27.6 C
Willemstad
• zondag 28 november 2021 13:26

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Uiting pastors laat Hof niet koud

Hof-president en Procureur Generaal delen zelfde mening

Saleh sluit af met te stellen dat zij er alle vertrouwen in heeft dat de kernwaardes van het Hof ook bij de aanbevolen toekomstige president in goede handen is.

Willemstad – Dat het Hof van Justitie niet gereageerd heeft op de uitlatingen van de Asosashon Pastornan Kristian (APK) over het homohuwelijk en het vertrouwen in de Curaçaose rechtspraak, betekent niet dat deze aanval op het functioneren van het gerecht het Hof koud gelaten heeft.

Dat blijkt uit de lezing van Hof-president Eunice Saleh, bij de instelling van vier nieuwe rechters gisteren. Zij zag in het gestelde door APK aanleiding om haar speech te wijden aan het thema ‘vertrouwen in het Hof en de rechtspraak in onze Landen’. APK was het niet eens met een vonnis ten gunste van het huwelijk tussen een paar van gelijk geslacht.

De pastoorsvereniging insinueerde dat het Hof bevooroordeeld was vanwege de seksuele geaardheid van de voorgedragen Hof-president Mauritsz de Kort. Het bewuste vonnis was echter niet door hem gewezen.

- Advertentie -

Saleh geeft aan dat het Hof ervoor moet waken publiekelijk in discussie te gaan, met name als het gaat om de inhoud van rechtszaken. ,,Ik heb in 2019 al gezegd dat het Hof zwijgt in gevallen waarbij het van mening is dat een reactie naar buiten toe niet verstandig en wenselijk is. Omdat de opmerkingen van APK betrekking hadden op een rechtszaak heeft het Hof na afweging ervoor gekozen op dat moment niet publiekelijk te reageren.”

Maar, zo benadrukt Saleh nu in reactie: ,,Ook ons rechtssysteem kent waarborgen ter bevordering van onafhankelijkheid, onpartijdigheid en integriteit van rechtspraak.”

Zij legt uit dat in de Rijkswet Gemeenschappelijk Hof gesteld wordt dat het bestuur, waarvan de president van het Hof de voorzitter is (en dus straks De Kort, red.) niet de onafhankelijkheid van individuele rechters kan aantasten om tot een eigen oordeel te komen. Verder benadrukt zij dat in de missie van het Hof wordt gesteld dat het Hof de rechtstaat dient met onafhankelijke en onpartijdige rechtspraak. De visie van het Hof gaat om het waarborgen van het vertrouwen in de rechtspraak.

Om nog beter deze missie en visie te waarborgen heeft het Hof onlangs besloten om zich aan te melden bij het netwerk van de Verenigde Naties, Global Judicial Integrity Network en daarin actiever te participeren.

- Advertisement -

Verder pleit de Hof-president voor onafhankelijk onderzoek naar het vertrouwen in de rechtspraak, zoals dat in Nederland regelmatig gebeurt. Het Caribisch deel van het Koninkrijk zou bijvoorbeeld meegenomen kunnen worden in het jaarlijkse World Project waarin landen scores krijgen op het gebied van het functioneren van de rechtsstaat.

Saleh sluit af met te stellen dat zij er alle vertrouwen in heeft dat de kernwaardes van het Hof ook bij de aanbevolen toekomstige president in goede handen is.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

1 reactie

  1. Heel goed dat het Hof zich uitspreekt.
    De uitlatingen van de club van pastors kan niet onbestraft blijven.
    Het zou het OM olv de Jong sieren zich eveneens uit te spreken en zelfs de toelaatbaarheid van de uitlatingen te toetsen.
    Maar ja, H. de Jong hè.
    Just saying.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

Opinie | ‘Inspecteur Keli is een gevaar voor de volksgezondheid van Curaçao’

Opinie | Jan Huurman, arts en voormalig Inspecteur-generaal Volksgezondheid Curaçao   Het recente vonnis naar aanleiding van een klacht en een eis over het handelen van chirurg Misset legt...

ParadiseFM | Staten eisen aanwezigheid president Centrale Bank

De president van de Centrale Bank Richard Doornbosch moet de minister van Financiën assisteren in het parlement. Dat zegt regeringspartij MFK. De partij neemt het Doornbosch kwalijk...

ParadiseFM | DUO gaat niet meer naar Bonaire

Het bezoek van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) aan Bonaire gaat niet meer door. Reden daarvoor zijn de verscherpte coronamaatregelen op het eiland, aldus een verklaring. DUO...

ParadiseFM | Ferrydienst tussen Bovenwindse eilanden start definitief op 1 december

De veerdienst tussen de eilanden Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten gaat definitief vanaf begin december varen. De inhuldiging wordt op 28 november gevierd. Zo maken de...

ParadiseFM | Cuco Martina tekent contract bij Go Ahead Eagles

De Curaçaose aanvoerder Cuco Martina heeft een contract tot het eind van dit seizoen getekend bij de Go Ahead Eagles. De afgelopen week was de 32-jarige Martina...

NTR | Meer maatregelen op Bonaire: ‘de besmettingen stijgen nog steeds’

Marit Severijnse KRALENDIJK – “De covid-19 besmettingen stijgen nog steeds op ons eiland’’, aldus gezaghebber Edison Rijna tijdens een persconferentie donderdag. Daar werd aangekondigd dat er vanaf 27...
- Advertentie -