25 C
Willemstad
• zondag 23 januari 2022 05:15

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | ‘Onderstand BES soms 70 procent minimumloon’

- Advertentie -

Den Haag – Staatssecretaris Dennis Wiersma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) stelt dat de onderstand op Bonaire, Sint Eustatius en Saba (BES) soms al op 70 procent ‘of zelfs meer’ van het wettelijk minimumloon kan uitkomen. Hij zegt dat in zijn antwoord op een vraag van BIJ1-Tweede Kamerlid Sylvana Simons bij het begrotingsdebat SZW.

Simons wilde weten waarom de onderstand op de BES-eilanden niet net als in Nederland 70 procent van het minimumloon is. Ze had ook kritiek op het feit dat het door het kabinet vastgestelde ijkpunt sociaal minimum 20-30 procent lager ligt dan de werkelijke kosten van levensonderhoud en ze wilde weten hoe het gaat met het verlagen van de kosten op de eilanden zoals het kabinet heeft beloofd.

Over de onderstand legde Wiersma uit dat het systeem niet direct te vergelijken is met de Nederlandse bijstand. Er is meer ruimte voor aanvullende toeslagen en inkomensvrijlating. De staatssecretaris verdedigde het al lang bestaande kabinetsstandpunt dat een snelle verhoging slecht uitwerkt: ,,Het in een keer substantieel verhogen van de onderstand verkleint de ruimte om bij te verdienen en leidt daarmee direct tot het verlagen van de prikkel om (meer) te gaan werken.”

De bijverdienregeling zal eerst moeten worden aangepast, vindt Wiersma. Op korte termijn start hiernaar een onderzoek. Om eraan toe te voegen: ,,Overigens kan de onderstand afhankelijk van de van toepassing zijnde toeslagen nu al op het niveau van 70 procent van het wettelijk minimumloon uitkomen, of zelfs meer.”
De demissionaire bewindsman legt uit dat het ijkpunt lager is vastgesteld dan de kosten uit een onderzoek van Regioplan, omdat wordt uitgegaan van de komende verlaging van kostenposten. Een standpunt dat het kabinet steeds heeft ingenomen. Wiersma benadrukt dat dit alleen geldt voor kosten waarop de overheid invloed heeft en dat met beleid kan worden bijgesteld.

- Advertentie -

De overige kosten uit het onderzoek van Regioplan zijn een-op-een overgenomen. ,,Hierbij kan worden gedacht aan uitgaven aan verzekeringen en onderhoud van de woning.” Waar de overheid stappen heeft ondernomen om de kosten te verlagen, is op het gebied van kinderopvang door een subsidieregeling om de ouderbijdrage te kunnen verlagen. ,,Het streven is om de financiering structureel in wetgeving te verankeren en daarmee ook de in het ijkpunt voor het sociaal minimum beoogde kostenverlaging te realiseren.”

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertentie -

Artikel delen

5 reacties

 1. Als ik de reactie van @Knoek-koe lees moet ik tot de conclusie komen dat ons probleem de eigen negers zijn. Het is juist de groep die mond vol van autonomie heeft die ons juist afhankelijker van Nederland maakt.

 2. Er is zoveel armoede op Bonaire, om dat die volgevreten “flikkers” van het “bestuurscollege” voor 10-10-10, net als op Curaça vandaag de dag nog gebeurt, zichzelf rijkelijk hebben opgeschaald, en het apparaat vol met f&f hebben gestopt!

  Bonaire was net zo corrupt en verrot als Curaçao nu is, waarbij het Curaçaohuis vol familievrienden zit voor een slordige half miljoen. Enneen premier die dit aanmoedigt!
  Hoe dom wil je hem hebben, de minister premier?

 3. “…..70 procent van het wettelijk minimumloon kan uitkomen.”

  Welk minimumloon? Dat van Nederland of dat van het bewuste eiland?
  Uitkeringen moeten natuurlijk in verhouding staan tot hetgeen een werknemer op de diverse eilanden als – modaal- inkomen heeft. Anders kun je beter een uitkering krijgen dan gaan werken.

 4. Het is wel zo dat op Bonaire nog een deel van de bevolking in pure armoede leeft en gezien het kleine aantal is wel onbegrijpelijk dat Nederland geen maatwerk aanbiedt. Het is wel altijd hetzelfde verhaal, onze eigen mensen hebben een zooitje van gemaakt door onbekwame vrienden en familieleden op sleutelposities te zetten. Daar is niets mis mee volgens Pisas.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NOS | Medewerksters Talpa in paginagrote advertentie: ‘John, het ligt niet aan de vrouwen’

BOOS over The Voice "Beste John, het ligt niet aan de vrouwen." Zo reageren Talpa-medewerksters met een paginagrote advertentie in het AD op uitspraken van John de Mol....

Democracy now! | Friday, January 21, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 21 januari 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Bestuurder na ongeluk gered door omstanders

Persbureau Curacao Benauwde momenten voor de bestuurder van een auto op de Weg naar Westpunt bij Duzu. Die raakte betrokken bij een ongeluk en sloeg gedeeltelijk over de...

PBC | Eind februari binding proposals voor overname raffinaderij

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Rdk heeft een aantal bedrijven gevraagd voor het einde van februari een binding proposal in te sturen voor de exploitatie van de Isla en...

PBC | CMC luidt de noodklok om IC-capaciteit

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het ziekenhuis op Curaçao (CMC) luidt de noodklok. Alle zestien IC-bedden zijn bezet met coronapatiënten, terwijl er nu zeventien mensen intensieve zorg nodig hebben....
- Advertentie -
- Advertentie -