Tauber investeerde 6 miljoen voor het ministerie
Willemstad – Het bedrijf Taubco bv, dat volgens het register van de Kamer van Koophandel (KvK) per 1 november van dit jaar is opgeheven, betreurt het vertrek van het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) uit het Tauber-gebouw.
Het bedrijf noemt het een ‘verpletterende klap voor de binnenstad’. ,,Taubco heeft 6 miljoen gulden geïnvesteerd in het gebouw voor SOAW”, zo wordt gesteld door het bedrijf, dat aangeeft ‘de afgelopen negentig jaar een sterke band opgebouwd te hebben met Curaçao’. Taubco, met als enige bij de KvK genoemde commissaris Irwin Tauber (70):
,,Het bedrijf heeft miljoenen guldens in het eiland geïnvesteerd en gelooft in het potentieel van Curaçao om zowel in goede als uitdagende tijden te groeien. De recente verklaring van minister Larmonie en haar besluit om SOAW uit Punda te halen, is een verpletterende klap voor de binnenstad. Hierdoor loopt Punda meer dan 100 overheidsambtenaren en 500 personen die dagelijks SOAW bezoeken, mis. Deze mensen eten, drinken en kopen in Punda en houden de binnenstad op die manier levendig. In Punda hebben SOAW-klanten makkelijk toegang tot busstations, het postkantoor en andere diensten die allemaal makkelijk toegankelijk zijn voor mensen die met het openbaar vervoer reizen.”
Het bedrijf vindt het belangrijk een juiste tijdlijn van de gebeurtenissen vast te leggen: ,,In maart 2015 heeft minister Larmonie een huurovereenkomst getekend voor een periode van drie achtereenvolgende termijnen van drie jaar, waarbij de huur van Tauber Building/La Ganga elk jaar verhoogd zou worden. Hoewel de renovatiekosten voor Taubco meer dan 6 miljoen gulden bedroegen, zag het bedrijf het als een kans om het gebied van Punda te helpen en stemde ermee in om de investering te doen.
Tauber kreeg van minister Larmonie de garantie dat de regering gedurende de negen jaar van de huurovereenkomst aan zou blijven en dat zijn investering daarom de nodige tijd zou hebben om de kosten af te schrijven. De nieuwe huurovereenkomst voorzag in een volledige renovatie van het gebouw.
De renovaties werden allemaal op maat gemaakt volgens de specificaties van minister Larmonie. Bureaus, vergaderruimten, badkamers, vloeren en meer werden allemaal geleverd om aan haar eisen te voldoen. Bovendien werd er een nieuw airconditioningsysteem geïnstalleerd. Tijdens de huurperiode van de regering werd een extern laboratorium ingeschakeld om luchtkwaliteitstests uit te voeren, die vaststelden dat de lucht schoon en zuiver was, waardoor valse claims die door ontevreden werknemers waren verspreid, werden gediskwalificeerd.”
Het bedrijf beklaagt zich erover dat het ministerie de huur meer dan 68 procent van de tijd te laat betaalde. Desondanks bleef SOAW gesteund worden ook voor het behoud van overheidskantoren in Punda, zo wordt aangevoerd.
,,In augustus 2019 nam het ministerie contact op met Taubco en drong aan op nieuwe ramen en nieuwe badkamers, waaraan onmiddellijk is voldaan. De kosten hiervoor kwamen volledig voor eigen rekening en bedroegen meer dan 500.000 gulden”, zo vervolgt het bedrijf.
Hoewel het huurcontract al bijna zes jaar loopt, heeft Taubco nog geen winst gemaakt. ,,Het bedrijf heeft enorm veel tijd, geld en energie geïnvesteerd, maar alle huurbetalingen zijn gebruikt om de bank terug te betalen en te herinvesteren in de gemeenschap. Daarom moet nog een aanzienlijk deel van de renovatiekosten worden afgeschreven. Het bedrijf heeft veel moeite gedaan om in overleg te gaan en om tijdelijke besprekingen te voeren om het SOAW-kantoor in Punda te behouden.”
Om onbekende redenen weigerde Larmonie een ontmoeting met Tauber om de zaken te bespreken. Tauber: ,,De minister legt uit dat ze probeert de overheidsuitgaven te verminderen. Haar besluit brengt echter de economie van Punda in groot gevaar.”
De berichten die Tauber heeft gestuurd, waarin hij aangeeft open te blijven staan voor hulp aan de regering worden volgen hem genegeerd, maar hij hoopt dat de regering aanblijft en van Punda een belangrijke locatie voor haar kantoren wil maken. De regering moet Punda en zijn sterke, levendige geschiedenis ondersteunen om het stadscentrum levendig te houden.
Bron: Antilliaans Dagblad
Amigo Tauber opereert vanuit Miami een miljoenen business met zijn ondernemingen, panden en real estate.
Dus niet zo piepen.
Alhoewel je je afvraagt onder welke conditions Larmonie dit destijds aangegaan is.
Niets voor niets toch.
Hoe doorzichtig. Een belegger van een kantorenpand die zich ineens bekommert voor het wel en wee van Punda. Als de huurder optie periodes van 3 jaar heeft vastgelegd is hij wel een grote sufferd geweest om op basis van zo’n overeenkomst veel te investeren.
Het feit dat Punda erbij wordt betrokken wijst wel in die richting.
@Showroe:
‘..is dit de nieuwe generatie Tauber of gewoon de ouwe’
Volgens mij de 3e generatie. Met de 2e generatie heb ik op school gezeten, die moeten nu 70+ zijn. Zij waren beslist geen ‘verwende’ kinderen, moesten na schooltijd ook in de winkel helpen.
Hun ouders (1e generatie) waren Duitse oorlogsvluchtelingen: Joodse familie, nog net bijtijds ontsnapt aan de nazi’s.
Dat verhaal over het importeren van drinkwater uit Venezuela dateert uit een periode dat er iets mis was met het waterleidingbedrijf op Curacao. Wat er uit de kraan kwam was ondrinkbaar.
‘Ouwe’ Tauber heeft toen inderdaad (eenmalig) een scheepslading water uit Venezuela laten komen. De roddelaars vertellen er niet bij dat hij direct een aantal instellingen heeft gebeld (waaronder de kraamkliniek van Rio Canario) en hen gratis water heeft aangeboden.
In mei ’69 waren ze idd een target. Tauber had kort tevoren de winkel in Otrabanda (die hij van plan was af te breken) extra laten verzekeren tegen ‘oproer/molest ‘. Degenen die zijn winkel in de as legden, bespaarden hem sloopkosten en de verzekering keerde herbouwwaarde uit.
Zijn commentaar: ‘Als je zoals ik een oorlog zag aankomen en op tijd uit Duitsland wist te ontsnappen, zie je een volksopstand op een klein eiland ook wel aankomen en neem je je maatregelen.’
LOL!
Simpel….ondernemersrisico, no guarantees.
Trouwens…..is dit de nieuwe generatie Tauber of gewoon de ouwe? Toen ik een schoolgaande puber was, domineerde Tauber vooral de otrabanda-zijde. Het gerucht was dat de familie zelfs haar drinkwater uit Venezuela liet overkomen. Niet een direct geliefde club. In mei ‘69 dan ook een prime target. Voor je knick knack cheap crap ging je naar La Ganga. Apple don’t fall far from the tree, I guess.
Echt mooi is het gebouw niet en de investering is gedaan omdat er daarvoor vrijwel niets in is geinvesteerd. Als het echt een nieuw en modern gebouw is komen er wel andere bedrijven erin.
“Deze mensen eten, drinken en kopen in Punda en houden de binnenstad op die manier levendig. ”
moeten deze mensen niet gewoon werken? O nee, zij werken bij de overheid
Tja je bent ondernemer of niet