25.5 C
Willemstad
• maandag 6 februari 2023

AntilliaansDagblad | ‘Verantwoording afleggen over black-out op Aruba’

Oranjestad - De definitieve resultaten van het onderzoek naar de meest recente black-out worden deze week verwacht. Energieminister Glenbert Croes (MEP) zegt toe dat hij dan een...

AntilliaansDagblad | 25 Jaar Fun Miles op Curaçao

Directeur: Meer dan 125.000 actieve kaarthouders Willemstad - ,,Fun Miles heeft meer dan 125.000 actieve kaarthouders en rond de 100 aangesloten partners op vier eilanden. Iedere dag zijn...

AntilliaansDagblad | Patrouilles leerplicht beperkt

Ook geen controles met gegevens bevolkingsregister Willemstad - De leerplichtafdeling van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS) voert geen patrouilles meer uit om spijbelende jongeren...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Steeds meer naar GMN

Onderwijs duurste ministerie, maar dalende trend Willemstad - Er gaat op Curaçao steeds meer overheidsbegrotingsgeld naar Gezondheidzorg en juist steeds minder naar Onderwijs. In de eerste tien jaar na...

Opinie | De grens met Venezuela weer open gooien is grenzeloos dom

George Lichtveld De grens tussen het Koninkrijk der Nederlanden en Venezuela is reeds bijna vier jaren gesloten geweest nadat de Venezolaanse regering eenzijdig daartoe besloten had om daarmee...

FD | ‘Nederland moet zich meer bemoeien met voormalige Antillen’

Vasco van der Boon Cor de Horde | Financieel Dagblad Nederland moet meer bevoegdheden krijgen om de corruptie in het Caribisch deel van het Koninkrijk — de voormalige...

PBC | Nieuw bewijs over Natalee’s verdwijning was adembenemend, maar bleek uiteindelijk fake

Persbureau Curacao ORANJESTAD – De Amerikaanse advocaat en televisiepresentator/journalist Greta van Susteren is misleid en heeft valse informatie gekregen in de zaak Natalee Holloway. Dat valt op te...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | MFK en PNP niet overtuigd van Coho

Staten | Antilliaans Dagblad

Willemstad – De coalitiefracties MFK en PNP zijn na het akkoord tussen de regeringen van Nederland en de Caribische landen over het Coho nog niet gerust op de regelingen die voor het orgaan zijn bedacht. Zij hebben direct veertien vragen gesteld aan premier Gilmar Pisas (MFK) over de gemaakte afspraken.

Zoals deze krant woensdag al voorspelde is het nog lang niet zeker dat de nieuwe vorm waarin het Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling (Coho) is gegoten het akkoord krijgt van de Staten. MFK en PNP maken zich in het bijzonder zorgen over de rol die de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) volgens de berichtgeving over het akkoord krijgt.

De volledige inhoud van wat de Rijkswet Coho moet worden is nog niet bekend, maar volgens de naar buiten gebrachte informatie is de wet aangepast naar aanleiding van de adviezen van de Nederlandse Raad van State en de Caribische Raden van Advies. Daarbij zou de autonomie van de landen worden gerespecteerd en zijn er betere financiële en economische perspectieven.

MFK en PNP hebben hier twijfels over omdat wordt gezegd dat de BZK-minister instructies kan geven aan het Coho. Omdat dit de interne zaken van Curaçao raakt, zijn de fractievoorzitters Amerigo Thodé (MFK) en Sheldry Osepa (PNP) bang dat dit toch de autonomie van Curaçao aantast.

Thodé en Osepa halen de geschiedenis in herinnering die leidde tot vrijheid en autonomie voor Curaçao. Dat begint bij de afschaffing van de slavernij in 1863 en gaat verder via het Statuut van 1954 naar de opstand van 30 mei 1969. De Staten hebben op 1 juli unaniem een motie aangenomen waarin de regering werd opgedragen in de onderhandelingen met Nederland rekening te houden met de bezwaren die de Raad van Advies en de Raad van State hadden tegen bepalingen in het eerste wetsvoorstel voor Coho. De adviesorganen wezen op de noodzaak om de autonomie van Curaçao te respecteren.

In hun vragen suggereren Thodé en Osepa dat premier Pisas onder druk is gezet door staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties om (ten onrechte) te zeggen dat het nieuwe wetsvoorstel recht doet aan de autonomie van Curaçao. Pisas moet uitleggen hoe dat is gegaan of, als dit niet het geval is, waarom hij het nieuwe voorstel toch naar de Raad van Advies stuurt.

MFK en PNP zijn benieuwd wat er gebeurt als de Raad van Advies het gewijzigde wetsvoorstel alsnog beoordeelt als een inbreuk op de autonomie. Ze houden de premier voor dat een instructie van de minister van BZK aan het Coho de autonomie van Curaçao aantast. Pisas wordt gevraagd te reflecteren op het Coho in relatie tot het belang van autonomie.

De vragenstellers benadrukken tegenover premier Pisas nog eens dat zijn akkoord met het wetsvoorstel onder voorbehoud is van het oordeel van de Raad van Advies en een besluit van de Staten. En ze vragen wat de regering gaat doen als er over besluiten van Coho onenigheid ontstaat. ,,Is er een onafhankelijk orgaan dat bindende uitspraken kan doen over juridische disputen?”

Een ander punt dat de fractieleiders aanstippen is de rol van het College financieel toezicht (Cft). ,,Wat blijft er over van de rol van de Staten inzake de begroting als het Cft en vervolgens het Coho beslissen over de bestedingen en het begrotingsbeleid?”

Andere vragen gaan over de al dan niet bindende voorstellen van de benoemingsadviescommissie voor het Coho-bestuur en of de regering heeft nagedacht over oplossingen in het geval de voorstellen strijdig blijken te zijn met bepalingen in het Statuut en de Staatsregeling.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

19 reacties

 1. @ TOP: De vorige regering was inderdaad ‘bezig’ met van alles maar heeft in 4 jaar helaas niets gerealiseerd. Moeten ze dan nog vier jaar de gelegenheid krijgen om te kijken of het in 8 jaar wel lukt?

 2. OPROEP aan Knops, Rutte, tweede en eerste kamer. Geen medewerking van de regering Curacrim met de al op een rijtje gezette hulp CoHo afspraken !, dan ook geen Coho steun geld meer voor deze aso regering. Jammer voor het honger lijdend volk die van een uitkering van 75 gulden pp per week moeten leven.

 3. Top gezegd @TOP
  Alle plannen en vernieuwingen zijn feitelijk van het oude kabinet in een ander jasje maar dan minder effectief.
  Om de hete brei draaien en dan toch instemmen.
  Veel tam tam inzake coho en dan toch aannemen.
  Dit kabinet doet alsof je nieuwe wegen krijgt. Niets is minder waar. 75% van de gaten zijn nog Steeds niet gedicht.
  Te langzaam, te traag ! Scoren had gekund als je snel alle gaten zou dichten.
  Tot de regentijd lijkt alles geregeld.
  Daarna ligt alles er weer bij als voorheen maar wel met miljoenen aan weggegooid asfalt.

  Brood en spelen? Eerder broodkruimels en vals spelen!

 4. Beloven en niets doen.

  Nieuwe plannen voor investeringen, zijn de oude plannen van het vorige kabinet. Nieuwe plannen om belasting te innen, zijn de oude plannen van de voorgaande kabinetten. Nieuwe manier om voedselpakketten te verdelen, zijn de oude plannen van het vorige kabinet. Nieuwe manier om ……. Ja, wat is er nu ineens beter geworden sinds het vorige kabinet. O ja, de sfeer in de Staten is nu beter geworden. Dank je de koekoek, de oppositie nu wil wel meewerken.

  Er is ineens 2 miljoen beschikbaar ( 3 miljoen gevraagd) voor het CMC. Om personeel aan te trekken. Maar er moet wel wat aan de huisvesting worden gedaan want die is wel heel duur. Deze regering wil dat het tijdelijke personeel in tenten gaat slapen, één gezamenlijke shit house hebben en douchen op het openbare strand.

  Een VVRP die 2,6 miljoen weet te vinden op de begroting en dan met veel tamtam één van de vele gaten in het wegdek dicht (die overigens al weer open ligt) en een Overheid NV die voor 33 miljoen asfalt verkoopt aan het buitenland. Ze werken niet met elkaar, maar tegen elkaar.

  Het gonst al onder de bevolking dat de regering Ruggenaath niet zo slecht was. Die zorgde wel dat het volk op de hoogte was van de ontwikkelingen rond Covid-19, die zorgde wel dat er geld was op de karchi di sosten, die zorgde wel dat de volksgezondheid op nummer 1 stond. Die had plannen klaar liggen voor een investering van 2 miljard. Die was bezig om Curaçao aantrekkelijk te maken voor de buitenlandse investeerders. Die was bezig met Curaçao uit een diep dal te trekken. Die heeft als enige de 4 jaar volgemaakt.

  Maar nee, we moesten een nieuwe regering. Een die dus niet eens weet wat de verplichting van het Statuut inhoud. Roepen dat je door het volk gekozen en voor het volk werkt. Tja, en maar jammeren over autonomie en in die tussentijd niks doen. Nou ja, niks doen? Wel zorgen voor frends and family. In het land van de blinden is eenoog de koning.

  Een volk krijgt de regering die ze verdiend! Dus hebben we nu een regering die het aan het volk over laat om er voor te zorgen dat de Covid-19 cijfers de economie niet mag hinderen. Die autonomie boven de belangen van het volk stelt.
  Waar staat in het Statuut dat de volksgezondheidsbelangen ondergeschikt zijn aan de economische belangen ?

  Het gonst al weken dat erop korte termijn nieuwe verkiezingen gehouden moeten komen.
  Weet zeker dat de MFK en PNP afgestraft worden. Niets maar dan ook niets hebben zij zelf ingebracht. Sterker, ze breken alles af dat het het volk zou helpen.
  Geef Ruggenaath de absolute meerderheid in de Staten! Dan hebben we snel een regering die wel zorgt voor het volk! Ook zorgt ze voor het volk dat op de MFK en PNP heeft gestemd, want die zijn het meest afhankelijk van de karchi di sosten., hebben het meest belang bij werk en goede wegen.

  We hebben nu een regering die denk : Geeft het volk spelen en brood, dan zijn ze gelukkig. Alleen vergeten ze dat het hun plicht is om daar voor te zorgen. Oeps! ze moeten werken voor het geld.

  Ik heb het rode potlood al klaar liggen.

 5. Indien de alom geliefde status quo niet gehandhaafd kan blijven is dat een groot verlies aangaande ons zelfbeschikkingsrecht

  Laten we het schavot wederom tevoorsschijn halen op plaza Brion: de wachttijd voor onzer volksverlakkers zal immens zijn, maar hun angst het óóit beter te moeten doen vele malen groter…

 6. Situatie 1: dit toneelstuk wordt voor de bühne gespeeld om het electoraat tevreden te houden.

  Of

  Situatie 2: MP Pisas moet zich zorgen gaan maken over zijn positie. Kritiek vanuit je eigen partij is de opmaat naar een hoop gedoe.

 7. …..”Draai die geld kraan even echt lekker dicht en dan kijken of ze echt een plan B , C , D , E hebben
  Wat een stelletjes loser zeg “…[email protected]!

  Er blijf dan niet veel over Pik Payaso , cooper Blooper, en La money!

  In een rieten rokje kunnen ze dan op Forti verschijnen ! Zelfs de bobbelige hobbel wegen kunnen ze dan niet eens meer met asfalt restjes vullen.

  Wie weet wordt men dan creatief en gaat men autobanden en asfaltmeer gebruiken om wegen aan te leggen.

  Maar verwacht niet te veel!
  Toen we genoeg centen hadden was er ook geen [email protected]ñ@ gebeurd door deze zelfde flapdrollen + Man + PS.

  Wel bysides, 19 milJoen MDPT en 380 friends en familie (niet de snuggerste) van Pik Piaso de payaso, en de jongste premier die met stoeipoes en privé fotograaf elke presidentiele inauguraties afliep voor fotoshoots!

  En zich met helicopter en 3 identieke presidentirle volgwagens liet rondtouren..
  Hoe kleiner het potje, hoe groter de hoogmoedswaanzin, of terwijl boeiya barata!

 8. ‘Wat blijft er over van de rol van de staten inzake begrotingsbeleid?’

  De staten zijn een rubber stamp. Nog nooit heeft het land een goedkeurende verklaring bij de jaarrekening gekregen. Dat betekent dat de staten dus ook niet weten hoe het geld wordt besteed. En het lijkt ze ook niets uit te maken. Als je die verantwoordelijkheid niet kunt of wilt dragen moet je niet op die stoel gaan zitten. En als dan de coho komt en wel financieel orde op zaken wil stellen zeggen ‘dit is onze verantwoordelijheid’. Doe dan het werk waarvoor je betaald wordt. Dan was de hele coho niet eens nodig geweest.

 9. De coalitie probeert het volk een broodje aap verhaal te verkopen met hun valse narratief dat ze o zo tegen coho zijn. Zonder Coho kan Pisas zijn 18K boeboes niet innen. Dus Pik Bobo piaso is maar wat blij met Coho centjes.

  Maar ja, nu moet ie zijn niet al te snuggere stemvee nog eea voorliegen, want een flagrantere vorm van kiezersbedrog moet nog uitgevonden worden.!
  Drechi pa bo!

 10. Joseph zaterdag 14 augustus 2021 op 16:01
  De coalitiefracties MFK en PNP zijn na het akkoord tussen de regeringen van Nederland en de Caribische landen over het Coho nog niet gerust op de regelingen die voor het orgaan zijn bedacht. Zij hebben direct veertien vragen gesteld aan premier Gilmar Pisas (MFK) over de gemaakte afspraken.
  Hoeveel echte ezels op Curacao rondlopen weet ik niet,maar het schijnt dat ze nu zelfs
  in de regeringsgebouwen te vinden zijn want autonomie betekent nog steeds ZELFREDZAAMHEID.
  Of zitten ze (helaas) misschien in de war met het woord heteronomie?!

 11. Nederland had ooit in begin tachtiger jaren een extreem rechtse nationalistische partij, de centrumdemocraten en die zagen toen al de hele Nederlandse Antillen niet zitten.

  Zij hadden het toen al over, “wij moeten af van die ondankbare negers die over autonomie beginnen als wij hen over moraal en fatsoen aanspreken”.

  Het moet toch voor iedereen schrikken zijn als we Elvin Gerard in het parlement hoort zeggen dat het vaccinatie programma 50 miljoen gulden heeft gekost. Wij kunnen ons wellicht wel herinneren dat Ruggenaath met die rare mevrouw Daisy Carolus van de bank kwam met een berekening van 16 miljoen voor consultants om voedsel hulp te verdelen?

  Moet zeggen, wij kennen de YDK maar dat het roven en zelfverrijking zelfs als hun landgenoten het van de voedselbank moet hebben doorgaat?

  De vraag is, hoe kan het vaccinatie programma 50 miljoen kosten als Nederland voor de vaccins en het vervoer ervan betaald heeft?

  Het lijkt sterk dat het allemaal in de zakken van Jerry Semper is verdwenen dus de vraag is wie heeft nog meer van geprofiteerd en waarom is hier geen aangifte van gedaan, want dit is simpel diefstal.

 12. Draai die geld kraan even echt lekker dicht en dan kijken of ze echt een plan B , C , D , E hebben
  Wat een stelletjes loser zeg .
  Wat hebben we bereikt na 1969 , niets ,niks , nada .
  Qua denk vermogen
  Van de regen in de drup .

 13. “Thodé en Osepa halen de geschiedenis in herinnering die leidde tot vrijheid en autonomie voor Curaçao. Dat begint bij de afschaffing van de slavernij in 1863 en gaat verder via het Statuut van 1954 naar de opstand van 30 mei 1969.”
  Afschaffing van de slavernij heeft helemaal niets met autonomie te maken. Het is echt niet het geval dat Curacao in 1863 opeens een stuk autonomer, democratischer of vrijer is geworden.

 14. Wat een geteisem toch deze clowns! De tweekoppige non figuren van de MAN en de rest van het commedia dell’Arte.
  Toch nog geld durven te vragen aan NL vd week voor personeel CMC.
  Dat gaat in ieder geval nu niet door.
  Min v BZ ik zou zeggen stop er nu een keer mee iedere keer de portemonnee open te trekken.
  Dit eiland is verloren en overgeleverd aan een groep boeven. We gaan langzaam te onder. Gisteren zei er vriend tegen mij, vluchten kan niet meer.
  Ik ben het er niet mee eens weggaan us nog altijd een reële optie.

 15. Blijven zeuren over autonomie, maar vragen Nederland steeds om geld!
  Wil je autonomie stop dan met Nederland om geld vragen en regel je zaakjes zelf, DAT IS AUTONOMIE!!!!

 16. The show must go on.
  Wij (de politici en sponsors) willen geen toezicht. Dit is in strijd met het verdien model en NOS cultura, zoals gegroeid “bij de afschaffing van de slavernij in 1863 en gaat verder via het Statuut van 1954 naar de opstand van 30 mei 1969”. Zoals duidelijk wordt uitgelegd.
  Economie, algemeen belang of het belang van de individuele burgers die niet deelnemen in het spel. Zijn van geen belang

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -