29 C
Willemstad
• donderdag 27 januari 2022 14:38

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | SVT Curaçao geprofessionaliseerd

- Advertentie -

Willemstad – Het Sociaal Vormings Traject (SVT) op Curaçao gaat een nieuwe fase in. Een convenant waarmee het SVT verder professionaliseert, werd gisteren getekend.

Met het nieuwe convenant spreken de betrokken ministeries op Curaçao en Defensie gezamenlijk af om meer personele en financiële middelen voor het SVT ter beschikking te stellen. Ook is met het nieuwe convenant de deur geopend voor een opleiding voor vrouwen. De ondertekening van het convenant vond plaats op marinebasis Parera.
Het Sociaal Vormings Traject is een opleiding die bestaat uit een militair vormingsdeel en een stagedeel.

De opleiding is bedoeld voor jongeren met een maatschappelijke achterstand, die veelal te maken hebben met sociale problematiek. In de opleiding leren de jongeren waarden als samenwerken, respect, regelmaat, verantwoordelijkheid en discipline. Zij krijgen een militaire basisopleiding en verdienen aan het einde van het vormingsdeel een baret en certificaat. Hierna moeten de jongeren zes maanden tot een jaar stagelopen, waarna zij de totale opleiding afronden. De jongeren zijn dan klaargestoomd voor een kansrijke vervolgstap in de burgermaatschappij.

Het militaire vormingsdeel van het SVT duurt vijf maanden en wordt gegeven op marinekazerne Suffisant. De instructeurs zijn militairen van de Curaçaose Militie. Ook de Curaçaose overheid stelt personeel ter beschikking voor de opleiding. Tijdens de militaire fase leren de jongeren onder andere exercitie, sporten zij veel, krijgen zij zelfverdedigingslessen en gaan ze op bivak. Zij sluiten de militaire fase af met een eindoefening die een week duurt.

- Advertentie -

De ondertekenaars van het convenant zijn minister-president Gilmar Pisas (tevens minister van Justitie), minister Ruthmilda Larmonie-Cecilia van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn, minister Sithree van Heydoorn van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport en de Commandant der Zeemacht in het Caribisch gebied, brigadegeneraal der mariniers Frank Boots.

Het convenant is een uitwerking van eerder overeengekomen afspraken in de Landspakketten. Defensie gaat een groter deel van de kosten van de opleiding voor haar rekening nemen. Eindverantwoordelijk voor het SVT is de regering van Curaçao.

Een nieuwe ontwikkeling in het SVT is dat met het nieuwe convenant ook opleidingen voor vrouwen mogelijk worden gemaakt. Vanaf 2022 worden structureel twee opleidingen voor mannen of vrouwen per jaar gegeven, met een maximum van 35 personen per opleiding. Eerder dit jaar tekende Defensie ook al een soortgelijk convenant met de regering van Aruba.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertentie -

Artikel delen

9 reacties

 1. even opletten, stel dat van de 75 personen 20% afvalt dus toch hun eigen weg gaan
  dan blijven er nog zestig over die door deze kansen een betere opleiding hebben.

 2. Als ik trouwens dit plan lees dan heb ik een dejavu 2006 – 2008. Al de projecten en stichtingen die er zijn en waren met allemaal hetzelfde doel. Volgens mij hebben de initiatiefnemers het businessplan van de Karla Omayra gelezen, zelfde cowboy plan met vorming en stage en bla bla bla. Benieuwd hoeveel van de jongeren de eindstreep halen. Met drugsdealen, criminaliteit, overvallen of de politiek ingaan verdienen ze tonnen, en nu zouden ze door de modder gaan kruipen en commandos opvolgen voor een schamelloontje? Ha ende ha ende haha

 3. @ Edwin, geheel gelijk. Men had nooit de militaire dienstoproep moeten afschaffen. Een ieder van 18 eerst 4 jaar in dienst, vak leren en daarna kun je je tijd verlummelen op de universiteit, hbo of mbo. Grote waanzin wat er nu gebeurd. Allemaal prinsjes en prinsesjes tegenwoordig die allemaal de besten, de slimsten, de mooisten etc. van de wereld zijn… Tot ze de grote boze wereld instappen. Vandaar al die verknipte figuren die staan te klappen omdat een vent met een jurk op het podium staat. Oh wat is die persoon dapper. Schop dat soort figuren de krijgsdienst in dan leren ze dat soort onzin wel af

 4. SVT.

  Fijn dat SVT weer van start gaat, in 2001 was deze regeling er ook tot 2009 toen moest het ineens veranderen en werd het meer als militair taken gedaan door voor de regering.
  de SVT geeft eerst training aan de diverse mensen die, laten we zeggen op zich zelf werkten. Nu gaan ze als groep werken, wat ook gevolgen heeft als er wat fout gaat.

  voorbeeld: De eerste weken zit je in een kamp. Elke dag word er dan eten opgehaald, het kombuis weet dat er 75 gehaktballen moeten voor de lichting.
  Dus alles staat klaar en een gedeelte die piket dienst heeft komt alles ophalen en verdeelt deze aan de rest van de lichting.
  Maar stel dat ze onderweg nu 4 gehaktballen al opgepeuzeld hebben, dan heb je tekort bij de groep.
  Dus 4 personen krijgen dus niks, ergo bij alle problemen die er zijn blijken dat ze samen moeten werken. Want doen ze dat niet , 1 fout allemaal fout.

 5. Belanrijkste bezigheden van onze minister in drie tellen!

  1. Geld vragen
  2. Geld ontvangen
  3. Geld uitgeven (f&f)

  Verder komt er niet echt veel creativitiefs uit onze ministers naast f&f aanstellen.
  Alkes wordt gedaan door “anderen”!

 6. Sorry Abraham mossel maar dit zouden ze ook in Neder,nederland moeten uitrollen dat men weer eens leert wat normen en waarden zijn en niet dat vingertje foei joggie/meisie dat mag je niet meer doen hoor gewoon simpel ga je in de fout dan leren wij het je wel hoe het niet meer gebeurd!

 7. Kijk ze staan met vier stuks , en de grootste l.lu? is F. B hoe kan je je hier voor lenen om met dit zooitje opvreten op de foto willen staan , en dat moet ons eiland verdedigen in nood schaam je F.B. En wie betaald dit weer, onze lieve bekende laml.l lieve NL belasting betaler.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, January 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 27 januari 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | 2,3 miljoen euro voor versterking kinderbescherming

Dankzij een extra bijdrage van de Postcode Loterij van 2,3 miljoen euro kan Unicef Nederland overheden en professionals helpen om het kinderbeschermingssysteem op Aruba en Curaçao te...

Nu.cw | Gerstenbluth: “Coronapiek voorbij, maar nog steeds veel besmettingen”

Het lijkt erop dat we de coronapiek voorbij zijn. Dat stelde epidemioloog Izzy Gerstenbluth tijdens de persconferentie. Toch kunnen de maatregelen volgens Gerstenbluth nog niet volledig worden...

DolfijnFM | Avondklok naar 11 uur

De avondklok op Curaçao gaat vanaf morgen een uur later in, om elf uur in plaats van om om tien uur. Dat betekent dat de horeca om...

DolfijnFM | Mishandelde man verliest tand

De politie heeft gisteren een man gevonden op straat met bloederige verwondingen, waaronder een verloren tand. Zijn kleren waren gescheurd en zat ook onder het bloed. De...
- Advertentie -
- Advertentie -