29 C
Willemstad
• dinsdag 29 november 2022

DKR | Nieuwe dreun voor Curaçaose goksector

Met PG besluit | Dossier Koninkrijksrelaties.nl Den Haag – De online kansspelsector op Curaçao blijft in de hoek waar de klappen vallen. Vandaag heeft de advocaat-generaal bij de...

Democracy now! | Friday, November 25, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 november 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, November 24, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 november 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, November 23, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 november 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Vakcentrale: Spanning neemt toe

SSS verwijt regering-Pisas breuk Corc en ontbreken van concreet plan

Willemstad – De Sentral Solidaridat Sindikal (SSS) stelt dat de situatie op de Curaçaose arbeidsmarkt beroerd is en dat de spanning met de dag toeneemt.

Het vertrouwen in de nieuwe regering-Pisas brokkelt af omdat er geen enkel concreet plan is om het verlies aan banen tegen te gaan.

Dat stelt SSS in krachtige bewoordingen. Terwijl het kabinet-Pisas (MFK/PNP) vorige maand naar aanleiding van een tripartiete bijeenkomst met drie vakcentrales en werkgeversorganisatie VBC op 19 oktober nog berichtte dat partijen op één lijn zitten, laat SSS nu weten niet tevreden te zijn over de manier waarop de regering omgaat met zaken als werkgelegenheid en sociale omstandigheden.

Met name de breuk tussen het kabinet en overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK) enerzijds en Corc bv als potentiële operator van de raffinaderij anderzijds, is door de vakcentrale ervaren als ‘een koude douche’. Immers, de hoop was erop gevestigd dat de Isla op korte termijn weer zou worden opgestart. ,,Te zien is dat de braindrain elke dag verder toeneemt en dat al onze experts het eiland verlaten op zoek naar een beter bestaan elders, als gevolg waarvan wij capabele en ervaren arbeidskrachten verliezen die in staat zijn de raffinaderij draaiende te houden.”

Terwijl er een sfeer was gecreëerd dat de onderhandelingen redelijk goed liepen, kwam het openbreken van het contract met Corc vorige week als een volslagen verrassing, waardoor er ‘grote vertwijfeling’ is ontstaan bij SSS en ‘sluiting van onze raffinaderij dichterbij komt’. SSS meldt dit niet, maar twee bij de centrale aangesloten bonden, PWFC en Apri (Isla-personeel), zijn partner in het Corc-project.

Sentral Solidaridat Sindikal is naar eigen zeggen ‘bijzonder bezorgd’ over de arbeidssituatie in het algemeen, die al langer voortduurt, en de toestand die zich de laatste dagen rond de raffinaderij voordoet. SSS beseft als de beste dat Covid-19 een grote nadelige impact heeft gehad, maar de regering heeft ‘voldoende tijd gehad’ om te beginnen met hervormingen en om alternatieven te presenteren voor het scheppen van banen. ,,Tot de dag van vandaag heeft onze vakcentrale nog niets vernomen over zo’n plan.”

SSS spreekt ook over ‘verarming van de werkende klasse’ en stelt ‘te voelen dat de sociale spanningen in de samenleving toenemen’. ,,Er is geen tijd meer voor mooie praatjes en om de gemeenschap aan het lijntje te houden met loze beloften”, stelt de verklaring fel. De arbeidssituatie heeft ‘urgent’ de aandacht nodig; werk is de basis voor een eervol bestaan van elk huishouden.

Solidaridat Sindikal zegt dit naar aanleiding van een recente vergadering waarin werd stilgestaan bij de huidige stand van zaken gezien de ‘moeilijke momenten die veel werknemers al langer meemaken’. Daarbij werd ook opgemerkt dat de regering hier maar zeer povertjes mee omgaat.

,,Werknemers verliezen hun jobs en leven constant in een dreigende situatie dat ze hun baan kwijt kunnen raken.” SSS signaleert ook een grote toename van ‘misbruik’ door sommige werkgevers die denken te kunnen doen en laten wat ze willen, waarbij zou worden geprofiteerd van de angst die onder personeel heerst. Degenen die hun werk verliezen, hebben volgens de centrale geen uitzicht op het vinden van een andere job.

,,Dit levert frustratie op en een ongezonde situatie onder de werkende klasse”, aldus de verklaring.
Naast SSS kent Curaçao de Central General di Trahadornan di Kòrsou (CGTC) en de Sentral di Sindikatonan di Kòrsou (SSK). In Sentral Solidaridat Sindikal zijn tien vakbonden verenigd: PWFC (werklieden Isla), Apri (stafpersoneel Isla), BTG (overheidswerknemers), SEU (nutsbedrijven), STO (buschauffeurs), STSK (werknemers in het onderwijs), STrAF (douane en belastingdienst), Sitkom (telecommunicatie), Hiwa (hotelwerknemers) en SAP (politie).
De regering heeft nog niet gereageerd op de uitlatingen van de vakcentrale.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

4 reacties

  1. Het personeel heeft zo ongeveer 100.000 NAF per persoon meegekregen, het gros zit al in het buitenland, maar de vakbonden willen ons nog steeds wijsmaken dat de werknemers armoedzaaiers zijn ? Kwam er recentelijk eentje tegen die in een paleis van een huis in Sta Maria woont, een autoverhuurbedrijf heeft en nog wat appartementen verhuurt. Geloof niet dat hij echt nog op werk zit te wachten.

  2. kijk deze 6 vakbonds leiders een intressant kijken op een leeg stuk papier diegene de helemaal rechts op het papier kijkt heeft zeker leguaan ogen hij kan hooguit op het klokje van zijn mede leugenaar en zakkenvullen kijken, wat een volks bond. Het word weer tijd dat de Lili putter cq tuinkabouter de hoge brug gaat saboteren met een opstand, het lijkt mij beter dat Cova de tuinkabouter als hij boven op de brug staat zelf maar eens gaat kijken of hij een duif is is????. De Heer of de Duivel Hebben zijn Ziel

  3. Kijk dames en heren, het maakt niet uit bij welke vakbond jullie zitten, begrijp een ding goed, om die Roestbak weer normaal en aan alle eisen die gesteld worden weer aan de praat te krijgen kost minimaal 2 miljard en er is geen dwaas die daar 1 gulden in steekt, en de regering heeft ook geen geld maar beloven en bedriegen met leugens het werkvolk van de RdK en ISLA en bij beleverd werkvolk sprookjes, omdat ze bang zijn dat de bonden jullie van jullie lekkere warme stoel af zullen trappen, aangezien er na dat het bekend word dat deze roestbak alleen niet meer waard is dan oud ijzer, ijzer verkopen en de grond saneren dito het asfaltmeer dat levert jaren werk op voor heel veel mensen. Het asfaltmeer duurt zeker nog 10 jaar om schoon te krijgen, het ISLA te rein rijp maken zal zeker voor onbepaalde tijd aan duizenden mensen werk geven, eerst de grond op schonen, dan het opbouwen van een mooie toeristen haven, hotels, kantoren, bedrijf grond en stedenbouw . Maar nee hoor daar staan de vakbond druiloren zoals die Kleine tuin Kabouter Cova niet achter aangezien zij dan zelf hun leuke bij verdiensten kwijt zijn, dus vakbond leiders DENKEN al eeuwen IKE IKE EN DE REST KAN STIKKEN, de Tuin KABOUTER CQ LILLI PUTTER COVA de zakken vuller heeft gesproken. ZIE HEM STAAN INSTRESSANT TE KIJKEN OP EEN STUK PAPIER wat leeg is!. Tjonge Tjonge en met dit soort figuren moeten we het eiland van de ondergang reden. Halle Luja Looft Den Heer geef ons kracht en U Zij Geprezen .

  4. Volgende week beginnen met de ontmanteling van de raffinaderij en de ontwikkeling van het terrein. Dat levert pas werkgelegenheid op. Met vakbonden die alles willen houden zoals het de afgelopen 100 jaar was gaan we er echt niet komen. Dat heeft ons juist in de huidige situatie gebracht.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -