid met het Statuut. Het is betreurenswaardig dat dit beeld nu wel gecreëerd is.”

Bron: Antilliaans Dagblad

1 reactie

  1. ,,De Afdeling zet verschillende kritische kanttekeningen, zowel bij de effectiviteit van het voorstel als bij de rechtmatigheid hiervan. Maar zij constateert geen principiële strijdigheid met het Statuut. Het is betreurenswaardig dat dit beeld nu wel gecreëerd is.”

    Dat was te verwachten. Te vroeg gejuicht MFK, PNP en consorten!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties