30 C
Willemstad
• zondag 26 september 2021 20:16

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Skoa start nieuwe schooljaar

Sirecteur Anuesca Baly van Skoa

Oranjestad – Het ‘tot nader order’ gesloten houden van 46 scholen die onder de Stichting Katholiek Onderwijs Aruba (Skoa) vallen, bleek van korte duur. Landsbemiddelaar Anselmo Pontilius bracht de oplossing, zodat de leerlingen gisteren aan het nieuwe schooljaar konden beginnen.

,,We zijn weer in dialoog en we hebben de garantie gekregen dat het probleem wordt opgelost.” Dat zei directeur Anuesca Baly van Skoa tijdens een persconferentie gistermiddag. Skoa ging woensdag in gesprek met vertegenwoordigers van de minister van Arbeid, met de vakbond en met de Landsbemiddelaar. Ook diverse parlementariërs trekken zich de situatie met de schoonmakers aan, aldus Baly. Mede door die gesprekken besloot Skoa om het schooljaar donderdag toch te openen.

,,Ik ben donderdag bij diverse scholen geweest”, zei Baly op de persconferentie. ,,Ik heb blije leerlingen gezien en ook tevreden leerkrachten. Want ze zien elkaar weer.” Baly benadrukt dat mentale gezondheid belangrijk is en dat het daarom goed is dat scholen weer open zijn, omdat iedereen elkaar weer ziet.

- Advertentie -

,,Hygiëne is echter ook belangrijk. De schoolgebouwen moeten schoon zijn en de Covid-19-protocollen moeten daarbij in acht worden genomen.” Baly stelt dat het schoonmaken van scholen meer werk is dan alleen maar vegen en dweilen. ,,Directie Volksgezondheid heeft hygiëneprotocollen opgesteld en daar moeten we ons aan houden. De regels zijn strikt. Het is dus meer werk.”

Skoa heeft zelf schoonmakers in dienst. Bij grote scholen werken er twee of drie. Om alle scholen goed schoon te krijgen, heeft Skoa echter de beschikbare schoonmakers over de scholen moeten verdelen. ,,Dat was nog een lastige klus, dat verdelen.”
Op de vraag waarom Skoa zo laat besloot om de scholen op 1 september gesloten te houden, stelt Baly dat dit niet waar is.

,,Deze impasse over de schoonmakers is al sinds januari 2020 gaande. We zijn heel erg tolerant geweest en hebben vorig schooljaar echt die extra mile gelopen. Maar het houdt op een gegeven moment op.” Skoa heeft op 3 juni een voorstel naar de regering gestuurd. Op 30 juni volgde een gesprek met de premier en daarin werd Skoa gevraagd om tijd.

,,De minister-president had tijd nodig om alle puntjes op de i te zetten. Ook het formatieproces om tot een nieuwe regering te komen, was gaande.” Formateur Evelyn Wever-Croes was bezig met stakeholdersgesprekken.

- Advertisement -

,,Skoa is ook een stakeholder en in die hoedanigheid hebben we ook een gesprek met de formateur gehad.” Baly zegt dat de impasse over de schoonmaak toen niet aan orde is gekomen, omdat daar te weinig tijd voor was.

De officiële startdatum voor het nieuwe schooljaar was op 19 augustus. ,,Wij hebben echter op 13 augustus alle betrokkenen al geïnformeerd dat deze actie eraan zat te komen, omdat het schoonmaakprobleem op dat moment niet was opgelost”, stelt Baly.

,,Het Crisisteam besloot echter om de scholen twee weken gesloten te houden in verband met de vele coronabesmettingen. Toen de beslissing op 31 augustus viel dat de scholen op 1 september open konden, hebben wij besloten om gesloten te blijven. Zo is het bekendgemaakt. Men wist dat dit kon gebeuren.”

Het gesprek met Pontilius heeft bijdragen aan de start van het nieuwe schooljaar. Skoa gaat in dialoog met de nieuwe onderwijsminister, die deze zaak als prioriteit zal oppakken.

De Skoa-directeur merkte tot slot op dat er geen sprake is geweest van een staking. ,,Alle medewerkers waren op school, iedereen was aan het werk. Alleen, de scholen waren niet open en leerlingen konden niet komen. Maar dat is geen staking.”

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Morgen worden meer dan 200 werknemers van de raffinaderij naar huis gestuurd

Persbureau Curacao Maandag vallen er opnieuw harde klappen bij de raffinaderij. Meer dan tweehonderd werknemers krijgen dan hun ontslag toegezegd. Zij zijn niet geselecteerd om in het vervolgtraject met...

PBC | Minder covid-patiënten dan vorige week, maar meer op de IC op Curaçao

Persbureau Curacao Zondag zijn er 34 mensen positief getest op Corona. Daaronder dit keer geen geïmporteerde cases, maar mensen die lokaal besmet zijn geraakt. 53 Covid-patiënten mochten vandaag uit...

LuchtvaartNieuws | Prijsvechter Wingo hervat vluchten tussen Colombia en Curaçao

WILLEMSTAD - Prijsvechter Wingo hervat de vluchtuitvoering tussen de Colombiaanse hoofdstad Bogotá en Curaçao. De dochtermaatschappij van het Panamese Copa Airlines vliegt per 6 oktober weer naar...

PBC | Pippi’s Opvang op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Zo nu en dan is het nodig om een Stichting en/of persoon onder de aandacht te brengen. Gewoon, omdat ze fantastisch werk doen en...

PBC | Bonairiaanse journalist Zamir Ayubi overleden aan Covid

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Vanochtend vroeg is de bekende Bonairiaanse journalist Zamir Ayubi overleden aan de gevolgen van COVID-19. Dat maakte zijn broer, de eveneens bekende journalist Aimed...

PBC | Coronacijfers Curaçao 25 september

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Er is vandaag opnieuw een coronaslachtoffer gevallen. Het slachtoffer overleed in het ziekenhuis. In totaal zijn er nu 160 personen overleden op Curaçao aan...
- Advertentie -