26 C
Willemstad
• vrijdag 21 januari 2022 11:13

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Premier Jacobs met lege handen terug

- Advertentie -
Sint Maarten moet toch langer wachten op noodsteun

Den Haag – Sint Maarten krijgt nog steeds niet de ongeveer 18 miljoen euro aan coronasteun die door staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties wordt ingehouden.

Knops praatte er gisteren tijdens de Rijksministerraad over met de minister-president van Sint Maarten Silveria Jacobs, maar een einde aan de impasse kwam er niet.

De steun werd op 23 april toegezegd, maar later weer ingetrokken vanwege wanbestuur op het vliegveld aldaar. Dat moet eerst verder op orde gebracht worden, voordat Nederland de coronasteun weer uitbetaalt, vindt Knops. Eerder dit jaar werd de steun ook al op pauze gezet door Nederland nadat Sint Maarten een petitie bij de Verenigde Naties had ingediend die stelde dat de voorwaarden voor steun neokoloniaal zijn.
De problemen op het vliegveld spelen al langer, maar bereikten volgens Knops een hoogtepunt na klachten door de Royal Schiphol Group (RSG).

Die is betrokken bij de wederopbouw van het vliegveld op Sint Maarten, dat in 2017 zwaar beschadigd raakte tijdens de verwoestende passage van orkaan Irma. RSG wil eerst veranderingen in het bestuur zien, of trekt anders de medewerking in. Dat RSG blijft meewerken is voor Knops een belangrijke voorwaarde om verder te gaan met de steun.

- Advertentie -

Wat Sint Maarten hiervoor moet doen, is vertrouwelijk. Het zou onder meer om de posities van individuele bestuurders gaan. Als het eiland voldoet aan de voorwaarden, hoeft het niet te wachten op een volgende Rijksministerraad voordat het geld overgemaakt kan worden, aldus Knops. De volgende Rijksministerraad is over twee weken.

Minister-president Jacobs is zwaar teleurgesteld door het besluit. Volgens haar heeft Knops de voorwaarden gewijzigd, terwijl de afspraken al waren gemaakt. Jacobs zegt dat de wederopbouw van het vliegveld van Sint Maarten op schema loopt. Het uitkeren van de coronasteun kan volgens haar ook niet wachten tot de volgende stappen in de wederopbouw zijn gezet.

,,Ik ben absoluut niet blij met deze beslissing. Ik vind dat de beslissing al eerder op 23 april is genomen en dat we niet mogen worden gestraft voor uitdagingen en problemen die na die datum opdoken”, zei Jacobs. ,,Ik vind het erg jammer dat de regels worden vernietigd door een tweede beslissing te nemen over iets waarover al besloten is. Ik had enig begrip en steun verwacht in het voortgezette overleg, maar helaas veranderde het besluit van de Rijksministerraad niet.”

De Sint Maartense premier zei dat Den Haag, door de liquiditeitssteun niet over te maken, ‘de mensen die het het meest nodig hebben, heeft gedupeerd’.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertentie -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DH | Grisha to investigate who signed for dossier withheld from MPs

~ Lawrence requests, receives documents, to meet PJIA ~ PHILIPSBURG--President of Parliament Grisha Heyliger-Marten will be conducting an investigation to determine who signed to receive the dossier of...

Ingezonden | Bubali-gate en de rookgordijnen van DOW en de Minister van Volksgezondheid Dangui Oduber

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | Protest Colegio Arubano gaat door

Oranjestad - De rector van Colegio Arubano is om ‘gegronde reden’ geschorst. Meer details wil de Stichting Voortgezet Onderwijs Aruba (SVOA) op dit moment niet geven. Het...

AntilliaansDagblad | Twaalfde editie Bon Doet

Kralendijk - Het Bon Doet-team organiseert in samenwerking met het Oranje Fonds de twaalfde editie van Bon Doet, het grootste vrijwilligersevenement op Bonaire, op 11 en 12...

AntilliaansDagblad | Werk aan de winkel bij Kura Hulanda0

Willemstad - Na de overname van Kura Hulanda door de speciaal hiervoor opgerichte BMG Asset Management bv is er veel werk aan de winkel bij dit voormalige...

AntilliaansDagblad | Nu personeelstekort in horeca

Negenduizend banen verloren gegaan; angst voor terugkeer in toeristenbranche Willemstad - Het personeelstekort in de horeca- en hotelsector op Curaçao loopt snel op. Van alle beschikbare vacatures op...
- Advertentie -
- Advertentie -