26 C
Willemstad
• vrijdag 16 april 2021 06:46

ParadiseFM | 49.000 toeristen bezochten Aruba in maart

Bijna 49.000 verblijfstoeristen bezochten Aruba in de maand maart. Dat heeft het Arubaanse toerismebureau gisteren bekend gemaakt. Daarvan waren ruim 43.000 toeristen afkomstig uit Noord-Amerika. De rest kwam...

NRC | Curaçao verlengt lockdown tot 30 april

Flori Hofman De lockdown op Curaçao wordt zeker tot 30 april verlengd. Dat heeft premier Eugene Rhuggenaath donderdag bekendgemaakt, meldt persbureau ANP. Daarmee zal de avondklok, die tussen...

NTR | Curaçao verlengt lockdown, omdat er geen andere optie is

Oscar van Dam WILLEMSTAD – ‘‘Een versoepeling van de corona maatregelen op Curaçao is op dit moment geen enkele optie. We hebben te maken met de Britse variant,...

DH | Invest in kingdom relations, Council of State reemphasises

THE HAGUE--Relations in the Dutch Kingdom require constant investment, the Council of State reemphasised in its 2020 annual report. The relationship of mutual respect between governments and...

AntilliaansDagblad | Maatregelen Bonaire voorzichtig afgeschaald

Kralendijk - Gezaghebber Edison Rijna heeft tijdens de persconferentie van gisteren het risiconiveau verlaagd van niveau 6 naar niveau 5. Er is volgens Rijna verbetering opgetreden, maar hij...

AntilliaansDagblad | Perspectief politieplannen St. Maarten verdwijnt

Den Haag - Waar de voortgangscommissie eind 2019 optimistisch was over het Korps Politie Sint Maarten (KPSM), is het perspectief op verbeteringen nu erg laag. Anderzijds lijkt...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaAntilliaans DagbladAntilliaansDagblad | ‘Onafhankelijkheid niet in de weg staan’

AntilliaansDagblad | ‘Onafhankelijkheid niet in de weg staan’

Elke suggestie van neokolonialisme tegenover Sint Maarten of verdringing van de democratisch gekozen regering door ‘een neokoloniale autoriteit’ (doelend op het Coho) wijst Knops af.

Den Haag – Het Koninkrijk kan onafhankelijkheid van Sint Maarten niet in de weg staan. Dat is ‘ongeschreven Koninkrijksrecht’, schrijft staatssecretaris Raymond Knops aan de Tweede Kamer in antwoord op vragen van VVD en SP over de klacht die de Staten van Sint Maarten bij de Verenigde Naties hebben ingediend tegen Nederland.

Sint Maarten kan eenzijdig bepalen dat het land het Koninkrijk verlaat, aldus Knops. De andere landen zullen wel moeten instemmen met wijziging van het Statuut en de onafhankelijkheid zal ‘op een met voldoende democratische waarborgen omgeven wijze’ tot stand moeten komen. De vraag op welke termijn de gesprekken kunnen beginnen kan de bewindsman niet beantwoorden, omdat dit niet aan de orde is en het sowieso niet aan hem is. Hij zal niet het voortouw nemen.

Uit de antwoorden op de andere vragen van de Kamerleden André Bosman (VVD) en Ronald van Raak (SP) blijkt een gedeelde irritatie over de petitie die door de Staten is ingediend. Of de regering van premier Silveria Jacobs de petitie steunt, zegt Knops niet te weten. Hij heeft daarover opheldering gevraagd. ,,De regering van Sint Maarten heeft naar mijn weten geen steun uitgesproken voor deze petitie.” De petitie is niet namens de andere eilanden ingediend.

Elke suggestie van neokolonialisme tegenover Sint Maarten of verdringing van de democratisch gekozen regering door ‘een neokoloniale autoriteit’ (doelend op het Coho) wijst Knops af.

,,Het Coho heeft juist als doel om Sint Maarten te ondersteunen bij het doorvoeren van hervormingen van bestuurlijke aard, het realiseren van duurzame, houdbare overheidsfinanciën en het versterken van de weerbaarheid van de economie, met inbegrip van de rechtsstatelijke inbedding die daarvoor nodig is.”

Ook van raciale ongelijkheid bij de behandeling van de verschillende bevolkingen in het Koninkrijk is geen sprake. Elk land heeft autonomie en zijn eigen ‘constitutionele ordening’ en verantwoordelijkheden. ,,De economische situatie in de verschillende landen is anders. Dat kan leiden tot verschillen in de economische positie van burgers binnen het Koninkrijk.”

De financiële problemen van Sint Maarten komen niet alleen door orkaan Irma en de coronapandemie, bevestigt Knops. De normen uit de Rijkswet financieel toezicht werden al langer niet nageleefd. Hij wijst op de zorgen die het IMF ‘geregeld’ heeft uitgesproken over de oplopende schuldquote. Daarom is het toezicht nodig en verlengd.

Wat betreft de verplichting om leningen via Nederland te laten lopen zegt Knops dat dit alleen maar gunstig is. De liquiditeitssteun is een lening tegen 0 procent. ,,Indien Sint Maarten daarentegen op eigen kracht op de internationale kapitaalmarkt leningen had moeten aantrekken waren de rentelasten van het land veel hoger geweest, hetgeen had geleid tot een hogere staatsschuld.”

De demissionaire staatssecretaris erkent wel dat de wederopbouw na orkaan Irma, waarvoor Nederland 550 miljoen euro beschikbaar heeft gesteld, traag op gang is gekomen. Maar intussen is die goed op gang gekomen.

,,De uitgaven van het trustfonds zijn tussen eind 2019 en eind 2020 meer dan verdrievoudigd van 21 miljoen dollar naar 68 miljoen. Daarnaast is ongeveer 67 miljoen dollar vanuit de directe steun uitgegeven aan wederopbouwactiviteiten.”

Bron: Antilliaans Dagblad

3 reacties

  1. Onder dit soort lui zal SXM al gauw vervallen tot een ranzig narcostaatje, met veel armoede en een stinkend rijke mini elite. Curaçao overigens ook. De caribische leider is toch niet zo gastvrij en warmhartig als ze willen foen geloven tijdens dd capagne. Ze worden pas warmhartig als hun zakken overlopen.

  2. Zelfs in de huidige niet-onafhankelijke positie lukt het onze zgenaamde bestuurders niet om ook maar enig zinvol beleid te maken en maakt men er, natuurlijk met uitzondering van allerlei lucratievd zaakjes voor friends and family, een zooitje van. Zou dat opzet zijn of gewoon domheid ? Kan je nagaan hoe het wordt als men hier ooit onafhankelijk is…

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties