31 C
Willemstad
• dinsdag 28 september 2021 16:36

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | ‘Ouderen weer uit huis krijgen’

Project pakt eenzaamheid onder ouderen op Bonaire aan | Marit Severijnse

Kralendijk – Om eenzaamheid onder ouderen op Bonaire tegen te gaan, worden er gedurende meerdere weken verschillende activiteiten voor hen georganiseerd. ,,Heel veel van deze ouderen zijn eenzaam of inactief, of soms allebei. Het doel is om ze weer uit het huis te krijgen”, zegt Sharifa Sedney, coördinator van het project.

 

In totaal doen dertig ouderen mee, die zich hiervoor hebben opgegeven. ,,We hebben onder andere een bingo gedaan, activiteiten op het water en een botanische tuin bezocht”, vertelt Sedney. De 73-jarige Ninita Anthony is enthousiast over de activiteiten. ,,Verleden week hebben we muziek gespeeld. Onderling praten we veel over dansen.” Ook de 78-jarige Adelena Carolina Piard vindt het leuk. ,,Het zijn hele mooie activiteiten. Ik probeer overal bij te zijn.”

- Advertentie -

In een verslag van Marit Severijnse besteedt mediapartner Carbisch Netwerk aandacht aan dit onderwerp. De coördinator heeft gemerkt dat eenzaamheid een groot probleem is onder ouderen.

,,Dat had ik eigenlijk niet verwacht.” Hoewel ouderen het woord eenzaam niet laten vallen als ze ervaringen delen, kan Sedney uit de gesprekken wel opmaken dat zij zich wel eens zo voelen.

,,Vaak heb je ouderen die zeggen; ik voel mij wel alleen thuis en ik vind het jammer dat mensen niet naar mij toekomen, niet eens m’n familieleden. Dat deed mij wel pijn. Ik kan begrijpen dat iedereen moet werken, zodat ze uiteindelijk voor hun ouders en grootouders kunnen zorgen, maar daarom ben ik blij met dit project.”

Piard zegt niet zo een last te hebben van eenzaamheid. ,,Nee, Ik voel me altijd blij. Ik woon samen met mijn zoon, maar als hij weg is, ben ik met mijn twee katten en twee honden. Dat is net alsof er mensen bij mij zijn, want de hele dag praat ik met hun, zet mijn radio hard en dans.” Al begrijpt ze wel waarom de activiteiten worden georganiseerd. ,,Als we thuisblijven, gaan we er alleen maar op achteruit. Dan worden we nog ouder dan we al zijn.”

- Advertisement -

In het vorig jaar verscheen een rapport van de Ombudsman, ‘Oog voor ouderen in Caribisch Nederland’, dat het armoedeprobleem onder ouderen op de BES-eilanden aankaart, wordt de eenzaamheid onder ouderen op Bonaire beschreven.

Zo vertelt een hulpverlener dat er lange wachtlijsten zijn bij de dagopvang. ,,Er is veel eenzaamheid en te weinig dagbesteding.” En als er wel plek is, speelt schaamte ook nog een rol. ,,Er zijn ook ouderen die graag naar de dagopvang willen, maar er niet komen vanwege hun oude, versleten kleding”, vertelt een verpleegkundige.

Een pastoor die regelmatig huisbezoeken aflegt, ziet ouderen vereenzamen: ,,Sommigen liggen de hele dag op bed en niemand die zich om hen bekommert. Thuiszorg doet haar best, maar heeft te weinig capaciteit.”

Daarnaast is het ontbreken van (goed) openbaar vervoer ook een probleem. ,,Een tijdje terug was ik bij een cliënt wiens zus was opgenomen in het ziekenhuis”, vertelt een verpleegkundige. ,,Hij miste haar zo verschrikkelijk, maar hij had geen geld voor vervoer. Bellen kon ook niet. Zijn telefoon was kapot en hij had geen geld voor een nieuwe. Ik nam hem mee naar zijn zus. Hij was zo blij dat hij haar zag en zelf kon horen hoe het met haar ging.”

De komende tijd staan een tour door het zuiden, koken en barbecueën op het programma. Hoewel dit een pilotprogramma is, hoopt Sedney dat de activiteiten doorgaan.

https://antilliaansdagblad.com/bonaire/24268-ouderen-weer-uit-huis-krijgenDe coördinator: ,,Misschien niet zo gestructureerd als nu, maar het belangrijkste is dat er meer activiteiten komen voor ouderen, zodat ze gezellig onder de mensen zijn en fysieke activiteiten kunnen doen.“

Sedney heeft wel het idee dat hier genoeg vraag naar is. Tegen de verslaggever van Caribisch Netwerk zegt ze: ,,Elke keer krijg ik van de ouderen te horen: ‘Ik heb een vriend of vriendin, die ook wil meedoen, mag dat?’.”

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Tuesday, September 28, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 28 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Nederland pakt gokmaffia Curaçao aan

Nederland gaat de gokmaffia op Curaçao flink aanpakken. Dat kondigde voorzitter René Jansen van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Kansspelautoriteit (Ksa) maandag aan in de...

Nu.cw | 93 procent van coronapatiënten CMC niet volledig gevaccineerd

Van de 181 opgenomen coronapatiënten in het Curaçao Medical Center (CMC) zijn 169 personen niet of niet volledig gevaccineerd. Dat is 93 procent van de ziekenhuisopnames in...

Nu.cw | ENNIA: “Foute berichtgeving pensioenbetalingen september”

De pensioenbetalingen in de maand september worden gewoon uitbetaald door ENNIA. Dat bevestigt de directie. Op sociale media gaat een bericht rond waarin wordt vermeld dat de...

Opinie | Discriminatie

Opinie Dr. Jeff Sybesma Op 25 september 2021 stond in het Antilliaans Dagblad het onderstaande bericht (zie aangehechte bijlage). Ik twijfel niet aan de getrouwheid van het artikel...
- Advertentie -