27 C
Willemstad
• maandag 20 maart 2023

Luchtvaartnieuws | Akkoord over onbeperkte vluchten tussen Curaçao en Trinidad & Tobago

WILLEMSTAD – Luchtvaartmaatschappijen uit Curaçao en Trinidad & Tobago kunnen binnenkort onbeperkte commerciële vluchten tussen elkaars eilanden aanbieden. Dat is de uitkomst van de onderhandelingen over een...

Column Kadushi | Té ongeloofwaardig

Dossier Koninkrijksrelaties “Het eiland is dankzij de bijna altijd schijnende zon, een heerlijk verkoelende passaat en de vijftig tinten blauw gekleurde zee populair bij toeristen die weinig geven...

PBC | Dode na schietpartij bij rotonde Palu Blanku

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een dode en een gewonde door een schietpartij. Dit gebeurde rond 3 uur in de ochtend van 19 maart. Volgens de politie is er...
- Advertentie -

PBC | Politicus Rolando Brison dag na aanhouding weer vrijgelaten

Persbureau Curacao PHILIPSBURG – Het Openbaar Ministerie (OM) op Sint-Maarten heeft bekendgemaakt dat Rolando Brison, een parlementslid dat vrijdag werd gearresteerd op verdenking van het aannemen van steekpenningen...

PBC | Video: Hoe vangt de marine drugs in het Caribisch gebied?

Persbureau Curacao In deze video legt de marine uit hoe drugs worden onderschept in het Caribische gebied. Voor drugssmokkelaars is de Caribische zee de perfecte plek om ongezien...

PBC | Tentoonstelling slavernijverleden van het Rijksmuseum te zien in New York

Persbureau Curacao NEW YORK – Het onderwerp van slavernij is van wereldwijde betekenis. Om die reden heeft de Verenigde Naties (VN) besloten om de tentoonstelling “Slavernij” van het...

Column Youp | Doffe dreun

Lees ik nou dat steeds minder Nederlanders seksueel actief zijn en dat alleen de 70+’ers nog regelmatig vaak van bil gaan? Hebben die oudjes bij die enquête...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Vaccinatie en privacy ter discussie

‘Leading by example’


Willemstad – Na de persconferentie vorige week donderdag 15 juli is er vanuit verschillende hoeken gereageerd op het feit dat Gezondheidsminister Dorothy Pietersz-Janga (MFK) uit het oogpunt van privacy niet bekend maakt of zij zichzelf heeft laten vaccineren. ‘Leading by example’, is dan vaak het uitgangspunt.

Want overal ter wereld hebben premiers, sporthelden en andere bekende figuren hun mouwen voor de camera opgestroopt om te laten zien dat zij zich laten vaccineren ter bescherming tegen een besmetting met het coronavirus.

Ook op Curaçao ging de vaccinatiecampagne februari dit jaar van start met bekende gezichten. Onder het motto ‘Ami a bakuná’ kregen onder andere ministers, sporters, journalisten en artiesten hun eerste prik. Giselle Mc William, dan nog minister van Economische Ontwikkeling (MEO) en nu Statenlid voor politieke partij MAN, steunde die campagne van meet af aan.

Op 18 juli schrijft zij in een bericht op Facebook opnieuw dat zij, haar man en hun ouders op 27 maart een eerste prik kregen. Vorige week kon ook haar kind van vijftien jaar zich laten vaccineren. Dat gebeurde ‘in alle openheid om ook anderen te blijven motiveren hetzelfde te doen’, schrijft Mc William. ,,Want ik wil niet nog meer families zien die hun geliefden verliezen aan Covid-19.” Als ‘dienaar van het land’ vindt Mc William niet dat zij zich kan beroepen op haar privacy, want het gaat hier om de volksgezondheid in het algemeen.

Mc William voegt een afbeelding toe waarop de directeur van het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC), Rochelle Wadensky, te zien is en haar uitspraak: ,,This is becoming a pandemic of the unvaccinated.”

Diezelfde afbeelding deelt ook journalist Mariano Heyden van radiostation Z’86 via Facebook. Op 17 juli plaats hij nog eens de foto waarop hij zelf is te zien als hij de eerste prik van het coronavaccin krijgt toegediend. ,,Het is mijn privacy, maar er is niets te verbergen”, schrijft Heyden bij de foto.

De dag na de persconferentie volgt vanuit het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) een persbericht dat ook op de Facebookpagina van GMN wordt geplaatst. Daarin wordt nog eens benadrukt dat het bestaande beleid van de overheid wat betreft Covid-19 en vaccinatie ‘hetzelfde blijft en zal blijven’.

,,Maar de burger moet in alle vrijheid een keuze kunnen maken en nu zal meer nadruk worden gelegd op het aspect van privacy.”

Als huisarts was Pietersz-Janga de afgelopen dertig jaar gebonden aan geheimhouding waar het ging om medische gegevens van patiënten. ,,De informatie of iemand zich laat vaccineren of niet, valt onder diezelfde categorie van medische gegevens die privé moeten blijven. Daarom is geen enkele burger, inclusief de minister zelf, verplicht andere mensen, organisaties of instanties te informeren over in hoeverre hij of zij gevaccineerd is.”

Wat huisarts Jerry Semper, medisch coördinator in de vaccinatiecampagne op Curaçao, betreft, staat het standpunt van de GMN-minister het vervolg van de campagne niet in de weg. ,,Het vaccinatieproces gaat gewoon door. Dat is wat de minister heeft gezegd en dat is van belang”, zegt Semper desgevraagd tegen het Antilliaans Dagblad. ,,Het vaccinatieteam zal het publiek blijven informeren en aanmoedigen om te vaccineren.

Als medisch eindverantwoordelijke moet ik ervoor zorgen dat alles volgens de richtlijnen voor ‘medisch correct handelen’ verloopt.” Semper, ook voorzitter van de Curaçaose Huisartsen Vereniging (CHV), zegt dat de leden van CHV eerder is geadviseerd patiënten aan te moedigen zich te laten vaccineren. ,,Dit advies geldt nog steeds.”

Voormalig inspecteur-generaal bij de Inspectie voor de Volksgezondheid van Curaçao, Peter Fontilus, reageert op 16 juli, een dag na de persconferentie, op de opmerking van minister Pietersz-Janga dat haar ministerie zich meer zal richten op preventie.

Vaccinatie is juist de meest succesvolle manier van preventie, betoogt Fontilus. Dat is in de twintigste eeuw overduidelijk gebleken bij het bestrijden van ziektes zoals kinkhoest, polio, mazzelen, meningitis, difterie, tetanus en gele koorts.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

14 reacties

 1. @Lionfish. Misschien ben ik wel een dwaas, we gaan het zien. Meer en meer komt naar voren dat men voor niks zich heeft laten volspuiten. Het grote ontkennen is al begonnen. Plots duiken er berichten op dat men prikbewijzen vervalst, en dat de cijfers meevallen onder geprikten. Opeens vliegen de varianten om de oren heen. Maar de waarheid is, al die troep die men zich heeft laten inspuiten was niet meer dan een wonderdrankje als toentertijd in het verleden. Miljarden zijn er verkwist. Uiteraard zal dit in de schoenen worden geschoven van degenen die gezond verstand gebruikten. De grootste hoax na de zogenaamde millenium bug is onbegrijpelijk. We hebben nu de flappies en de wappies, laten we kijken waar zodirect meer van zijn.

 2. @Tico. Rekenen is ook al niet je sterkste kant. Covid is nu voorlopig de pandemie van de armen en dwazen geworden, degenen dus die zich niet kunnen of willen laten vaccineren. De getallen van @Brian kloppen, het zal alleen nog een tijdje duren. Maar het virus heeft meer tijd dan de meeste mensen. In het genoemde getal zitten enorm veel mensen welke geen keus hebben omdat ze simpelweg geen toegang hebben tot een vaccin. Dat is tragisch. Met alle anderen heb ik inmiddels geen medelijden meer, dat zijn de dwazen zoals jij.

 3. @Brian S. Ergens februari is men begonnen met massaal prikken, februari 2021. Van eind 2019 tot februari 2021 zijn er geen 1.2 Miljard mensen besmet geraakt of overleden. Dus wat zwamt u nu?.

  @O.Jee. Er moet een hele goede reden zijn om af te wijken ervan. Die reden is er niet, dus tja.

 4. Loes, 15 procent van de mundo is 1,2 miljard personen. En die wil jij nu doodziek maken of dood laten gaan?
  vaccinatie zorgt ervoor dat de meeste mensen niet besmet raken of indien wel besmet raken niet op een IC komen, doodgaan of long covid krijgen.

 5. @Loes

  “………….behoudens bij of krachtens de wet te stellen beperkingen, recht op onaantastbaarheid van zijn lichaam….”

  Niet onbelangrijke zinsnede.

 6. Een vaccinatie maakt alleen maar dat je minder kans hebt op heftige ziekte verschijnslen. Meer niet.
  Het houd geen virus tegen. Het zorgt er niet voor dat je variant x krijgt.
  Het kan er alleen maar voor zorgen dat je niet heel ziek wordt. Meer niet.

  Het punt is alleen dat 85% van de mundo niet zo ziek wordt.
  En van die 15% die overblijft wordt 5% echt ziek.
  En daarvan overlijd slechts 0.9% Dat is een heel klein percentage.
  Van een groep die heel veel andere risico.s ook heeft.
  Op Curacao overleden ongeveer. 125 mensen met indicatie covid .
  Waarvan we niet weten wat er nog mee was.
  We weten niet of die toch al zouden zijn overleden aan de dingen die ze ook hebben. En hoelang ze dan wel hadden geleefd zonder covid indicatie.
  Tuurlijk elke dode is 1 te veel.
  Maar in verhouding
  Wat is fout gegaan met de mensen die ook zorg nodig hadden zonder covid.
  450.000 achterstallige opraties in nl.
  En hier ?
  Die vragen moeten we ook stellen.
  Cvid in proportie.
  Wat maakte covid angst kapot.
  Iets wat er altyd was.
  Maar nooit aandacht had.
  Moet daar alles voor wijken ?
  Voor een risico dat eigenlijk niks voorsteld en dat er altyd was.

 7. Artikel 11: Onaantastbaarheid lichaam

  Artikel 11. Grond wet.
  Ieder heeft, behoudens bij of krachtens de wet te stellen beperkingen, recht op onaantastbaarheid van zijn lichaam.

  In dit artikel staat het recht op de onaantastbaarheid van het menselijk lichaam. Iedereen mag zelf bepalen wat er met zijn of haar lichaam gebeurt, of medische handelen worden verricht en of voorgeschreven medicijnen worden ingenomen.

  Punt.
  Dus what ever ze willen.
  je mag zelf beslissen.
  En wat een lasta anders wil zeggen doet er niet toe.
  Niks drog reden
  Wet.

 8. Lasta iedereen. Wat een drog reden.
  Als jij te veel zuipt belast je mijn zorg kosten.
  En als jij zuipt en rijdt in het verkeer belast jij mijn risico.
  Wie zegt dat ik jou niet besmet als ik volledig ben gevaccineerd.
  Wie is schuldig aan het overdragen van een virus.
  Drog redenen zijn anders.
  Jaloezie ook.
  Klein zijn ben je. Hart maakt groter.

 9. @Loes: wat een drogreden.

  Als im teveel zuip, besmet ik jou niet met mijn zuipeij.
  Als ik teveel vreet, besmet ik jou niet met mijn vreterij.

  Als ik mij niet inent, besmet ik jouw wel.

  Zoals wijlen Pim Fortuin zei: “Mens ga toch koken”,
  (afwassen mag ook), maar laat je niet uit over grote mensen dingen.

 10. Vaccinatie is de meest sucesvolle manier van preventie. Ja maar voor wat.
  Iedereen moet goed begrijpen dat de integriteit van lichaam boven alles staat.
  Dus als iemand te veel drinkt mogen we die persoon opleggen om opgesloten te worden.
  Als iemand te zwaar is mogen we opsluiten om verplicht af te vallen.
  Als iemand een afwijking en we kunnen zelf bepalen wat dat is. Mogen we verplicht oplsuiten. Zijn we helmaal gek geworden.
  Nou dan kunnen we het hele forum hier meteen vast zetten. Is vol met idioten.

  Als de minister die dokter is dat zo wil dan moeten we dat respecteren.
  En ook begrijpen dat dat iets heel moois is.
  Want de meeste ministers zijn niet zo op hun terrein.

 11. Jaha inderdaad stonden velen als een aap voor de spiegel te pronken hoe ze ingespoten werden. We konden allemaal de beelden zien van injectie spuitjes waar het dopje nog op de naald zat, injectie spuitjes met buigende flexibele naalden, injectiespuitjes zonder naald, of injectie spuitjes met een zoutoplossing. Maar dat is natuurlijk niet belangrijk, Neen wat belangrijk is is dat iemand die duidelijk aangeeft niet in te willen gaan op een bepaald iets, in een kwaad daglicht te plaatsen. En die Giselle moet echt haar mond dichthouden even als die Steven Martina.

 12. Onze Minister heeft een voorbeeldfunctie, zeker ook daar zij belast is met Gezondheid in deze moeilijke en rare tijden van covid. Ook transparantie hoort bij deze functie en een bestuurder die dat niet aan kan en zich gaat verschuilen achter een schijnargument als ‘privacy’ toont daarmee in feite aan niet zo geschikt te zijn voor haar functie. Iedereen heeft recht op een bepaalde mate van privacy, maar ook daaraan zijn grenzen gesteld, ook al staan die niet op papier. Overigens gaat het bij covid echt niet alleen om privacy. Veel meer dan dat gaat het om het leefbaar houden van onze maatschappij. Middels fysieke en mentale gezondheid, veiligheid, werk, inkomen enz. Dat zijn wezenlijk belangrijke zaken waar soms offers voor worden gevraagd van burgers. U en ik, iedereen, inclusief Ministers. Er zullen nog wel meer heikele vraagstukken opduiken. Zoals de weigering van medewerkers in ons CMC om zich in te enten (bent u geopereerd, wordt u geholpen door iemand die niet gevaccineerd is; iets wat nog dagelijks gebeurt), werknemers met een balie, of bar-functie zonder vaccin enz.enz. Het zal nog even stoeien en wennen worden in deze nieuwe en gekke tijden.

 13. Wat een stuk riooljoernalistiek is dit.
  Met welk doel is dit geschreven?

  De vaccinatiegraad van de Minister gaat jullie geen moer aan.
  Ze heeft recht op pricavy.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -