24 C
Willemstad
• dinsdag 31 januari 2023

NOS | Bezoek Oranjes aan Aruba: warm ontvangst met cadeautjes

De koning, koningin Máxima en de prinses van Oranje zijn vandaag aangekomen op Aruba. Het was voor het drietal dag vier van de rondreis door het Caribisch...

AD | Aruba verwelkomt prinses Amalia, Willem-Alexander en Máxima

Na een dag rust staan er weer een hoop activiteiten op de planning voor prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het gezelschap komt maandagochtend lokale...

Democracy now! | Monday, January 30, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Extra | Journaal 30 januari 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Godett wil Cicely van der Dijs vrij krijgen door oproep aan de koning

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Anthony Godett spant zich in om Cicely van der Dijs vrij te krijgen. Hij doet een oproep aan koning Willem Alexander om gratie te...

PBC | Thierry Baudet spreekt vanavond op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Thierry Baudet is op Curaçao. Vanavond spreekt hij in de Papagayo Beach Club over de visie van de partij voor Caribisch Nederland, zo twittert...

PBC | Bonaire: Wie gekozen wil worden om daarna voor de Eerste Kamer te stemmen, moet zich vandaag geregistreerd hebben

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Vandaag kunnen de namen van de mensen die zich kandidaat stellen voor de eilandraadsverkiezingen voor Bonaire, Sint-Eustatius en Saba worden ingeleverd, zij vormen drie...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Toerisme op niveau voor covid

‘November gaat beste maand tot nu toe worden’

foto Antilliaans Dagblad

Willemstad – De toeristische activiteiten blijven toenemen. In oktober is de hotelbezetting omhoog gegaan en ook de bezetting van kleinere hotels en appartementen nam toe. Voor november zijn de vooruitzichten zelfs beter dan vóór covid.

Dit wordt bekendgemaakt in een gezamenlijk persbericht van de Curaçao Hospitality and Tourism Association (Chata) en de Curaçao Apartments Small Hotels Association (Casha).

In de maand oktober 2021 had Curaçao een hotelbezetting van 70,2 procent. Dit is bijna een verdubbeling vergeleken met vorig jaar, toen de bezetting in oktober 47 procent was. ,,Als we de hotelbezetting van 2019 in kaart brengen, is dit tevens een lichte stijging van 5,4 procent. Het gemiddelde dagtarief (average daily rate, ADR) bedroeg in oktober 2021 185,66 dollar. Vergeleken met dezelfde maand van 2020 is dit een toename van 48,3 procent en vergeleken met 2019 is dit een toename van 31 procent”, zo wordt door de organisaties opgetekend.

Wat betreft de omzet per beschikbare kamer (revenue per available room, RevPar) is er ook een flinke stijging te zien van 121,3 procent vergeleken met vorig jaar. Van 58,86 dollar in 2020 naar 130,27 dollar dit jaar. Sterker nog, zo wordt becijferd: ,,Ook vergeleken met 2019 (vóór Covid-19) is dit een stijging van 38 procent. De stijging ten opzichte van 2019 lijkt daarmee sinds juli dit jaar structureel door te zetten.”

Chata stelt ‘voorzichtig optimistisch’ te zijn voor het komende hoogseizoen en verwacht voor de rest van het jaar dat de hotelbezetting minimaal vergelijkbaar is met die van 2019, te weten een gemiddelde bezetting van rond de 70 procent als er geen drastische veranderingen of maatregelen worden ingevoerd vanwege corona. Chata: ,,Wat opvalt is dat Curaçao in de maand oktober qua hotelbezetting van de grotere hotels voor het eerst zelfs op nummer één staat ten opzichte van alle andere eilanden in het Caribisch gebied.”

Ook voor de leden van Casha is de maand oktober een goede maand geweest, met een gemiddelde bezetting van 65,4 procent. Ten opzichte van de maand september (57,1 procent) is dit een lichte stijging van 8,3 procent. Maar liefst drie accommodaties scoorden zelfs boven de 90 procent. Als er gekeken wordt naar regio dan ziet Casha een goede verdeling van bezetting, met 99 procent op Jan Thiel, 91 procent op Bándabou en 90 procent in Pietermaai.

Vooruitblikkend stelt Casha: ,,De boekingen voor november en december lopen goed. November gaat voor vele accommodaties de beste maand worden tot nu toe. De vooruitzichten zijn zelfs beter dan vóór covid. Wel is er nog steeds een duidelijke tendens voor lastminuteboekingen. Januari en februari lijken nu al goede maanden te worden.”

Ook de autoverhuurbedrijven komen auto’s tekort en draaien goede tijden volgens de hospitality-organisaties. ,,Er is een run op huurauto’s, want tijdens de covidperiode zijn er veel huurauto’s verkocht door de verhuurbedrijven om de kosten te drukken met het gevolg dat ze nu te kort komen”, zo is de uitleg.
En verder: ,,De excursiebedrijven draaien op volle toeren en zijn meestal volgeboekt. En duikscholen pikken ook hun graantje mee van de hoge bezetting van de accommodaties.”

‘Nog een beetje huiverig’

Hoewel Chata en Casha zien dat reizigers huiveriger zijn en zich ook meer willen indekken, wordt eveneens waargenomen dat toeristen langer blijven en ook meer besteden. Casha legt uit: ,,Veel gasten vragen om een zogenaamde garantie, waarbij de kosten van boeking volledig worden terugbetaald, wanneer er niet gereisd mag worden. Normaal gesproken zou hier een aanvullende reisverzekering voor geregeld moeten worden, maar gasten vinden deze verzekering te duur en verwachten van de accommodatiehouder, dat zij hier flexibel mee omgaan. De een komt de gast hierin tegemoet en doet hier niet moeilijk over, de ander is van mening dat wanneer mensen willen reizen, ze ook voor goede maatregelen moeten zorgen. Reizen is niet meer zorgeloos en zonder risico, niemand heeft een glazen bol en kan voorspellen hoe de wereld er over een poosje uitziet.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -