27 C
Willemstad
• zaterdag 15 mei 2021 01:35

Telegraaf | ’Vakantie naar Aruba en Curaçao mag ook weer’

Yteke de Jong en Koen Nederhof AMSTERDAM - Het reisadvies voor Aruba en Curaçao gaat op geel. Dat bevestigt het Arubaanse bureau voor Toerisme. Eerder deze week werd...

Democracy now! | Friday, May 14, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 14 mei 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Eerste stap naar vaste muziekles op school

Curaçao heeft een eerste stap gezet op weg naar structureel muziekonderwijs in het lesprogramma op de basisscholen, zo meldt het Curaçaohuis in Den Haag in een post...

Nu.cw | Gerstenbluth waarschuwt: ‘Stijging besmettingen in korte tijd nog steeds mogelijk’

Rick Hart Epidemioloog Izzy Gerstenbluth waarschuwt voor een hausse in besmettingen in korte tijd. Dinsdag en woensdag rapporteerde de afdeling Epidemiologie geen besmettingen, maar gisteren waren het er...

PBC | Zondag ode aan jarige Maxima op de Emmabrug

Persbureau Curacao Randal Corsen speelt komende zondag koningin Maxima toe voor haar 50ste verjaardag vanaf de Emmabrug op Curaçao. Hij doet dat samen met Jadah van Dijk en Tania...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Terug naar ‘keda kas’

HomeMediaAntilliaans DagbladAntilliaansDagblad | Terug naar ‘keda kas’

Rhuggenaath: Situatie uiterst zorgelijk ‘Nog overleg over scholen’ | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Curaçao gaat vanaf morgen terug naar een bijna complete lockdown. Thuisblijven, ‘keda kas’, is het uitgangspunt van de nieuwe maatregelen die in ieder geval twee weken van kracht zijn. Vliegreizen vanuit het buitenland blijven onder eerder bepaalde voorwaarden wel mogelijk.

Demissionair minister-president Eugene Rhuggenaath (PAR) beseft dat de strengere maatregelen grote gevolgen hebben voor de bevolking en bedrijven. Maar er is geen alternatief om de snelle en grote toename van nieuwe besmettingen op het eiland een halt toe te roepen, zei hij gisteren tijdens een persconferentie.

De Britse variant van het coronavirus blijkt niet alleen besmettelijker maar ook gevaarlijker. De covid-patiënten in het ziekenhuis zijn jonger dan voorheen en belanden sneller op de intensive care (ic). De lockdown geldt voor twee weken, maar mensen moeten zich erop voorbereiden dat het langer gaat duren. ,,De situatie is uiterst zorgelijk”, zegt Rhuggenaath.

Dus worden de teugels zo strak mogelijk aangetrokken. Thuisblijven betekent ook weer thuis werken. Of de scholen helemaal of gedeeltelijk dicht gaan, was gisteren nog niet duidelijk en wordt vandaag bekendgemaakt. In het algemeen geldt dat alleen bedrijven en diensten die van vitaal belang zijn, zoals supermarkten, botika’s, ziekenhuizen, politie en brandweer, in werking zijn.

De luchthaven blijft open en reizigers kunnen onder de voorwaarden die gelden voor landen met laag en hoog risico naar Curaçao komen. Toeristen moeten zich houden aan de maatregelen en dat betekent onder andere dat zij bij hun hotel of appartement moeten blijven en met hun huurauto alleen de twee dagen van hun kentekenplaat de weg op mogen voor bijvoorbeeld een boodschap.

Een pleziertochtje over het eiland of een bezoekje aan een baai zit er voorlopig niet in. Restaurants en truk’i pan mogen wel bestellingen leveren bij klanten, maar alleen met een ontheffing voor het straatverbod. Ook bouwbedrijven hoeven niet dicht.

Curaçao keert terug naar het regime van vorig jaar april. Het wordt weer stil op straat. Auto’s mogen uitsluitend de twee dagen van de kentekenplaat, ‘plachi di dia’, de weg op voor noodzakelijke zaken, zoals boodschappen doen of naar de dokter. De avondklok blijft onveranderd gelden van 21.00 tot 4.30 uur. Sporten mag, maar alleen individueel en in de eigen woonomgeving, te voet of met de fiets, van half vijf tot acht uur ’s ochtends en ’s avonds. Even met de auto naar de baai of een plek om te wandelen of te fietsen is dus verboden.

Na maanden van eerst enkele en vervolgens tientallen, zijn er nu bijna dagelijks rond de 150 of meer positieve gevallen onder de testresultaten. Dat betekent dat er nog veel meer mensen, zonder symptomen van Covid-19, het coronavirus bij zich dragen. ,,We hebben ervoor gewaarschuwd dat de Britse variant van het virus sterker is en moeilijker in de hand te houden”, zegt epidemioloog Izzy Gerstenbluth.

,,In een week waren er meer dan 500 nieuwe gevallen. In korte tijd zien we tien keer zo veel besmettingen. Als we de stijgende lijn met een exponentiële groei niet afremmen, passeren we zeker de grens van de zorgcapaciteit.”

Want met de besmettingen stijgt het aantal zieken en opnames in het ziekenhuis. De covid-afdeling en de intensive care van Curaçao Medical Center (CMC) lopen vol. Gerstenbluth: ,,Medisch specialisten hebben de indruk dat de patiënten relatief jong zijn en sneller zuurstof nodig hebben.

Bron: Antilliaans Dagblad

4 reacties

 1. Ultra slim virus,
  kan klok kijken, kan tellen, kan meten, weet het verschil tussen een bouwbedrijf en een tuinbedrijf, en vooral het verschil tussen een gesloten snek, en de all-inn hotels, waar ALLES mag.
  Deze all-inn hotels zijn nml alweer vol geboekt door YDK met wel knaken..
  Nogmaals, een slim virus

 2. Ik maak bezwaar tegen het gebruik van de term BRITSE Variant.
  Dit is xenofobisch en racistisch en daarmee stigmatiseer je de Britten.
  Straks begint nog een gestoorde sexverslaafde in massagesalons Ierse prostituees dood te schieten en uiteindelijk is Trump hiervoor allemaal verantwoordelijk.

 3. Economisch gezien is de keuze om oudjes te vacineren een grote misser. Deze mensen werken niet en velen wonen al achter geraniums. Niemand wens je een dood maar omdat de jongeren wel overal zijn en mensen besmetten blijft het virus alleen groeien en muteren.

 4. De “spagaat” met het vaccineren was;
  Eerst de mensen met het grootste risico om te overlijden, of eerst de mensen met de grootste kans op besmetting.
  De eerste categorie zijn bejaarden met, relatief, weinig wisselende contacten.
  De laatste categorie zijn jongere met veel contacten. De eerste optie is gekozen, en bijna globaal, gevolg dat het virus nu in de laatste categorie zich snel verspreid.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties