26 C
Willemstad
• zondag 23 januari 2022 21:37

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Noodkreet van het CMC

- Advertentie -

‘Balans tussen economie en waarborgen van zorg: een dun lijntje’

Foto: Antilliaans Dagblad

Willemstad – Feitelijk is het land voluit open, terwijl er met de feestdagen de dronkaards, ongelukken, ongevallen en schietpartijen rustig doorgaan en er in het ziekenhuis geen personeel is voor een juiste opvang van de patiënten.

Deze noodkreet laat medisch directeur Ingemar Merkies horen in gesprek met het Antilliaans Dagblad. De coronabesmettingen nemen enorm toe, maar de (regerings)maatregelen daartegen blijven tot nu toe uit. Het CMC heeft daarom gisteren indringend bij premier Gilmar Pisas (MFK) aangeklopt.

,,De economische flair is momenteel zichtbaar op Curaçao en is meer dan welkom als wij kijken naar de klappen die het land te verduren heeft gehad in de afgelopen jaren”, aldus Merkies. Echter, achter de schermen van deze opleving gaan grote zorgen schuil als het gaat om de capaciteit van personeel voor opvang van patiënten met covid naast continuering van de reguliere zorg in het Curaçao Medical Center (CMC). Zeker gezien de ‘exorbitante positive ratio’ de afgelopen dagen. ,,De balans tussen economie en het waarborgen van de zorg: het is een dun lijntje”, zegt hij.

- Advertentie -

,,Gebaseerd op de richtlijn ‘organisatie en werkwijze op intensive care-afdelingen voor volwassenen’ wordt onze intensieve zorg-afdeling geclassificeerd als niveau twee, waarbij wij op basis van een vastgestelde behoefteraming onder normale omstandigheden en rekening houdend met vakantie en ziekteverzuim hooguit 8 tot 9 bedden goed kunnen bemannen en optimale zorg kunnen leveren.”

Een feit is dat er per 29 december 14 mensen op de ic-afdeling liggen, van wie 8 covid-gerelateerd en 6 non-covid ic-patiënten. De medisch directeur: ,,Inmiddels heeft in alle stilte reeds cohortering plaatsgevonden. Dat betekent dat er momenteel in CMC twee ic-afdelingen operationeel zijn in plaats van één, namelijk een covid-specifieke en een non-covid.”

Merkies: ,,Dit alles tegen een achtergrond van oververmoeidheid van het personeel, traumatische ervaringen met overlijden van vele patiënten met covid, het hogere ziekteverzuim en langere uren gewerkt hebben. En het zijn dezelfde mensen die zich weer moeten herpakken om wederom onder zeer moeilijke omstandigheden voor opvang moeten gaan zorgen, terwijl maatregelen landelijk genomen en met name vooraf genomen de druk in het ziekenhuis hadden kunnen verlagen.”

Ook een afdeling als spoedeisende hulp kampt momenteel met personeelstekort door uitval onder andere ten gevolge van covid-infectie. Per heden zijn er 46 personeelsleden coronapositief en actief – onder wie artsen en verplegend personeel – hetgeen de capaciteit nog nijpender maakt.

Op basis van een te verwachten stijging heeft het CMC reeds afgelopen week contact gehad met epidemioloog Izzy Gerstenbluth met het verzoek om een afspraak met minister-president Pisas, eindverantwoordelijke bij rampen, om de zorgelijke situatie te bespreken. ,,We zijn met hem in contact.”

Vanuit ondersteuning van het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid VWS zijn er momenteel 23 AMI-medewerkers werkzaam, 3 ic-artsen en 20 ic-verpleegkundigen, van wie 6 per 1 januari overgeplaatst zouden gaan worden. ,,Wij hebben via DCHA (Dutch Caribbean Hospital Association) dispensatie verkregen om deze zes personeelsleden langer bij ons te houden. Echter, dit zal niet voldoende zijn voor een optimale opvang bij toename van opname van Covid-patiënten”, zegt Merkies.

De medisch directeur is er helder over: ,,Vanuit CMC hebben wij meer personeel nodig, gecombineerd met stringentere maatregelen voor het land als beleid. Wij weten vanuit eerdere avondklokken dat ongevallen en ongelukken substantieel minder zijn geworden met minder druk op onze ic’s als gevolg. De situatie is zeer zorgelijk als wij kijken naar de positieve aantallen van nu, met de achtergrond dat er over een tot twee weken een deel hiervan het ziekenhuis binnen zal gaan komen. Een buitengewoon zorgelijke situatie die duidelijke maatregelen ook vereist.”

De regering is op de hoogte gesteld. Feitelijk waarschuwt CMC voor escalatie en pleit daarom voor maatregelen in verband met te verwachten feesten, om deze beperkt te houden tot zeer geringe aantallen personen, en een avondklok nog vóór de jaarwisseling.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Levenloos lichaam in water bij Piscadera

Persbureau Curacao De kustwacht heeft vanochtend even voor tienen een levenloos lichaam uit het water bij Piscadera gehaald. Die was even daarvoor ontdekt door omstanders in de mangoven...

PBC | BILD: Duitslands meest gezochte crimineel houdt zich schuil op Curaçao

Persbureau Curacao Duitslands meest gezochte crimineel houdt zich waarschijnlijk schuil op Curaçao. Althans dat is wat het Duitse Bild am Sonntag haar lezers voorhoudt. Norman Franz (51) heeft...

Column Youp | Dit interview betekent het einde van John de Mol

Vorige week zaterdag was er een vulkaanuitbarsting in Tonga, de Polynesische eilandengroep waar veel iets te rijke mensen graag ongestoord vakantie vieren. Ik dacht: John de Mol...

PBC | Voormalige Ennia accountants Victor Bergisch en Eric Vesseur door tuchtmaatregel uit registers

Met vonnissen | Persbureau Curacao De Accountantskamer in Zwolle heeft Victor Bergisch en Eric Vesseur, die tot begin 2021 werkzaam zijn geweest bij Baker Tilly Dutch Curaçao, stevig...

DH | Man shot dead in Cole Bay

COLE BAY -- A man was found dead in an appartment on Zozo Moran Drive, behind Kentucky Fried Chicken, in Cole Bay this morning. According to police spokesperson...

AntilliaansDagblad | D66 wil strand Chogogo op Bonaire verwijderen

Den Haag - D66-Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot vindt de beantwoording van eerdere Kamervragen over het strand van Chogogo Resort op Bonaire niet geruststellen. Hij stelt daarom...
- Advertentie -
- Advertentie -