32 C
Willemstad
• donderdag 18 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Uiting pastors laat Hof niet koud

HomeLandenArubaAntilliaansDagblad | Uiting pastors laat Hof niet koud

Hof-president en Procureur Generaal delen zelfde mening

Saleh sluit af met te stellen dat zij er alle vertrouwen in heeft dat de kernwaardes van het Hof ook bij de aanbevolen toekomstige president in goede handen is.

Willemstad – Dat het Hof van Justitie niet gereageerd heeft op de uitlatingen van de Asosashon Pastornan Kristian (APK) over het homohuwelijk en het vertrouwen in de Curaçaose rechtspraak, betekent niet dat deze aanval op het functioneren van het gerecht het Hof koud gelaten heeft.

Dat blijkt uit de lezing van Hof-president Eunice Saleh, bij de instelling van vier nieuwe rechters gisteren. Zij zag in het gestelde door APK aanleiding om haar speech te wijden aan het thema ‘vertrouwen in het Hof en de rechtspraak in onze Landen’. APK was het niet eens met een vonnis ten gunste van het huwelijk tussen een paar van gelijk geslacht.

De pastoorsvereniging insinueerde dat het Hof bevooroordeeld was vanwege de seksuele geaardheid van de voorgedragen Hof-president Mauritsz de Kort. Het bewuste vonnis was echter niet door hem gewezen.

Saleh geeft aan dat het Hof ervoor moet waken publiekelijk in discussie te gaan, met name als het gaat om de inhoud van rechtszaken. ,,Ik heb in 2019 al gezegd dat het Hof zwijgt in gevallen waarbij het van mening is dat een reactie naar buiten toe niet verstandig en wenselijk is. Omdat de opmerkingen van APK betrekking hadden op een rechtszaak heeft het Hof na afweging ervoor gekozen op dat moment niet publiekelijk te reageren.”

Maar, zo benadrukt Saleh nu in reactie: ,,Ook ons rechtssysteem kent waarborgen ter bevordering van onafhankelijkheid, onpartijdigheid en integriteit van rechtspraak.”

Zij legt uit dat in de Rijkswet Gemeenschappelijk Hof gesteld wordt dat het bestuur, waarvan de president van het Hof de voorzitter is (en dus straks De Kort, red.) niet de onafhankelijkheid van individuele rechters kan aantasten om tot een eigen oordeel te komen. Verder benadrukt zij dat in de missie van het Hof wordt gesteld dat het Hof de rechtstaat dient met onafhankelijke en onpartijdige rechtspraak. De visie van het Hof gaat om het waarborgen van het vertrouwen in de rechtspraak.

Om nog beter deze missie en visie te waarborgen heeft het Hof onlangs besloten om zich aan te melden bij het netwerk van de Verenigde Naties, Global Judicial Integrity Network en daarin actiever te participeren.

Verder pleit de Hof-president voor onafhankelijk onderzoek naar het vertrouwen in de rechtspraak, zoals dat in Nederland regelmatig gebeurt. Het Caribisch deel van het Koninkrijk zou bijvoorbeeld meegenomen kunnen worden in het jaarlijkse World Project waarin landen scores krijgen op het gebied van het functioneren van de rechtsstaat.

Saleh sluit af met te stellen dat zij er alle vertrouwen in heeft dat de kernwaardes van het Hof ook bij de aanbevolen toekomstige president in goede handen is.

Bron: Antilliaans Dagblad

1 reactie

  1. Heel goed dat het Hof zich uitspreekt.
    De uitlatingen van de club van pastors kan niet onbestraft blijven.
    Het zou het OM olv de Jong sieren zich eveneens uit te spreken en zelfs de toelaatbaarheid van de uitlatingen te toetsen.
    Maar ja, H. de Jong hè.
    Just saying.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties