28 C
Willemstad
• donderdag 20 januari 2022 15:11

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Parkeerbeheerder bijna bekend

- Advertentie -
DMO-SKO: Met parkeerinkomsten binnenstad upgraden.
Willemstad – Wie de openbare aanbesteding van het parkeerbeheer in de binnenstad gewonnen heeft wordt deze week bekend. Dat laat de minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP), Charles Cooper (MFK), tegenover deze krant weten.

Wilde hij aanvankelijk wat meer tijd krijgen om de aanbestedingen in te zien, nu zegt hij blij te zijn van de commissie die zich erover buigt geen stukken ontvangen te hebben. ,,Er is een enorme lobby geweest door vooral twee van de drie deelnemende partijen die hebben geprobeerd mij te overtuigen. Achteraf ben ik dankbaar dat ik onwetend ben gebleven, zodat het proces zo objectief mogelijk heeft kunnen plaatsvinden”, verklaart Cooper zich nader. Hij heeft vernomen dat de commissie een winnaar heeft en dat dit deze week aan hem bekend zal worden gemaakt.

Downtown Management Organization (DMO) gaf vorige week een presentatie aan de minister van Economische Ontwikkeling (MEO), Ruthmilda Larmonie-Cecilia (PNP), waarin het parkeerbeleid van de binnenstad besproken is. DMO en Sosiedat di Komersiantenan di Otrobanda (SKO) vormen samen één van de bieders voor het parkeerbeleid; naast Parking Authority Curaçao (PAC) van Enrique Ribeiro, die jarenlang het parkeerbeheer in handen had, en Securitas Antias.

Ondertussen, zo legt Marco Cheis van DMO uit, is het op parkeergebied een chaos in de stad. ,,Sinds PAC ermee gestopt is, is er vanaf acht uur ’s ochtends al geen parkeerplaats meer te krijgen. Bij de Staten zijn oranje pionnen neergezet. Veel parkeerplaatsen zijn op deze manier niet beschikbaar, er zijn geen regels en er is kortom geen beheer.”

DMO heeft Cooper in een gesprek uitgelegd dat het belangrijk is dat het parkeerbeheer niet bij een private onderneming terechtkomt. ,,Een commercieel bedrijf wil winst maken. Dat is niet ons doel. Het consortium van SKO-DMO heeft met de inkomsten de veiligheid en de verfraaiing van de binnenstad voor ogen. We willen het algemeen belang dienen. Het gaat om publieke ruimtes. De bevolking die parkeergeld betaalt, krijgt daarvoor dus iets terug”, zo voert hij aan.
DMO wil intensiever samenwerken met de regering om zo de binnenstad weer bruisend te maken.

- Advertentie -

,,Op dit moment verkeert DMO in fragiele financiële omstandigheden, als gevolg van de coronapandemie. We willen security kunnen betalen, maar hebben dit teruggebracht van vier tot twee bewakers. Eigenlijk is het een taak van de overheid om politiepatrouilles door de stad te laten rijden. Ook betere verlichting leidt tot meer veiligheid. Daar willen we graag geld in steken.

Ook hier is het echter belangrijk dat de regering en Aqualectra ervoor zorgen dat de openbare straatverlichting functioneert. Waar het gaat om marketing, willen we ook graag samenwerken met de regering. Willemstad staat op de Werelderfgoedlijst, eerdaags alweer 25 jaar. Wij willen graag onze mooie stad promoten, maar ook de regering moet hieraan meewerken.”

Cheis vindt overigens wel dat er een positieve sfeer heerst met het nieuwe kabinet. Zo is Aqualectra al bezig met het verbeteren en repareren van de straatverlichting.
Hij geeft ook aan dat er al een goede samenwerking is met het toeristenbureau CTB en Selikor voor het schoonhouden van de binnenstad.

,,Als Selikor niet meer werkt of dienst heeft, maakt een eigen ploeg schoonmakers schoon. Deze ploeg bestaat uit mensen die een sociaal programma volgen omdat ze werkloos zijn. Dit wordt door CTB en DMO gefinancierd.”

Plan B: Belastingidee

Cheis legt tegenover deze krant uit dat als DMO-SKO de openbare aanbesteding niet wint, de organisaties een plan B hebben om zo toch aan inkomsten te komen om zo de binnenstad te verfraaien en voor de veiligheid te zorgen. Cheis: ,,Het gaat om wetgeving in de belastingsfeer waarbij eigenaren in de binnenstad voor elke vierkante meter begane grond per maand een gulden betalen. We willen dat in een wet gieten, omdat dan iedereen verplicht is dit geld te betalen.”

Het plan is overgenomen van de Rotterdamse Bedrijfsinvesteringszone (BIZ), in het Engels ‘Business Improvement Zone’ (BIZ). De wet is al opgesteld en indertijd aan de Financiënminister Kenneth Gijsbertha overhandigd.

,,Er is helaas nooit follow-up aan gegeven. Maar we hopen hier alsnog over te kunnen praten. Het is in het belang van ons land”, zo voegt de DMO-penningmeester eraan toe.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

12 reacties

 1. Parkeer beheer in de handen van een pandjes baas.
  Een pandjesbaas heeft daar belang bij kan hij zorgen dat klanten van zijn concurrenten geen parkeergelegenheid heeft en hij kan zijn pandjes verhuren met parkeergelegenheid. Ach een beetje belangen verstrengeling daar zijn we toch niet vies van?
  Ben wel benieuwd hoeveel het waard was.

 2. Marco Cheis ?

  Is dat niet iemand van de familie Cheis, die een groot deel van Punda in bezit hebben (oa Casa Jenina) en alles leeg laten staan omdat ze absurde huurprijzen willen hebben ?
  Al vele jaren staan panden van hen leeg waar meer dan genoeg belangstelling voor is, maar welke niet worden verhuurd omdat de familie Cheis een dusdanig hoge huur willen dat ondernemers daar binnen 2 maanden failliet zijn.

  Is het die Cheis, die nu mooi weer wil spelen ?

  Geef het dan maar aan een andere beheerder, want men die mentaliteit gaat het nooit iets worden in Punda.

 3. Wat een onzin is de eerste alinea van dit bericht. Eerst de stukken willen inzien en dan niet en zichzelf gelukkig prijzen dat de commissie het afhandelt en je er niets mee te maken hebt gehad.
  Tussen de regels door lezend lijkt het veel op op voorhand je eigen straatje schoonvegen omdat je weet wie de winnaar is en dat dat toevallig degene is waar je leuke afspraken mee hebt gemaakt. Ik was mijn handen in onschuld. Waarom zou je anders dit ter sprake brengen.
  Voorlopig zullen er vanuit de overheid geen financiële middelen zijn onze binnenstad meer allure te geven dus laat DMO de inkomsten benutten dit te doen. Al is het maar voor de toeristen. Maar even geen commerciële club spekken, links en rechts wat onder de armen en een beetje voor de staatskas voor salarissen van overheidsdienaren.

 4. Mfk cooper was blij geen bemoeienis met dit project te hebben, geeft zelf aan dat ie onbetrouwbaar is en z’n handen niet in vuur durfde te steken.

 5. Van de site rotterdam.nl:
  “- óf alleen gebruikers
  – óf gebruikers en eigenaren
  – óf alleen eigenaren.
  Het gaat altijd om objecten die in het vastgoedregister als ‘niet-woning’ staan.”
  Dit ter aanvulling op wat in de tekst bij plan B staat. Dus uitsluitend panden, niet woning zijnde, vallen in Rotterdam onder dit regime.

 6. Holle Bolle Gijs Cooper kan niks meer stelen door de COHO controle van Knops, nu gaat hij het doen met parkeer kwartjes en guldens die niet te controleren zijn. Zal wel aan een F&F besteed zijn. ps: wat is Cooper toch een beroeps leugenaar om te zeggen, ik ben blij mij niet met de uitbesteding te hebben hoeven bemoeien, aangezien mijn F&F dat hebben gedaan.

 7. “Het gaat om wetgeving in de belastingsfeer waarbij eigenaren in de binnenstad voor elke vierkante meter begane grond per maand een gulden betalen.”

  Zodat de huurders weer meer huur gaan betalen? De huur is al hoog! Nog meer leegloop in Punda.

 8. Idd Cooper zal wel weer een vriend of familielid hbbn die hij wil laten profiteren en er uiteraard zelf ook beter van kan worden.
  Berguensa

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NRC | Aangifte van verkrachting tegen Ali B, Borsato beschuldigd van handtastelijkheden bij minderjarigen The Voice of Holland

Bart Hinke, Tan Tunali In de uitzending van BNNVARA-programma BOOS vertellen anonieme vrouwen over traumatische ervaringen met rapper Ali B. Producent John de Mol wist al sinds 2019...

Democracy now! | Thursday, January 20, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 20 januari 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NTR | Vier jaar na Bestuursakkoord Bonaire en Den Haag: ‘weinig vooruitgang, want ambtenaren frustreren elkaar’

Marit Severijnse KRALENDIJK – Vier jaar geleden tekende de bijzondere gemeente Bonaire een Bestuursakkoord met politiek Den Haag. Welzijn en welvaart werd er beloofd. Maar er is weinig...

DH | Update: Kingdom government meeting postponed

THE HAGUE--The Kingdom Council of Ministers meeting originally planned for this Friday, January 21, has been postponed by two weeks or more. No official reason was provided by...

ParadiseFM | 519 nieuwe besmettingen

519 mensen testten gisteren positief op covid-19. In totaal werden er 2.932 testen afgenomen. In het CMC liggen nu 54 mensen met het virus. Het is nog...
- Advertentie -
- Advertentie -