26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Minimumloon niet omhoog

HomeLandenCuraçaoAntilliaansDagblad | Minimumloon niet omhoog

SER: Aantal ‘werkende armen’ moet afnemen

Antilliaans Dagblad

Willemstad – Het minimumloon kan voor 2022 niet verhoogd worden. Daarover zijn de ministeries van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW), Financiën en Economische Ontwikkeling (MEO) het met elkaar eens. Ook de Sociaal-Economische Raad (SER) gaf advies.

Waarnemend sectordirecteur Arbeid bij het ministerie van SOAW adviseert ‘zijn’ minister Ruthmilda Larmonie-Cecilia (PNP): ,,Naar mijn mening is het zaak om eerst even de kat uit de boom te kijken en dat de economie eerst even groeit en om per 1 januari 2023 het minimumloon met terugwerkende kracht te verhogen. Een verhoging van het minimumloon in een nog wat instabiele economie is naar mijn mening thans niet opportuun.”

De sectordirecteur Financieel Beleid en Begrotingsbeheer stelt vast dat ondernemingen als gevolg van de coronapandemie niet zitten te wachten op hogere loonkosten voor hun bedrijfsvoering. Geconcludeerd wordt: ,,Het verhogen van het minimumloon kan mogelijk net de druppel zijn die de emmer doet overlopen. De overheidsbegroting loopt dan van twee kanten een risico: enerzijds verminderde belasting- en premieafdrachten en anderzijds een toename van onderstandsuitkeringen.”

De macroeconomische impactanalyse van MEO vat samen: ,,Een indexering van het minimumloon voor het jaar 2022 zal naar verwachting een negatief macroeconomisch effect hebben. De hogere loonvoet zal kunnen doorwerken in de consumptieprijzen, hetgeen kan resulteren in een afname van binnenlandse economische activiteiten. Het betekent mogelijkerwijs een handhaving van de koopkracht voor een kleine groep werkenden, maar heeft naar verwachting een negatief effect op een veel grotere groep in de samenleving.”

De SER onderschrijft de adviezen maar zet het vraagstuk in een nog bredere context waarbij een directe koppeling wordt gemaakt met het armoedevraagstuk. Betoogd wordt dat het van het allergrootste belang is dat het aantal minimumloners, die de SER ook wel ‘werkende armen’ noemt, teruggedrongen wordt. Bovendien moeten zij met een fatsoenlijk inkomen kunnen rondkomen. De SER stelt er direct bij dat over dit vraagstuk van armoede en het minimumloon, alleen door middel van uitgebreid onderzoek goed geadviseerd kan worden.

Het ministerie van Financiën legt nog uit om wat voor bedragen het gaat. ,,Het brutominimimloon bedraagt op curaçao 9,62 gulden per uur sinds 2020. Dit betekent dat werknemers van 21 jaar en ouder op uurbasis minimaal dit bedrag moeten moeten ontvangen aan brutoloon. Een voorstel om het minimumloon te indexeren met 3,9 procent komt neer op een verhoging van het minimumloon naar 10 gulden.” Uitgelegd wordt dat een eventuele indexering geen directe financiële consequenties heeft voor de overheid, aangezien overheidsdienaren meer verdienen dan het minimumloon.

Maar het verhogen van het minimumloon kan twee tegengestelde effecten hebben op de economie. Aan de ene kant positief omdat verondersteld wordt dat lage inkomensgroepen hun looninkomsten volledig aanwenden voor consumptieve doeleinden, waardoor de economie wordt gestimuleerd. Aan de andere kant leidt een minimumloonstijging tot hogere loonkosten voor de particuliere werkgever waardoor het minder aantrekkelijk wordt om laagopgeleiden in dienst te nemen en mogelijk te blijven behouden.

,,Dit heeft dan een negatief effect op de economie en de werkgelegenheid. De vraag is dan welk effect dominanter is.

De almaar krimpende economie kan een indicatie zijn dat het negatieve effect van een minimumloonsverhoging groter is dan het positieve effect ervan”, aldus het ministerie.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

4 reacties

  1. @TOC waarschijnlijk een hele hoop!
    @CR, juist, laten de toppers nou eens laten zijn dat het echt yoopers zijn en zelfreinigend vermogen tonen!
    Als er geld over de brug komt is dat voor de toppers miljoenen salarissen en bonussen, vakantiegeld etc. Als de top 7 toppers Lasten I,II,III, sluis , martis, Martina en Doornbosch/Jardim nou eens 25% inleveren kunnen er heel wat mensen geholpen worden.
    Ha ha ha..maar ze willen ikke ikke ikke .
    Laat die parlementariers ook maar inleveren. En pik pro pueblo pias mag 2/3 inlevere

  2. kan het salaris van Doornbosch/CBCS niet omlaag worden bijgesteld zodat er meer ruimte ontstaat om het minimumloon te verhogen?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties