26 C
Willemstad
• zondag 4 december 2022

Extra | Journaal 2 december 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, December 1, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 1 december 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

Democracy now! | Wednesday, November 30, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 30 november 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

CN | 1xBet dichterbij officieel faillissement

Met PG advies | Eric Mertens - CasinoNieuws.nl Ruim een jaar geleden werd online goksite 1xBet failliet verklaard door een rechter op Curaçao. Het bedrijf ging in beroep...

Democracy now! | Tuesday, November 29, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Saba mag algemene reserve niet aanwenden

Saba

The Bottom – Het College financieel toezicht (Cft) geeft een negatief advies op het voorstel van het Openbaar Lichaam Saba (OLS) om het tekort van 1 miljoen dollar in de ontwerpbegroting (OB) 2020 te dekken door middel van een onttrekking aan de algemene reserve.

Het Cft adviseert het Bestuurscollege op korte termijn met Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) tot een structurele oplossing voor de begrotingstekorten te komen en tegelijkertijd binnen het openbaar lichaam naar oplossingsmogelijkheden te kijken. Dit is te lezen in het advies van het Cft van 25 oktober op de OB 2020.

Het OLS diende op 11 oktober voor de tweede keer op rij een zogenoemde skeletbegroting in bij Cft vanwege het ontbreken van structurele financiering om de operationele kosten van de lokale overheid te dekken. Dit is een begroting met te weinig vulling om het ‘geraamte’ bij elkaar te houden. Gedeputeerde van Financiën Bruce Zagers gaf bij het indienen van de OB zelf al aan dat dit de liquiditeitspositie van het openbaar lichaam verder zal verzwakken en dat het een enorme druk legt op het vermogen van de overheid om op een verantwoorde manier te functioneren.

De Eilandsraad en het Bestuurscollege (BC) van Saba hebben meerdere malen aangegeven dat het met de hoogte van de huidige vrije uitkering die in het verleden met de Nederlandse overheid is afgesproken, de wettelijke taken niet goed kan uitvoeren. ,,Bijzondere uitkeringen voor projecten met structurele kosten hebben een negatieve invloed gehad op de financiële positie van de overheid en op de begroting”, aldus Zagers eerder deze maand. Het Cft is het op het eerste gezicht met hem eens.

,,Er is onvoldoende rekening is gehouden met de dekking van de structurele lasten die voortkomen uit de investeringen die zijn gefinancierd met bijzondere uitkeringen verstrekt door het Rijk. Bovendien zorgen de bijzondere uitkeringen voor een grotere administratieve last, wat leidt tot een toename in de personeelslasten”, aldus Cft.

Maar het college kijkt bij zijn advies naar de regels. ,,De meerjarenbegroting 2023-2025 toont dat de tekorten structureel zijn, waar de inzet van de algemene reserves zich nadrukkelijk niet voor leent. Het is van belang dat er een blijvende oplossing komt voor de meerjarige tekorten op de begroting”, aldus het college in zijn advies.

Het Cft stelt verder vast dat het OLS geen goed zicht heeft op de financiële risico’s. ,, De huidige berekening van het weerstandsvermogen voldoet niet. Hierdoor heeft Saba momenteel geen goed beeld van welke financiële risico’s het loopt en of het deze risico’s financieel kan opvangen. Het Cft adviseert u om in de vast te stellen begroting een hernieuwde berekening van het weerstandsvermogen op te nemen.”

De OB bevat verder geen beschrijving van het kwijtscheldingsbeleid en geen aanduiding van de lokale lastendruk. Het Cft adviseert om beide punten alsnog op te nemen. Ook overzicht van de voorgenomen investeringen voor de jaren 2023 tot 2025 ontbreekt waardoor de OB volgens Cft niet voldoet aan de wettelijke eisen.

Tot slot vraagt het college aandacht voor het noodzakelijk onderhoud aan publieke voorzieningen. Dit wordt volgens het college op een minimaal niveau uitgevoerd. Het openbaar lichaam is al langere tijd in gesprek met BZK om te komen tot een oplossing hoe de begroting van Saba hierin kan voorzien. Hierover zijn ook afspraken gemaakt in het in 2019 overeengekomen ‘Saba Package’ maar concrete oplossingen zijn tot op heden uitgebleven. Het Cft blijft het belang hiervan benadrukken.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

2 reacties

 1. Kinderen. Je geeft om ze, je wilt dat ze zelfstandig worden en zijn.
  Vol liefde dat ze leren en begrip krijgen voor anderen.
  Maar ze gedragen ze zich als verwende kinderen.
  Egocentrisch vol afgunst en eigenwijs.
  Het ligt altijd aan iemand anders. Palu ta sla mi.
  En als het fout gaat bai Hulanda.
  Begrijpelijk als je kijkt naar afkomst.
  Maar die afkomst wordt nog steeds aangeleerd. De haat wordt doorgegeven.
  Als 85% van de leerlingen wegblijft. En de 15% die niet slaagt terugkomt zegt het alles.
  Moeder is niet zo slecht. De werkelijkheid is gewoon anders. Moeder zorgt ook voor heel veel anderen die meer zijn. We brullen wel maar zijn muis geworden. Anderen zijn meer.
  Het ligt niet meer aan kleur het is hoe je gedraagt en uit. En dat gaat steeds meer achter lopen. Het valt niet meer vol te houden dat het ligt aan discriminatie.
  Zeker niet voor hun die chino chino roepen.
  Maar ja wat doe je dan.
  Sluit ze uit en de afhankelijken leiden. De tiburones regerren, maken alles op.
  Ze dwingen de regels te volgen. Hopeloos je verlietst het in de verdediging. Je iegen regels.
  Eigenlijk als je goed kijkt zijn het gewoon bewuste parasieten die niks geven om anderen alleen om zichzelf.
  Verhaaltjes vertellen voor de gelovigen. Die niet willen toegeven dat het ligt aan hun zelf en verkeerde ideeën.
  De enige manier is vertellen hoe het echt is. En dat blijven herhalen.
  En gooi de dieven eruit.

 2. Als men in Den Haag niet in staat is om na zoveel jaar eindelijk eens tot een passende algemene uitkering te komen, dan moet men geen te hoge eisen stellen aan een eiland met zo weinig inwoners en een zo klein ambtelijk apparaat.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -