29 C
Willemstad
• maandag 3 oktober 2022

Extra | Journaal 3 oktober 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | SNSM extracts three sailors from stranded cargo vessel

MARIGOT--On the instructions of Regional Centre for Surveillance and Rescue Operations Antilles-Guiana CROSS-AG, French-side sea rescue SNSM volunteers went to the assistance of a cargo vessel early...

AntilliaansDagblad | Gezaghebber Rijna werpt kritiek verre van zich

Kralendijk - Gezaghebber Edison Rijna van Bonaire benadrukt in een reactie op een publicatie waarin zijn integriteit als gezaghebber en die van een niet bij naam genoemde...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Zwemmen van punt naar punt rond Aruba

Oranjestad - De ervaren Arubaanse openwaterzwemmer Deaxo Croes is na een geslaagde zwemtocht van zo’n dertien uur zaterdag bij Baby Beach weer veilig aan land gekomen. Hij...

AntilliaansDagblad | ‘Vol ambitie en met veel vertrouwen’

Securitas Antias viert 40-jarig jubileum Willemstad - Het beveiligingsbedrijf Securitas Antias bv heeft gisteren, samen met haar medewerkers en een groot aantal gepensioneerde ex-collega’s, op feestelijke wijze haar...

AntilliaansDagblad | Silvania schiet uit z’n slof

Aanval op journalist Gonzalo Cuales maar ook op aan PAR-verbonden bedrijven Willemstad - ,,Grote bedrijven die verbonden waren aan het kabinet-Rhuggenaath hebben miljoenen aan de NOW-regeling ontvangen, waarna...

AntilliaansDagblad | ‘Schaarste dreigt’

Importeurs wijzen op ongewenste gevolgen Makutu Básiko 2022 Willemstad - De nieuwe basismandregeling - Makutu Básiko 2022 - zal ongewenste gevolgen hebben, te weten schaarste en het mogelijk...

AntilliaansDagblad | RdK-topman: Richten op energietransitie

‘Raffinageactiviteiten op Curaçao hebben hun langste tijd gehad’

Willemstad/Den Haag – ,,We gaan ons richten op energietransitie”, aldus algemeen directeur Marcelino de Lannoy van overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK).

,,Curaçao heeft van oudsher olie-industrie”, zegt hij in de nieuwste editie van Curaçao Magazine. ,,RdK bezit bijna duizend hectare haventerrein en opstallen, de raffinaderij en een olieopslagterminal. We hebben deze de afgelopen honderd jaar geëxploiteerd. Hoe je het ook wendt of keert, de raffinageactiviteiten op Curaçao hebben hun langste tijd gehad en dus stonden we voor de vraag: Gaan we voor honderd procent in deze business door of maken we de stap naar diversificatie?”

In de ‘energietransitie’ zit volgens De Lannoy veel meer dan men denkt. ,,Het houdt niet op bij de ommezwaai van fossiel naar zon of wind. Wij zien het veel ruimer. Het is ook van fossiele brandstof naar groene brandstof en vandaar naar CO2-vrije waterstof en methanol en de toepassing daarvan.

Ook de mindset moet veranderen. We moeten mensen bewust maken dat je ook elektrisch kan rijden en niet op gas hoeft te koken, maar evenzeer dat we veel zuiniger met energieverbruik kunnen omgaan.”

In de Curaçaose bodem zitten geen kostbare grondstoffen, toch is het de ambitie over pakweg 20 jaar een belangrijke exporteur te zijn van energie. Hernieuwbare energie wel te verstaan. ,,Een mooie droom”, aldus de RdK-topman. Maar ook een realistische droom, want anders zouden TNO en grote Nederlandse bedrijven er nooit hun handtekening onder hebben gezet.

De Isla-raffinaderij ligt sinds het vertrek van het – mede door de Amerikaanse sancties – wankelende Venezolaanse staatsolieconcern PdVSA stil. De Lannoy verwacht dat het met de nieuwe operator – Corc bv (Curaçao Oil Refinery Complex) – wel moet gaan lukken. ,,Maar tegelijkertijd kijken we naar wat we op het gebied van verduurzaming kunnen doen als perspectief voor de lange termijn. Het haventerrein is groot genoeg om ruimte vrij te maken waar wij, zoals wij dat noemen, duurzame prime hotspots kunnen ontwikkelen.”

In de jongste uitgave van het Kabinet van de Gevolmachtigde minister van Curaçao in Den Haag een uitgebreid artikel met de RdK-directeur in de hoofdrol. De eerste stap is gezet met de ondertekening medio januari van een samenwerkingsovereenkomst door een veertiental Nederlandse en Curaçaose instellingen om een ‘Living Lab’ te ontwikkelen. Gerenommeerde ondernemingen en kennisinstituten hebben zich bij het initiatief aangesloten.

,,Tot mijn vreugde is de interesse om te participeren groot. Aanvankelijk dacht ik te moeten bedelen, maar partijen staan in de rij om mee te doen. Vanuit Nederland zijn dat het Havenbedrijf Rotterdam, scheepsbouwer Damen, technologiebedrijf VDL Groep, opslagbedrijf Vopak en offshorebedrijf Van Oord. Vanuit Curaçao gaat het om water- energiebedrijf Aqualectra, afvalbedrijf Selikor en ABC Busbedrijf.”

De ‘proeftuin’, zoals Curaçao Magazine het initiatief noemt, wordt ondersteund door het Nederlandse ministerie van Economische Zaken en Klimaat en ook het ministerie van Defensie, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en het netwerk van innovatieve bedrijven NL Works. Op Curaçao zijn de ministeries van Algemene Zaken, Economische Ontwikkeling (MEO) en Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) er nauw bij betrokken.

De Lannoy: ,,Met onze ideeën zijn we naar TNO gestapt met de vraag: Kunnen jullie ons helpen met de verduurzaming van ons haventerrein vanuit het oogpunt van energietransitie. Dat zou, dachten we, ook wel eens voor Nederland interessant kunnen zijn. Nederland heeft zich verbonden aan het Klimaatakkoord. Het is de bedoeling dat er vanaf 2030 geen auto’s met een benzinemotor meer worden geïmporteerd en in 2050 moet het hele land CO2-neutraal zijn.”

Hij vervolgt: ,,De klimaatdoelstellingen van Nederland zijn ambitieus. Om die te realiseren kan het helpen om de vereiste innovaties op een wat kleinere schaal uit te proberen. Curaçao is daarvoor bij uitstek geschikt. We kunnen een Living Lab bouwen waar je fouten mag maken. Een deel zal als businesscase te ontwikkelen zijn, maar een ander deel, dat meer in de researchfase verkeert, zal afhankelijk zijn van fondsen.”

Living Lab met vier blokken
Het Living Lab gaat uit vier blokken bestaan, wordt in het artikel van het magazine van het Curaçaohuis in Den Haag uitgelegd: een Green Powerhouse, waar groene energie wordt geproduceerd; een energietransitiesector, waar zoetwater van zeewater wordt gemaakt om vervolgens met gebruik van water en elektriciteit groene waterstof te produceren; een Fuel Logistic Sector, waar groene waterstof verwerkt kan worden tot brandstoffen zoals methanol en ammoniak ter vervanging van bijvoorbeeld aardgas; en een circulaire economiesector waar afvalstromen worden omgezet in groene energie of bruikbare stoffen.

Een van de eerste projecten die – nog dit jaar – van start zal moeten gaan, is E-mobility, het laten rijden van elektrische bussen op groene energie. Technologiebedrijf VDL Groep in Nederland heeft vijftien elektrische bussen beschikbaar gesteld. Op dit moment wordt in kaart gebracht waar het beste laadstations kunnen komen en er is een 10 megawatt zonnepanelenfarm in ontwikkeling om de bussen te laden.

,,Van A naar B zonder CO2 is de toekomst,” vertelt De Lannoy. ,,Stroom maken uit zonne-energie is niks nieuws. Dat is geen innovatie. Het innovatieve zit hem erin schone energie slim toe te passen door het clusteren van verschillende componenten tot groene ecosystemen.

Wat hier op Curaçao in het klein wordt uitgeprobeerd, kan straks in het groot in Nederland in de praktijk worden gebracht. Van Oord kijkt naar windturbines op zee, Vopak naar innovaties op het gebied van afvalstromen. Defensie is zeer geïnteresseerd in de mogelijkheid om marineschepen op groene waterstof of methanol te laten varen.”

Drie fases…

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

4 reacties

 1. Het idee van opstarten was waanzin, en alle betrokkenen partijen wisten dit.
  Het werd als worst voor de kiezer gebruikt;
  Het symbool van “onze onafhankelijkheid” elke partij die sloop zou opperen zou afgemaakt worden.
  Verkiezingen zijn voorbij nu moet er gekeken worden hoe we nog wat er aan kunnen verdienen dus is sloop en bodem sanering.
  Zeker als dat door Nederland betaald kan worden en de regering de aannemers aan mag stellen (slecht week voor een hoge prijs)
  En zo, met deze discussie, verdwijnt de fraude uit het isla verleden uit beeld en wordt de deur naar een ander verdien model geopend. 3 vliegen in één klap.

 2. En voor de verkiezingen was de MFK spreuk om die roestbak weer te laten op starten ( stemmen halen ) en nu mag de roestbak weer afgebroken worden, en het voetvolk trapt er weer met open ogen in, tjonge tjonge wat zijn we weer slim op de crim, kom er maar in Drekkie.

 3. Piep piep piep piep….
  Kut wekker is sliep net zo lekker.
  Er zijn bestuurlijke problemen die eerst opgelost moeten worden.
  Zolang de regelingen alleen maar ten goede mogen komen van Friends and family
  En de Red tape daarvoor gebruikt wordt.
  Komt er geen euro deze kant op.
  Electrische rijden met de stroom en infrastructuur van aqualectra, duur, diesel en niet echt betrouwbaar komt er niets.
  Onze wegen zijn niet al te best, electrische voertuigen zijn zwaarder ook al niet zo’n gelukkige combinatie.
  Er zal dus veel geïnvesteerd moeten worden.
  Ik zie al mensen met dollar tekens in de ogen en die zelfde mensen willen wel geld maar willen niets uitvoeren.
  Kan het?
  Ja
  Kan het met nos cultura?
  Absoluut niet.

 4. Een aardig verhaal waarbij duidelijk wordt dat ook de RdK zich realiseert dat de roestbak zijn tijd heeft gehad. Met zulke intenties zul je eventuele overeenkomsten met de avonturiers die de raffinaderij weer willen opstarten in tijdsduur flexibel moeten houden waarbij een erfpacht o.id. niet tot de mogelijkheden behoord.
  Geruststellende gedacht ervan uitgaande dat ook de Bullenbaai ( olieopslagterminal) hierbij van toepassing is.
  Het mag nooit zo zijn dat Corc een stukje Isla terrein en de Bullenbaai in erfpacht krijgt, vervolgens de Bullenbaai vervreemd voor honderden miljoenen en in het meest extreme ons land dit bedrag moet ophoesten om het terug te krijgen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -