28 C
Willemstad
• dinsdag 18 januari 2022 18:19

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | ‘Met kruimels komen we er niet’

Charles Cooper na overleg met Knops: Er is een opening | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Kruimels zullen Curaçao niet uit de economische malaise halen waar het zich momenteel in bevindt. Om dat voor elkaar te krijgen zijn grote bedragen nodig; geen miljoenen, maar miljarden.

Dat zei Charles Cooper, nummer twee op de lijst van MFK, afgelopen donderdagmiddag na het tweede digitale gesprek met staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Tijdens het onderhoud hebben vertegenwoordigers van MFK – de grote winnaar van de afgelopen Statenverkiezingen – en PNP – die samen met MFK voornemens is een nieuwe regering te vormen – voor de tweede keer in korte tijd gesproken met Knops over het Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling (Coho) en het Landspakket. MFK heeft eerder hun standpunt over het Coho duidelijk gemaakt: Curaçao en Nederland moeten terug naar de onderhandelingstafel.

Cooper sprak donderdag over een positief gesprek en had het zelfs over ‘een opening’. ,,Beide kanten hebben hun standpunt naar voren gebracht en over twee of drie weken spreken we elkaar weer. We hebben aan Knops uitgelegd dat MFK en PNP nu werken aan een regeerakkoord en daar had hij alle begrip voor. Belangrijk is nu dat we met elkaar in gesprek zijn en dat Knops openstaat voor nieuwe ideeën. Dat is voor ons een goed begin”, aldus Cooper, die van 2010 tot 2012 minister was van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning. Zijn naam wordt nu ook weer genoemd voor dezelfde post in het aankomende kabinet.

Een van de punten die donderdag tijdens het gesprek met Knops door Cooper werd aangekaart, is het bedrag dat Curaçao zou moeten lenen om de economie weer draaiende te krijgen.

- Advertentie -

,,Als je een turnaround, ofwel een jumpstart wil voor je economie, dan kun je niet praten over bedragen als 72 miljoen. Dan heb je voor de komende vijf jaar een financiering van veel grotere bedragen nodig. Nee, geen miljoenen, maar miljarden. Dat maakt dan deel uit van de hervorming die je moet gaan doorvoeren. Daar zijn namelijk enorme bedragen voor nodig. Kruimels zullen ons niet uit deze economische malaise halen.”

Cooper was te spreken over de ‘goede medewerking en samenwerking’ die MFK en PNP hebben gekregen van het huidige demissionaire kabinet-Rhuggenaath.

,,Zij hebben ons alle nodige informatie gegeven over het Coho en het Landspakket. We hebben goed contact met elkaar.”

En over de gesprekken die nog met Nederland moeten plaatsvinden, zegt Cooper vol overtuiging: ,,Ik weet zeker dat we elkaar zullen vinden.”

- Advertisement -

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

18 reacties

 1. En hoe ga je dat voor elkaar krijgen, die miljarden, meneer pro independiente?

  Miljarden waar je zelf aan meegewerkt hebt om die op te maken.

  Laat maar zien hoe creatief je bent ipv je verantwoordelijkheid gelijk richting Den Haag door te schuiven

 2. Wij zullen ons zeker elkaar vinden zegt varkens kop C Cooper die zoals al was voorzien in gedekte vorm de baan van M P in beslag heeft overgenomen van onze BLO’er MP PIK Pisas die nu rijp is voor de Caprilles kliniek. C Cooper zijkt alleen naast de pot met zijn onzin uitspraken, Knops zet geen stap terug van de COHO afspraak.

 3. Waarom al deze retoriek. Er is al 2 miljard investeringssteun toegezegd. Alleen zullen daar wat vervelende acties voor ondernomen moeten worden. Dat is niet in het belang van al die in het verleden binnen de overheid op belangrijke (kostbare) posities zijn geplaatst.
  Want waarom moet een bestuurder van een Overheids NV zoveel verdienen? Doorschuiven van fondsen? Een verdeling onder de familieleden? Een ander invulling van een Neveninkomen.
  Waarom dat gemekker dat de ambtenaar 12,5 % van zijn secondaire arbeidsvoorwaarden moet inleveren. Als je het er niet mee eens bent, dan is dat je goed recht. Dan wordt de functie die je hebt opgeheven en moet je voor de nieuwe functie solliciteren. En dan heb je kans dat je niet wordt aangenomen. Het kan ook dat je weliswaar hetzelfde verdiend, maar dan 25% minder secondaire arbeidsvoorwaarden hebt tov de opgeheven functie. Opgelost zoals in het zakelijk leven.

  Een functie, die sinds 10-10-10 bestaat, nu pas formaliseren geeft aan dat het ambtenarenapparaat te log is.
  Ik stel voor om alle bureaus, laden kasten en archiefkasten uit de overheidgebouwen te verwijderen. Alleen een digitale werkplek en goede proces management software. Dan kan er niks meer in de la blijven liggen of in het archief verdwijnen.
  Al die zaken die dan naar boven komen en de bijhorende documenten kunnen dan correct gedigitaliseerd worden door een groot groep jongeren, met voltooide opleiding, die nu werkeloos zijn. Dat kost wel wat, maar daar is in voorzien in het COHO.

  Doordat er een hogere efficientie wordt bereikt worden zaken sneller behandeld.
  Mede omdat er nu een meetmethode is voor de afhandeling van zaken. Er onstaat ook ruimte om oude zaken af te handelen, zoals het formaliseren van een functie uit 10-10-10, of vergunningsaanvragen uit 2015, of het vertalen van de Staatsregeling COHO naar het Papiaments.

  Wanneer we een efficientere overheid hebben komt er ook ruimte voor investeringen door buitenlandse bedrijven. Daarmee ook de werkgelegenheid.
  En dat is de voorwaarde om ook van het land Nederland een investering te ontvangen van 2 miljard.

 4. “Dat maakt dan deel uit van de hervorming die je moet gaan doorvoeren. ”
  welke hervormingen? De enige hervormingen waar ik van op de hoogte ben, is dat COHO opnieuw onderhandeld moet worden en dat de salarissen statenleden omhoog gaan

 5. @Tico, Cooper heeft zelf nooit een plan voor Curacao gehad, alleen maar 1 plan voor zichzelf. Niet voor niets werd hij door de MAN uitgekost en zijn PAS verhaaltje werd ook niet door de kiezer genomen. Dat hij nog in de politiek zit is te danken aan de MFK.
  En dankzij dezelfde heer Cooper heeft de airport van Curacao al sinds 2010 een categorie 2. Dit is te danken aan Cooper die de minister was en er nooit wat mee heeft gedaan want hij kon er persoonlijk niets mee winnen. Nu in 2021 zitten we nog met 2021. Dat laatste is niet te danken aan Cooper.

 6. Een miljard kom je niet mee toe, als wijsneuzen als Cooper en Tico het moeten regelen, waarom niet 2 miljard of 900 miljoen? Je moet een plan hebben en dat is meer dan pruttelen over opleiding, werkgelegenheid creëren, infrastructuur verbeteren, Isla opstarten en blablabla. Iets anders dat lastig is om te accepteren maar wel de realiteit dat er naast Curacao nog 681798 andere plaatsen die minimaal zelfde te bieden hebben als Curacao en vaak nog meer ( qua oppervlak, ligging, landbouw, verbindingen, eigen markt, allianties etc.) Ook zijn er 100000 ondernemers die kijken waar ze opportuniteiten vinden en niet ergens gaan waar ze juist problemen, discussies, procedures, vertragingen, geen hands-on mentaliteit vinden en alles duur en traag en ingewikkeld is. Tenslotte is een mentaliteitsverandering op Curacao broodnodig, een grote auto, TV, huis, bedienden, jacht en een vette bankrekening zijn helaas hier het hoogste goed, kortom zolang materialisme en eigenbelang nog op eerste plaats staan zal er hier met MFK, PNP,PAR,MAN,KEM, TPK en noem maar op niets veranderen. Een politicus die een reality check doet en daarvan vertrekt, krijgt geen stemmen en hier wint nog steeds degene die het mooiste nieuws brengt en achteraf deze of gene de schuld geeft als het weer eens gebakken lucht bleek te zijn en er niets is veranderd.

 7. @ ericlapas, jammer dat je zo neerbuigend doet naar een groep die toevallig een bepaalde huidskleur tint hebben. Waarom kijk je niet de personen ipv huidskleur. Corruptie is overal, bij elke kleur, ras etc. Ook als je “geen actieve herinnering” hebt aan corruptie.

  @ Lex, ben jij een Neerlandicus net als Toeske? Of pretendeer je dat.

 8. @T. Martina

  postuleren?
  postuleren: aannemen in de zin van “als waarheid aannemen”.
  postuleren is niet aannemen in de zin van “in dienst nemen”.

  ps In de eenvoud toont zich de meester.
  ( vrij naar Goethe).

  At your service.

 9. “Met kruimels komen we er niet”. Inderdaad als onze eigen negers als Chebu Sluis en Paul de Geus en anderen bijna een miljoen per jaar moeten verdienen niet. Ik weet het, ik ben zelf een neger (nou ja licht bruin) maar ik kotst van de negers hier.

 10. @ Brian S. De harde werkelijkheid is dat er helaas een kapitale injectie nodig is voor Curacao. Die kapitale injectie zou er uit moeten bestaan dat bedrijven die werkelijk wat toevoegen zich kunnen vestigen op Curacao. Die werkgelegenheid creëren en bereid zijn om te investeren in zaken als infrastructuur etc. Geen cowboys met luchtkastelen als hotels in het water, jachthavens, space travels en wat dies meer waarbij de overheid garant moet staan en daarna met de Noorderzon is vertrokken, maar echte eerlijke (kleinere) ondernemers die hart voor hun bedrijf hebben en bereid zijn om mensen op te leiden. Daarbij dient er vanuit Curacao een gedegen opleiding en vorming te worden gefaciliteerd, waarbij zaken als arbeids-ethos, rechten en PLICHTEN van arbeiders, budgettering etc. centraal staan. Dus NEEN geen zak met geld naar Curacao, maar in samenwerking met personen met kennis van zaken, wel bedrijven aantrekken. En men moet echt stoppen met zeer beperkt te kijken. Telkens wordt er alleen naar Nederland gekeken, terwijl er wereldwijd tal bedrijven zijn die je hierheen kunt halen. Helaas komt de gemiddelde politiek figuur op het eiland niet verder dan “we gaan expertise in Nederland opdoen”. In gans Europa zijn er landen die de zaken veel beter aanpakken en die een veel betere expertise hebben.

  De heer Ing. C. Cooper heeft zeker een doordacht plan. Dat plan was er als sinds 10-10-10. Helaas werd het kabinet van die tijd dwarsgezeten door velen, met uiteindelijk de COUP die gepleegd is tot resultaat. Follow the Money en ga na WIE er belang bij hebben dat de PAR aan de macht kwam. Waar zijn al de schreeuwers nu na bijna 9 jaar dwarszitten? Het gehersenspoelde volk geeft nog steeds 9 jaar na dato het toenmalig kabinet de schuld van de precaire situatie waar Curacao zich in bevind. Dit terwijl 9 jaar lang er verschillende andere kabinetten waren. Het enige correcte kabinet destijds was het zaken/taken kabinet die door wijlen HW was gepostuleerd. Helaas werd dit alles teniet gedaan door I.A en zijn trawanten. Al die graaiers op Curacao die een miljoenen salaris hebben terwijl hun niks nuttigs uitvoeren en totaal geen toegevoegde waarde hebben, WIE heeft hun gepostuleerd?

 11. beste Charles kom met een doordacht plan, maak het transparant/controleerbaar en laat je kiezers zien dat je de verkiezingsoverwinning waard bent.

  Die 1800 mensen..

 12. Als er miljarden nodig zijn laat Korupshon Cooper maar eerst aantonen waarvoor hij deze miljarden voor nodig heeft? Voor zijn vrienden en familie?

  En je kan of geld krijgen of lenen of je kosten naar beneden halen

 13. Kop cooper is uiterst bekwaam om zo veel mogelijk in z’n zakken te stoppen tico martina. Dat weet je wel maar je zegt gewoon wit tegen zwart, omdat pro criminelen bent.

 14. De heer Ing. C. Cooper heeft helegaar gelijk. Kruimels hebben we niks aan, we zijn een trots volk dat geen genoegen neemt met een aalmoes. Nederland dient gewoon de portemonnee te trekken en geen vragen te stellen. Met gemak schuiven ze bijna 1 miljard naar een bevriende stichting maar Curacao willen ze afschepen met 75 miljoen. Nee hoor. Gewoon de centjes overmaken. De heer Ing. C. Cooper, is uiterst bekwaam om het geld daarna op een zeer verantwoordelijke wijze te investeren in het eiland. Degenen die kritiek hebben zijn van het allooi die de eilandbewoners misgunnen.

 15. Cooper heeft gelijk! De vraag is alleen; waar gaat dit geld vandaan komen? Nederland zal vanuit het Statuut haar waarborg functie (hopelijk) nakomen, maar het overmaken van miljarden zal niet op het lijstje van Knops staan.

  Verrassing: we moeten zelf aan de slag en de suggestie van Lionfish is een eerste stapje in de goede richting. Verder zal Cooper ECHTE investeerders moeten aantrekken. Ik zet echte in hoofdletters omdat het een langdurig traject zal zijn waarbij compliance een belangrijke rol zal hebben. We hebben al genoeg paradijsvogels op het eiland gehad met mooie plannen. Ter herinnering: Plaza hotel voor de overname door APC.

  Advies van Rudy: beste Charles kom met een doordacht plan, maak het transparant/controleerbaar en laat je kiezers zien dat je de verkiezingsoverwinning waard bent.

 16. Als cooper z’n klauwen uit de Staatskas had gehouden, en nog meer mfkr’s zou het er hier heel anders uitgezien hebben. Kijk die vestgemeste kop.

 17. Keep on dreaming zou ik normaal bij dit soort gebral zeggen, maar deze meneer lijkt toch wel heel erg ver van t padje af. Triest, hopeloos geval waarschijnlijk, naar ik vrees zelfs veel te ver heen een spoedopname in voor Klinika Capriles. Als hij begrijpt dat kost voor de baat uitgaat en betalen echt zelf geregeld moet worden, en dat een eerste verlaging van de idioot hoge bestuurders salarissen alhier daarbij nog maar een inieminie eerste stapje is zal hij waarschijnlijk plots een heel stuk minder enthousiast zijn. Knops heeft wel wat beters te doen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | Vonnis Braam aangehouden

De rechter heeft nog geen uitspraak gedaan in de zaak die MFK-statenlid Braam heeft gespannen. Braam werd vorig jaar voorgedragen als minister van Justitie maar kwam niet...

Democracy now! | Tuesday, January 18, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 18 januari 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Vier cruiseschepen bezoeken Curaçao op een dag

Morgen zullen vier cruiseschepen de Curaçaose haven bezoeken. Het gaat om de Ventura van P&O Cruises, de World Voyager van Mystic Cruises, de Norwegian Epic van Norwegian...

Nu.cw | Twee personen verongelukt bij Weg naar Westpunt

  Een automobilist en een bijrijder zijn gisteravond verongelukt bij een ernstig ongeval op de Weg naar Westpunt ter hoogte van Wacawa. De slachtoffers werden geraakt door een...

Nu.cw | Nog geen vonnis in rechtszaak Braam

De rechter heeft maandag nog geen uitspraak gedaan in de zaak die Statenlid Eduard Braam (MFK) heeft aangespannen tegen het land Curaçao. Zo schrijft het Antilliaans Dagblad....
- Advertentie -
- Advertentie -