28 C
Willemstad
• vrijdag 12 augustus 2022

Laatste reacties

AntilliaansDagblad | Oplossing voor Selikor

Silvania (MFK): Dit jaar voorschotten

Selikor vuilnisophaaldienst | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Vuilophaaldienst Selikor krijgt dit jaar voorschotten. Die worden in tranches uitbetaald op basis van concrete afspraken. Op lange termijn moet gezocht worden naar een budgetneutrale oplossing.

In gesprek met vakbond BTG hebben minister Javier Silvania (MFK) van Financiën en minister Dorothy Pietersz-Janga (MFK) van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) vorige week laten weten dat er dit jaar geen banen verloren zullen gaan bij de vuilophaaldienst. Voor 2022 is een oplossing gevonden voor het acute liquiditeitstekort. De regering zal naar een structurele oplossing zoeken voor Selikor. De kosten die gepaard gaan met het concept van de beheersovereenkomst zijn ‘op dit moment onbetaalbaar voor de overheid’.

Het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) wil Selikor per jaar 38 miljoen gulden vergoeden. Dat is ruim 7 miljoen minder dan een budget van 46,5 miljoen gulden dat de vuilophaaldienst zelf voorstelde. Maar ook het voorstel van GMN krijgt geen groen licht van minister Javier Silvania (MFK) van Financiën. Silvania heeft het voorstel op 9 maart ontvangen. ,,De kosten van de beheersovereenkomst moeten budgetneutraal gedekt worden. Die oplossing is niet gevonden”, antwoordt de minister op vragen van het Antilliaans Dagblad.

Minister Silvania laat desgevraagd weten dat zijn ministerie op 21 december 2020 advies heeft uitgebracht ‘op een eerste versie van een conceptovereenkomst voor de dienstverlening van Selikor’. Het nieuwe contract zal de huidige afspraken tussen Selikor en het voormalige Eilandgebied Curaçao, daterend van 1996, vervangen. Maar het door Selikor voorgestelde budget van 46,5 miljoen gulden is ook in 2020 niet haalbaar.

Het ministerie van Financiën adviseert dan al dat ‘gezien de financiële situatie van het Land Curaçao dit niet betaalbaar is en dat het ministerie van GMN een budgetneutraal voorstel moet aandragen’. Het voorstel kwam op 9 maart bij Silvania binnen, maar is dus niet budgetneutraal.

Selikor dreigt te bezwijken onder de enorme schuldenlast. De Curaçaose overheid staat voor 60 miljoen gulden in het krijt bij het afvalverwerkingsbedrijf, zei directeur Wesley Kook eind februari in gesprek met deze krant. Dat bedrag is in de afgelopen tien jaar opgebouwd. Ieder huishouden betaalt per maand 35 gulden via Aqualectra aan afvalstoffenbelasting. Sinds 2010, toen Curaçao onafhankelijk land werd binnen het Koninkrijk, ziet Selikor daar niets van terug.

Het geld verdwijnt in de Landskas. Daardoor komt onder andere het investeringsplan en het onderhoud van de vuilniswagens in de knel. Kook zei destijds dat het belangrijkste is snel duidelijkheid te krijgen, zodat het bedrijf het beleid kan afstemmen op de genomen beslissing.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

  1. Ben al meer dan 5 jaar de 65 jaar over en krijg nog steeds maandelijks een rekening van de ophaaldienst op mijn deurmat.

  2. “Ieder huishouden betaalt per maand 35 gulden via Aqualectra aan afvalstoffenbelasting.”

    Het lijkt mij dat Selikor Aqualectra in gebreke moet stellen. Zij dienen de ontvangen afvalbelasting die zij tbv Selikor ontvangen , aan hen over te maken en niet naar de overheid.
    Gaat Aqualectra dan ook de burger die niet betaald aanpakken? Waarschijnlijk niet. Met het gevolg dat velen hun afval in de mondi gooien en Selikor dat dan “gratis” kan gaan opruimen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...