29 C
Willemstad
• zaterdag 27 mei 2023

Extra | Journaal 25 mei 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NTR | Consumentenbond: ‘Kamerleden zien Caribische gemeenten nog steeds als buitenland’

Marit Severijnse Na de grote demonstratie tegen armoede en ongelijkheid. op Bonaire, liet staatssecretaris Van Huffelen (Koninkrijksrelaties) weten dat ze het ‘indrukwekkend’ vond en ‘snel actie wilde’, maar...

DH | Council of Appeals says prison director was rightly dismissed

PHILIPSBURG--Former director of the Pointe Blanche prison Edward Rohan was lawfully fired by the governor of St. Maarten in 2021, it was stated in a judgment of...

AntilliaansDagblad | ‘Geef schildpadden de ruimte’

Kralendijk - Op 5 mei is het eerste schildpaddennest 2023 gevonden op Bonaire en daarmee is het nestseizoen officieel van start gegaan. Alle reden om nu even...

AntilliaansDagblad | Drugsboot onderschept

Oranjestad - De kustwacht en het Korps Politie Aruba (KPA) hebben een drugsboot onderschept. Aan boord zaten 9 personen. Het Maritiem Operatie Centrum (MOC) van de kustwacht signaleerde...

AntilliaansDagblad | Club17 werkt toe naar duurzaam Curaçao

Willemstad - Onder de naam Club17 zetten de partners van het Water Refill Program Curaçao hun reis voort naar duurzaamheid. Het 17e duurzame ontwikkelingsdoel van de VN...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | NZa start onderzoek CMC-tarieven

HomeNieuwsGezondheidAntilliaansDagblad | NZa start onderzoek CMC-tarieven

Willemstad – De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft opdracht gekregen om onderzoek te doen naar de tarieven van het Curaçao Medical Center (CMC).

Het Nederlandse instituut wordt hierin bijgestaan door de Curaçaose zorgautoriteit in oprichting, die als het ware meeloopt. Dat bevestigt minister van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), Dorothy Pietersz-Janga (MFK).

De conclusies van de NZa zullen niet vrijblijvend zijn. Op dit moment beschikt de Curaçaose zorgautoriteit in oprichting, die onder Bureau Telecommunicatie & Post (BTP) valt, niet over de expertise om maximumtarieven vast te stellen op basis van periodiek kostenonderzoek. De NZa heeft in dat kader ook de regie in het onderzoek.

Door over de schouders van de Nederlandse evenknie mee te kijken wordt er aan capaciteitsontwikkeling gedaan. Vanwege de urgente financiële problematiek in de ziekenhuiszorg is het de bedoeling dat het onderzoek zo snel mogelijk aanvangt. Het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is de officiële opdrachtgever.

Het CMC kampt sinds de oprichting in 2019 met tekorten. De oorzaak hiervan ligt volgens het ziekenhuis onder meer bij de ziekenhuistarifering die de Sociale Verzekeringsbank (SVB) toepast. Het zorgbudget van 184,5 miljoen gulden dat in 2021 aan het CMC is toegekend is ontoereikend op een begroting van 206 miljoen gulden.

Om de kosten toch te kunnen beheersen heeft het CMC per 1 oktober de electieve zorg van SVB-patiënten stopgezet. De Inspectie voor de Volksgezondheid meent echter dat deze bezuinigingsmaatregel niet gerechtvaardigd is. Het ziekenhuis is gesommeerd uiterlijk maandag de electieve patiëntenzorg te hervatten.

Ondertussen zit het CMC met overheidsaccountantsbureau Soab en de ministeries van Financiën en GMN om de tafel om tot een oplossing te komen voor het financieringstekort. Gisteren meldde minister van Financiën Javier Silvania (MFK) op Facebook dat het CMC de gevraagde informatie ten behoeve van de financieringsaanvraag voor electieve zorg heeft gestuurd. Ook heeft het kabinet-Pisas een nieuw team van deskundigen aangesteld om een verbeterd plan van aanpak ter minimalisering van de financiële verliezen van het ziekenhuis te formuleren.

Bij het nieuwe plan wordt er rekening gehouden met het commentaar van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). De directeur Koninkrijksrelaties stelde namens staatssecretaris Raymond Knops dat het door Pietersz-Janga ingediende plan ‘nog weinig reeds concreet ingevulde maatregelen bevat’. Wel worden meerdere ‘verkenningen’ aangekondigd.

Bron: Antilliaans Dagblad

2 reacties

  1. Zolang de hospitaal bestuurders (al decennialang) meer oog hebben voor de hoogte van de tarieven dan voor de hoogte van de kosten zal er weinig veranderen. Verhoging van efficiency, verhoging van arbeidsproductiviteit en mogelijke verlagingen van materiele kosten krijgen geen aandacht.

    Tarieven zijn slechts een vertaling, een middel om kosten te dekken. Tarieven zijn niet meer dan een gevolg van de (te hoge) kosten.

  2. Hier zijn de regeringen op Curacao een kei in: alles op de lange baan schuiven, de tijd nemen om alles zogenaamd te onderzoeken. Een afwachtende houding nemen en geen beslissingen nemen, helemaal niet energiek te zijn maar alles passief afwachten. En hopend dat er t.z.t. toch geld overgemaakt zal worden op rekening van de regering. Ja toch?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties