27.4 C
Willemstad
• zondag 5 december 2021 04:04

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Twee miljoen voor extra ic-personeel

Pietersz-Janga: Vaccineren is nu het beste voor Curaçao | Antilliaans Dagblad

Willemstad – De regering-Pisas stelt twee miljoen gulden beschikbaar voor extra ic-personeel bij het Curaçao Medical Center (CMC). De ziekenhuisdirectie moet eerst wel een goedkoper alternatief vinden voor de huisvesting van de verpleegkundigen en medisch specialisten die worden ingevlogen.

Tijdens de persconferentie gisteren zei premier Gilmar Pisas (MFK) dat het CMC in eerste instantie drie miljoen gulden had gevraagd voor extra ic-personeel: veertig verpleegkundigen en acht medisch specialisten.

Pisas: ,,Maar bijna een miljoen daarvan was voor het dekken van de kosten van huisvesting. Dat vinden wij te veel.” De opdracht aan het CMC is om de huisvestingskosten terug te brengen tot twintig procent van het totale budget. Zodra de aangepaste begroting is ingediend, komt het geld, twee miljoen gulden, beschikbaar. Volgens Sharlon Melfor, secretaris-generaal bij het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), kan het extra ic-personeel dan binnen drie dagen op het eiland zijn.

Zoals bekend heeft het CMC dringend meer personeel nodig voor de intensieve zorg voor patiënten. Woensdag werd de limiet van de reguliere ic-capaciteit bereikt toen de zestien bedden op de afdeling intensive care (ic) vol lagen met covidpatiënten en acht van de tien bedden op de hartafdeling bezet waren met andere patiënten die intensieve zorg nodig hadden. De ‘recovery room’, ook wel uitslaapkamer, waar patiënten normaal gesproken bijkomen van een ingreep, is nu ingericht voor de intensieve zorg voor patiënten. Om voldoende ruimte en personeel vrij te kunnen maken, worden nog meer electieve operaties uitgesteld.

- Advertentie -

GMN-minister Dorothy Pietersz-Janga (MFK) zei gisteren in overleg te zijn met het Advent Ziekenhuis over de mogelijkheid om patiënten van het CMC op te vangen van wie een operatie is uitgesteld.

De financiële steun van de Curaçaose overheid is specifiek bedoeld om de verpleging en medisch specialisten in het ziekenhuis te ontlasten tijdens deze golf van coronabesmettingen. Op dit moment is één ic-verpleegkundige belast met de zorg voor vier patiënten. Normaal gesproken is die verhouding een op een, hooguit twee. ,,De optimale zorg aan patiënten is op deze manier niet gegarandeerd”, zegt Pietersz-Janga. ,,Nadat CMC heeft laten weten hoeveel geld er nodig is voor de 48 zorgverleners, is er direct actie ondernomen.”

De situatie is anders dan tijdens de grote uitbraak van besmettingen in maart en april dit jaar. Toen nam Nederland de kosten op zich voor de 137 medisch specialisten en verpleegkundigen die via de Amerikaanse uitzendorganisatie AMI naar Curaçao kwamen. Het CMC liet woensdag in een persbericht weten dat er tot eind augustus nog tien AMI-zorgverleners op het eiland zijn. Het AMI-personeel werd ondergebracht in het hotel Renaissance in Otrobanda. ,,Vijftig procent van het budget ging naar huisvesting”, zegt Pietersz-Janga. ,,Dat kunnen wij nu niet opbrengen.” De GMN-minister zegt dat allereerst is gekeken of onder de vrijwilligers die zich in april hadden aangemeld geschikte kandidaten waren om nu op de ic te helpen. ,,Maar daar waren geen mensen bij die gespecialiseerd zijn in de zorg voor ic-patiënten.”

De GMN-minister benadrukte gisteren hoe belangrijk het is dat meer mensen zich laten vaccineren. ,,Dat is nu het beste voor Curaçao. Dat zie je wereldwijd.” Pietersz-Janga drukt eenieder, gevaccineerd of niet, op het hart de coronaregels in acht te nemen. Uitgangspunt van de vaccinatiecampagne is dat mensen na vaccinatie beter beschermd zijn tegen het virus en niet zo ernstig ziek worden dat zij in het ziekenhuis moeten worden opgenomen. Maar ook wie volledig gevaccineerd is met twee doses van het vaccin, heeft nog altijd een kans besmet te raken en het virus over te dragen op anderen. Mensen met minder weerstand bijvoorbeeld, kunnen toch ernstig ziek worden na een besmetting met het coronavirus. Dus geldt onveranderd de mantra: drukte vermijden, afstand houden, regelmatig handen wassen met water en zeep en hoesten en niezen in de elleboog. ,,Preventie, preventie, preventie!” zegt Pietersz-Janga. ,,Dat er nu zo veel ziekenhuisopnames zijn is een direct gevolg van de grote feesten enkele weken geleden. We hebben de bevolking gevraagd mee te werken om een toename van de besmettingen te voorkomen, maar men heeft ons niet serieus genomen. Daarom moeten we nu maatregelen nemen.”
Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

5 reacties

  1. Wellicht 35 appartementjes in Kura Hulanda. Tijdens de 14 dagen isolatie vorig jaar van terugkerenden was dit ook in gebruik. Loopafstand van het ziekenhuis.

  2. Als je wil dat die mensen vele uren per dag werken, moet je ze fatsoenlijk huisvesten en te eten/drinken geven, zodat zij uitgerust en 120% fit kunnen werken. De huisvesting moet om logistieke redenen ook op loopafstand zijn!
    Ik denk niet dat je dat met tentenkampen en taxi-diensten kunt oplossen (‘t is geen zomervakantiekamp)

  3. verplegend en ander medisch personeel voor expat tarieven (12 – 15K) inhuren en tegen gated community bungalow tarieven huisvesten is idd een beetje kostbaar!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

DKR | Premier Pisas van Curaçao manoeuvreert zichzelf in netelige positie

Met Raad van Minister besluiten en handtekeningen van premier Gilmar Pik Pisas | Dossier Koninkrijksrelaties.nl Willemstad – Minister-president Gilmar ‘Pik’ Pisas (MFK) heeft zichzelf in een netelige positie gemanoeuvreerd...

Democracy now! | Friday, December 3, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 3 december 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | DCNA vergoot weerbaarheid van natuurbeschermingsorganisaties

Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA) vergroot de weerbaarheid van natuurbeschermingsorganisaties zodat ze bestand zijn tegen externe schokken. Zo werd bekendgemaakt tijdens de bestuursvergadering. Volgens de organisatie blijft de...

Nu.cw | Saba start begin december met boosterprik

Saba start op woensdag acht december met de campagne voor de boosterprik tegen het coronavirus. Zestigplussers kunnen vanaf die datum hun vaccinatie halen. Dit meldt het Openbaar...

PBC | QR-codecontrole alleen door gecertificeerd personeel

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Bijeenkomsten of feesten voor meer dan 100 mensen vereisen bij de toegang een controle op QR-codes. Om dat proces goed te laten verlopen, biedt...
- Advertentie -