31 C
Willemstad
• donderdag 13 juni 2024

Telegraaf | Dit zijn alle ministers in het nieuwe kabinet-Schoof

Den Haag - De invulling van het nieuwe kabinet-Schoof wordt steeds duidelijker. Oud-Kamerlid Reinette Klever wordt door de PVV naar voren geschoven als minister voor Buitenlandse handel...

ParadiseFM | Colombia voert extreem zware beveiliging door voor VN-top

Colombia gaat rond de twaalfduizend militairen en politieagenten inzetten om de veiligheid te garanderen tijdens een top van de Verenigde Naties die van 21 oktober tot 1...

ParadiseFM | Muzikant op Sint Maarten doodgeschoten

Op Sint Maarten is een man doodgeschoten. Het incident vond plaats op Guana Bay Road rond kwart over negen dinsdagvond bij de ingang van het sociale woningproject...

ParadiseFM | Minister laat kartonopslag in Sans Souci opruimen

Op bevel van minister Silvania is gisteren de veelbesproken karton-scrap yard opgeruimd. Stapels karton en grote machines zijn verwijderd. Op 23 september vorig jaar gaf de minister...

ParadiseFM | Delegatie IMF praat met regering over economische ontwikkelingen

Een delegatie van het Internationaal Monetair Fonds is op Curaçao voor besprekingen met de regering en verschillende andere organisaties. Gisteren was er een succesvolle ‘Courtesy Meeting’ met...

ParadiseFM | CASHA: Bezettingsgraad in mei iets hoger dan vorig jaar

De bezettingsgraad van kleine accommodaties op Curaçao die zijn aangesloten bij toerismeorganisatie CASHA was in mei van dit jaar iets hoger dan in april. Dat blijkt uit...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Onderzoek ambtenaar Ontvanger

HomeLandenCuraçaoAntilliaansDagblad | Onderzoek ambtenaar Ontvanger

‘Streep door belastingschuld bedrijf’

Belastingdienst Landsontvanger | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Een hoge ambtenaar bij de Ontvanger heeft zonder zich aan de procedures te houden een streep gezet door een belastingschuld van een bedrijf. Het gaat om meer dan 300.000 gulden.

Dat is boven water gekomen na een intern onderzoek bij de Belastingdienst. Minister Javier Silvania (MFK) van Financiën heeft de Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab) gevraagd een diepgaand onderzoek te doen naar de zaak. Dat zei de minister donderdagavond in een uitzending van Notisia 13. Soab zal ook nagaan hoe de betreffende ambtenaar zich de afgelopen vijf jaar heeft gedragen.

,,Want als iemand zomaar, zonder zich aan ook maar één regel te houden, op een knopje drukt en de schuld van een klant cancelt, dan mag je ervanuit gaan dat dit vaker is gebeurd en niet alleen deze ene keer”, zegt Silvania.

Silvania werd door het hoofd van de Ontvanger geïnformeerd over de kwestie na afronding van het interne onderzoek en besloot daarop Soab te vragen verder onderzoek te doen. Hij verwacht begin 2022 een rapport en zal op basis daarvan beslissen welke maatregelen genomen moeten worden. Niet alleen tegen deze ambtenaren maar tegen ‘iedereen die betrokken is bij onregelmatigheden bij de Ontvanger’. Uit de woorden van de MFK-minister kan worden opgemaakt dat het gaat om het bevoordelen van vrienden en familie.

Met dergelijke voorkeursbehandelingen en andere ‘praktijken die het daglicht niet kunnen verdragen’ moet het voor eens en voor altijd afgelopen zijn. Want de Belastingdienst zit er ‘bovenop als iemand die van een pensioentje moet rondkomen achteropraakt, terwijl schulden van rijke, grote bedrijven met friends and family bij de Ontvanger zomaar worden doorgehaald’.

Silvania noemt de zaak ‘zeer ernstig’. ,,Dit kan niet. Ik wil een duidelijke boodschap afgeven naar de werknemers van de belastingdienst en de douane: voor wie zich niet aan de regels houdt, volgen er maatregelen. Het gaat om geld van de overheid.”

De ambtenaar in kwestie heeft misbruik gemaakt van een ‘grijs gebied’ waarbinnen de Ontvanger de autoriteit heeft om op eigen initiatief, dus zonder dat de klant daar zelf om vraagt, een streep te zetten door een schuld van een persoon of bedrijf. Het gaat dan om wat officieel te boek staat als ‘oninbaar lijden’. Silvania typeert de gevallen als ‘van een kale kip kun je niet plukken’.

,,In de praktijk loopt dat meestal goed. Maar onder invloed en druk van familie, vrienden en de politiek, gaat het mis.”

Oninbaar lijden is iets anders dan kwijtschelding van een belastingschuld. In dat geval dient iemand zelf schriftelijk een verzoek in om de openstaande belastingschuld kwijt te schelden. Ook de beslissing van de Ontvanger volgt op schrift en dat kan zijn dat de schuld inderdaad teruggebracht wordt tot nul gulden of dat een betalingsregeling kan worden overeengekomen.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties