29 C
Willemstad
• vrijdag 26 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Premier Aruba overleeft debat over gascontract

HomeLandenArubaAntilliaansDagblad | Premier Aruba overleeft debat over gascontract

Oranjestad – Het omstreden gasdebat, waarover het parlement de afgelopen dagen debatteerde, is met een sisser afgelopen. Premier Evelyn Wever-Croes (MEP) overleefde een motie van wantrouwen. Ook een andere motie, om af te zien van het gascontract, haalde het niet.

,,Ik heb mezelf verdedigd tegen een motie van wantrouwen, van partijen MAS, AVP en Accion 21”, reageerde Wever-Croes. ,,Ik heb het parlement uitgelegd dat ik deze functie niet hoef. Ik ben premier en werk met eer, omdat het een belofte aan mijn land is. Maar als premier offer ik veel op, zowel financieel als in familieverband en persoonlijk. Ik laat het aan het parlement of ik kan aanblijven als premier. Als het vertrouwen blijft, reken op mijn toewijding en eerlijkheid.”

Ze benadrukte een van de andere moties, ingediend door Raymond Kamperveen (Raiz). Deze motie dekt wat haar betreft de hele lading van alles wat in twee dagen in het parlement is besproken. Kamperveen heeft in de motie aan de minister gevraagd om een manier te vinden om het gascontract beschikbaar te stellen aan het parlement. Want Energieminister Glenbert Croes (MEP) was in de afgelopen dagen nog steeds niet in staat om het contract te laten zien. ,,Als je als parlementariër iets wil bereiken, dwing de minister dan niet om de wet te negeren. Het is beter om een manier te vinden die de gewenste duidelijkheid en transparantie geeft.” Kamperveen vroeg in de motie ook om het hydrogen-proces te versnellen en te beschouwen als een pilotproject. ,,Dat is zeker iets waar we mee verder kunnen”, aldus de premier. De Raiz-man noemde in de motie ook ‘corporate goverance structure’. Het verzoek is om te onderzoeken hoe het parlement meer middelen tot zijn beschikking kan krijgen om een staatsbedrijf te controleren. ,,Het gevoel dat ik in de afgelopen twee dagen in het parlement kreeg, is dat het parlement meer controle wil over staatsbedrijven. Helaas is dat nu niet het geval”, zegt de premier.

Caribisch Netwerk vatte het gasdebat kort samen. ,,Gebrek aan transparantie, schijn van nepotisme en vriendjespolitiek om een omstreden gasdeal die Aruba 20 jaar bindt, mogelijk te maken. Dat werd de premier verweten in een motie van wantrouwen na minder dan drie maanden regeren. Ze overleefde het. De afgelopen dagen was het spannend, nadat regeringspartij MEP zonder medeweten van coalitiepartner Raiz de gasdeal had getekend. De fractie eiste een spoeddebat dat maandag begon om het contract te kunnen inzien.

Minister Glenbert Croes was niet in staat om het contract te laten zien, omdat het om een contract van een overheidsbedrijf gaat waar de politiek zich niet in kan mengen. Bovendien hebben de partijen een geheimhoudingsclausule getekend en Croes wil deze afspraak niet schenden.

De reden dat de premier de motie van wantrouwen kreeg, is omdat zij wettelijk nog steeds verantwoordelijk is voor energie. De wetgeving van het overdragen van portefeuilles is niet afgerond. Ze pareerde kritiek op het feit dat ze tegen de screeningsregels in familie heeft betrokken bij het gascontract.

,,De screening gaat niet verder dan familiebanden tot en met de derde graad.” Het inhuren door het Water- en Energiebedrijf (WEB) van haar vader als advocaat om het gascontract te sluiten, daarover zei de premier dat dit een beslissing van WEB is. ,,Het is een overheidsbedrijf, zij kunnen dat zelf beslissen.”

Bron: Antilliaans Dagblad

6 reacties

  1. Op Curaçao kan een minister de instructie geven om een om een gerechtelijk proces te stoppen, ten nadelen van belasting betaler.
    En er mee weg komen.
    Op Aruba kan een minister een deal afsluiten met een gasbedrijf, zonder dat ze details bekend hoeft te maken en er mee wegkomen.
    Kleptocratie, gekozen zonder toezicht of verantwoording.

  2. Wat kan je allemaal kwijt met een non disclosure agreement;
    – je kan daarin een bonus opnemen voor het afsluiten. (Afsluit provisie is toch gebruikelijk?) Maar wat ook kan is dat je het gasbedrijf de rekening of trust op laat zetten voor jou zodat er geen of weinig sporen naar jou leiden.
    Non disclosure is een deken die transparantie voorkomt, voor nu en de toekomst.
    Non disclosure bij overheidsuitgaven is niet mogelijk binnen een democratie.
    Het is een nieuwe fase in het formaliseren van de kleptocratie.
    Wedden dat Curaçao en st.maarten zullen volgen?
    Wanneer zullen de oogkleppen van de bevolking wegvallen?

  3. Het valt op dat Evelyn Wever-Croes geen enkele neger (zwarte) in haar kabinet heeft genomen. Wellicht heeft het met discriminatie te maken, maar als we naar Curaçao kijken, kunnen we haar geen ongelijk geven.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties