28 C
Willemstad
• woensdag 8 december 2021 18:10

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Minister van Financiën trekt van leer tegen inspectie

Silvania: Shame on you!


Willemstad – Minister van Financiën Javier Silvania (MFK) heeft maandagavond op een wel heel opmerkelijke manier een inkijkje gegeven in zijn relatie met de Inspectie der Belastingen.

Tijdens een pittige vergadering met vertegenwoordigers van de inspectie en BearingPoint draaide de camera van TV Direct.

In de nieuwsuitzending Notisia 13 van maandagavond werden de ‘exclusieve’ opnames door TV Direct uitgezonden. Op de beelden is te zien dat verslaggever Naphtaly Leito in een hoekje van de vergaderruimte zit. Hoofd van Inspectie der Belastingen, Jamila Isenia, legt aan de minister van Financiën uit dat er nog zo’n 30.000 aangiftes van de inkomstenbelasting over 2019 moeten worden afgehandeld.

- Advertentie -

Omdat het nieuwe softwaresysteem van BearingPoint nog niet optimaal werkt, moeten de ongeveer zeven ambtenaren waar Isenia over kan beschikken, het merendeel van de controles handmatig uitvoeren. Een felle en geïrriteerde Silvania vat samen wat hij zojuist heeft gehoord. ,,We hebben een fortuin betaald voor een softwareprogramma dat slechts vijf procent van de aanslagen online kan verwerken. Zo’n laag niveau van productiviteit. Dat kan echt niet. Shame on you!”, aldus Silvania tegen de inspectie.

Als blijkt dat één medewerker per dag, afhankelijk van de zwaarte van een aangifte, vijf tot maximaal veertig aangiftes kan verwerken, maakt een simpel rekensommetje de kritieke situatie duidelijk. Silvania: ,,Zeven medewerkers die gemiddeld dertig aanslagen per dag verwerken, dat is naar schatting 210 per dag. Op deze manier komen we dit jaar niet klaar met de aanslagen van 2019.” En daar ligt de oorzaak van de achterstand die is opgelopen bij het betalen van restitutie aan de belastingbetaler.

De vertegenwoordiger van BearingPoint die bij de vergadering aanwezig is, heeft geen toestemming iets te zeggen, vanwege de aanwezigheid van de pers. Maar zoals in de editie van maandagochtend van het Antilliaans Dagblad al stond, is BearingPoint het niet eens met de stevige kritiek van de minister. Het Adaf-systeem (Administratieve Afdoening) werd in juni 2020 opgeleverd, twee maanden later na een uitgebreide test goedgekeurd en in maart 2021 in gebruik genomen. ,,Het systeem is opgeleverd op basis van door de klant aangeleverde functionele eisen en detailspecificaties”, aldus de reactie van BearingPoint. Bovendien draait hetzelfde systeem zonder problemen bij de Belastingdienst Caribisch Nederland.

- Advertisement -

Terug naar de uitzending van TV Direct maandagavond, die Silvania overigens rond vijf uur die middag zelf al aankondigt op zijn Facebookpagina: ‘Breaking news. Wak awe notisia na TV Direct. Reunion di minfin ku BearingPoint tokante restitutie di inkomsten…’. Op Facebook plaatst de minister direct na de nieuwsuitzending ook het overzicht van de kosten van het softwareprogramma dat in de uitzending is te zien.

De Inspectie der Belastingen heeft in totaal 20,2 miljoen gulden betaald aan BearingPoint. In 2015, 2016 en 2017 gaat het om een bedrag van jaarlijks ongeveer 5,5 miljoen gulden, in 2018 bijna 2,5 miljoen, in 2019 nog ruim 900.000 en zowel in 2020 als 2021 bijna 250.000 gulden.

Minister Silvania lijkt geen boodschap te hebben aan het argument van een medewerker van de Curaçaose inspectie dat het in Nederland ook tien jaar heeft geduurd voordat een dergelijk softwaresysteem optimaal werkte. Op Curaçao ontbreekt nog belangrijke input, zoals van banken en andere financiële instellingen. Dat is een van de redenen dat slechts vijf procent van de aangiftes via het systeem online kan worden gecontroleerd om vervolgens automatisch een aanslag inkomstenbelasting op te leggen.

,,Het is een groeitraject. Dit is pas het eerste jaar”, aldus de ambtenaar. Woensdag 3 november rond 12.30 uur maakt Silvania opnieuw een beslissing bekend via Facebook. De minister spreekt van een ‘ultimatum’. De Inspectie der Belastingen krijgt tot 31 december 2021 de tijd om alle aanslagen van 2019 op te leggen. ,,Nos kurason ta bati pa Kòrsou”, ons hart klopt voor Curaçao, aldus Silvania.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NTR | Toneel tegen huiselijk geweld: ‘Het kwam hard binnen’

Marit Severijnse KRALENDIJK – Met de theatervoorstelling ‘Stop the beating’ trapt advies- en meldpunt Guiami een grote campagne tegen huiselijk geweld en kindermishandeling af. “Het komt hard binnen....

DH | Child abuser opposes his extradition from Scotland

PHILIPSBURG--Almost three years after he was sentenced by the Court of First Instance in St. Maarten to seven years in prison for a large number of...

Ingezonden | Allemaal ‘Nette Mensen’

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | Coalitie boycot raadsvergadering Bonaire

Kralendijk - Wie gisteravond rekende op vuurwerk in de Eilandsraad kwam bedrogen uit. Vijf minuten nadat waarnemend gezaghebber Reynolds Oleana de vergadering had geopend konden de aanwezigen...

AntilliaansDagblad | Slechts enkele organisaties hebben echt 12,5% gekort

Willemstad - Ongeveer de helft van rechtspersonen die door de overheid gefinancierd worden, zoals stichtingen, verenigingen en overheids-nv’s voldoet ‘min of meer’ aan de eis van 12,5...

AntilliaansDagblad | Klimaatrisico’s financiële sector

CBCS voorzitter regionale werkgroep gecoördineerde aanpak Willemstad/Philipsburg - ,,De juiste mix vinden om klimaatrisico’s en groene financiering in onze regio aan te pakken en te bevorderen, zal een...
- Advertentie -