28 C
Willemstad
• zaterdag 17 april 2021 20:25

PBC | 65 procent van Curaçao heeft zich gemeld voor vaccinatie

Persbureau Curacao Bijna 65 procent van de te vaccineren bevolking van Curaçao heeft zich daadwerkelijk gemeld voor een vaccinatieprik tegen het coronavirus. Dat gaat om ruim 68.000 mensen....

ParadiseFM | Vaccin voor 105-jarige

De oudste inwoner van Curaçao heeft ook een coronavaccin gehaald. Het gaat om mevrouw Regina Gabriela Brigitha die onlangs haar 105e verjaardag vierde. Deze week heeft ze zich...

Democracy now! | Friday April 16, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 16 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Verplichte quarantaine bij aankomst in Nederland

Nederland wil vanaf 15 mei een verplichte quarantaine invoeren voor alle reizigers uit hoogrisicogebieden. Ook uit Aruba, Bonaire en Curaçao. Nu is die quarantaine nog een advies...

DolfijnFM | ‘Winkels begrijpen langzamerhand de maatregelen’

Volgens de Èxtra beginnen winkels en restaurant zich eindelijk aan de coronamaatregelen te houden. Gisteren controleerde de Inspectie twaalf etablissementen. Alleen op Zeelandia en in Santa Maria waren...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaAntilliaans DagbladAntilliaansDagblad | Nieuwe maatregelen op Bonaire

AntilliaansDagblad | Nieuwe maatregelen op Bonaire

Ook de ‘lei seku’ (drooglegging) gaat in | NOS

Kralendijk – Gezaghebber Edison Rijna kondigde dinsdag aan dat vanaf vandaag risiconiveau 6 van kracht is op Bonaire. De nieuwe maatregelen gaan om 18.00 uur in en zijn van kracht voor een periode van twee weken. Wat betekent dit voor de inwoners en de bezoekers van Bonaire?

Er geldt vanaf vanavond een avondklok van 21.00 uur tot 4.00 uur. Het is dan verboden om op straat te zijn. Alleen mensen die de straat op moeten voor hun werk, of anderszins toestemming hebben, mogen gedurende de genoemde uren op straat zijn.

Dit geldt ook als iemand naar de huisartsenpost of het ziekenhuis moet. Op de website van de overheid is een formulier beschikbaar om ontheffing aan te vragen. Ook de ‘lei seku’ (drooglegging) gaat in.

Het is vanaf vanavond verboden om bij snacks, bars en restaurants alcohol te verkopen. Alcohol mag alleen nog verkocht worden in de supermarkten en moet mee naar huis worden genomen. Het is verboden om op straat en op openbare plekken alcohol te drinken.

,,De politie en de directie Toezicht en Handhaving controleren samen met de Koninklijke Marechaussee met harde hand of mensen zich aan de avondklok en de andere maatregelen houden”, zo waarschuwt Rijna.

Voor de horeca blijft het toegestaan afhaalmaaltijden te verzorgen. Tot 20.00 uur kunnen mensen de maaltijden afhalen, maar ze mogen niet in de rij staan voor take-out. Het personeel moet het eten zelf bij de auto afgeven. Conform de maatregelen van risiconiveau 6 mogen restaurants van hotels openblijven, maar alleen voor de hotelgasten.

Essentiële winkels zoals supermarkten kunnen openblijven, er mag één persoon per huishouden naar binnen. Alle niet-essentiële winkels moeten dicht blijven.

De scholen gaan dicht tot 12 april, dus tot na de Paasvakantie. Alle leerlingen krijgen digitaal les. Ook de opvangplaatsen voor kinderen blijven dicht. De gezaghebber doet een dringend beroep op alle kerken, christelijke gemeenten en de moskee om dicht te blijven totdat de situatie verbeterd is. Hij vraagt ze om missen of gebedsdiensten digitaal te houden. Er mogen individuele sporten beoefend worden, maar buiten, niet binnen. Voor zover het mogelijk is, moeten werknemers vanuit huis blijven werken.

,,Ik heb een verzoek aan alle zakenlieden en managers. Organiseer indien mogelijk een gezondheidscheck voor het personeel voordat ze beginnen te werken. Alle werknemers met lichamelijke klachten moeten naar huis en meteen een afspraak maken om zich te laten testen. Dit is in het belang van iedereen.”

Zoals bekend is de Britse variant van het coronavirus op Bonaire. Het is zich volgens Rijna aan het verspreiden. ,,De enige manier om dit te stoppen, is om zwaardere maatregelen te nemen en ons eraan te houden. We zien dat er nog steeds gezinnen of mensen bij elkaar op bezoek gaan. Ik wil benadrukken dat dit tijdens de lockdown niet mogelijk is.”

Rijna zegt zich ervan bewust te zijn dat de nieuwe maatregelen een grote impact hebben op de manier van leven. Dat mensen zich ongemakkelijk of zelfs ongelukkig kunnen voelen omdat zij zich niet meer vrij kunnen bewegen nu er een avondklok komt en een alcoholverbod.

,,Het is belangrijk dat wij lichamelijke oefeningen blijven doen in de dagen die eraan komen. Om goed te eten en gezond te leven en op tijd naar bed te gaan. Ik roep iedereen op om op elkaar te letten, om goed voor elkaar te zorgen. Als je merkt dat de situatie je depressief maakt, zoek dan hulp. Praat met je mensen of neem contact met je huisarts en laat de dokter jou adviseren wat je kunt doen.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties