31 C
Willemstad
• donderdag 21 oktober 2021 14:06

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | MAN: Blunder Coho was te voorkomen

MAN: Blunder Coho was te voorkomen | Antilliaans Dagblad

Willemstad – De MAN-fractie in de Staten betreurt het dat het kabinet-Pisas ‘geen transparantie heeft getoond in het Coho-proces’. ,,Was dat wel het geval geweest, had de blunder van afgelopen vrijdag voorkomen kunnen worden.”

 

MAN heeft eerder samen met de andere oppositiepartijen PAR en Trabou pa Kòrsou herhaaldelijk een spoeddebat in de Staten aangevraagd om informatie te krijgen over het proces met betrekking tot het Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling (Coho). Hierbij werd door de oppositie aangegeven het te betreuren dat de Curaçaose premier Gilmar Pisas niet voorafgaand aan de Rijksministerraad van afgelopen vrijdag naar het parlement was gegaan om daar duidelijkheid te verschaffen.

- Advertentie -

Ook nu stelt de MAN-fractie in een persbericht het jammer te vinden dat het kabinet-Pisas niet op transparante wijze is omgegeaan met ‘zo’n belangrijke en gevoelige kwestie als het Coho’.

,,Op geen enkel moment is minister-president Pisas naar de Staten gekomen om publiekelijk steun te zoeken voor het standpunt dat hij heeft ingenomen. Via de pers moesten de Staten kennis nemen van de druk die op de minister rust en dat hij met de rug tegen de muur staat. Uitgerekend in deze situatie had hij naar de Staten moeten komen om informatie en uitleg te geven en duidelijkheid te verschaffen in deze hele kwestie, waarop de Staten middels een motie de positie van de minister kon steunen.

Deze hele blunder had voorkomen kunnen worden; Curaçao werd als onbetrouwbaar bestempeld omdat wij zomaar van standpunt zijn gewijzigd. Dit is niet wat de bevolking van haar bewindsvoerders verwacht. En het ergste is dat dit allemaal zonder steun van de Staten is gebeurd”, aldus de MAN-fractie.

De fractie geeft aan ‘oprecht te hopen dat dit soort blunders zich niet herhalen, waarbij Curaçao te kakken wordt gezet, maar ook waarbij de Curaçaose bevolking te schande wordt gezet’.

- Advertisement -

,,We hopen dat het kabinet-Pisas daadwerkelijk de daad bij het woord voegt en haar belofte om voor de bevolking en samen met de bevolking te regeren, nakomt. Dit houdt in dat het kabinet transparant moet zijn, naar de Staten moet komen waar de bevolking wordt vertegenwoordigd, de standpunten moet uitleggen en steun moet krijgen.”

De MAN is van mening dat het meest recente advies van de Curaçaose Raad van Advies (RvA) serieus moet worden genomen en zal dan ook ‘alles op alles zetten dat de wet via collega’s van de Tweede Kamer naar de Raad van State wordt gestuurd’. ,,De MAN zal alles binnen zijn bereik doen om het laatste advies op te nemen in Coho. Coho mag de autonomie van Curaçao niet aantasten; daarom acht de MAN het zijn verantwoordelijkheid inhoud te geven aan het advies van de RvA.

MAN betreurt het ook dat het kabinet-Pisas tot op de dag van vandaag het RvA-advies niet bij de Staten heeft ingediend. Aan de andere kant is het nooit te laat en zijn we vandaag slimmer dan gisteren om te garanderen dat in dit hele Coho-proces onze autonomie blijft gewaarborgd.”

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

11 reacties

 1. Wat een drukte om onze zgn “Autonomie”.
  Als het goed is dan moet onze Autonomie even opzij gezet worden om COHO de kans te geven om een betere toekomst te bewerkstelligen.
  Maximaal 6 a 7 jaar die zijn zo om. Wat gedaan moet worden is dat gedurende die 6 jaren de politiek gaat meewerken en zich zodanig gaat inzetten dat de nieuwe autonomie veel sterker wordt dan het tot nog toe het geval is geweest. De oude zgn “Autonomie” heeft ons uiteindelijk, zoals is gebleken, niet veel opgeleverd. De kans was er wel.

 2. De oppositie zat behoorlijk dwars konden het coho niet afronden, de regering mocht niks meer doen , oppositie met die grootbekken kwamen niet opdagen eisten wel geld voor het thuis blijven . Geen toegevoegde waarde geleverd al die tijd dat ze daar zaten en dat gajus zit er weer . Ook pisas zat daar dus bij, maar met de rug tegen de muur ja hoor.

 3. .. “Autonomie is bedoeld om zogenaamde “politici” de macht te geven om te doen en laten in een regering, zonder enige controle van buiten of ook van binnen”….

  @Avestrus, 10 punten.
  Autonomie betekent vooral spatten en bevoordelen zonder bemoeienis (lees: verantwoording afleggen)

  MFK wil geen coho, maar wel centjes. Zonder toezicht.
  Wie weet om één van de partijbonzen “vrij” te kopen.

  “Schottega(a)tweg” maar veel afrijden zou ik zeggen, hopelijk gebeurt het dan eens!

  Hoe toepasselijk die naam, alleen al vanwege de gaten!

 4. Nog steeds automie, alsof dat de redding voor Curacao is, alsof dat als vanzelfsprekend voor goedbetaalde banen zal zorgen. De werkelijkheid is dat de bevolking geen boodschap heeft aan al dat gekraai over autonomie.
  Autonomie is bedoeld om zogenaamde politici de macht te geven om te doen en laten in een regering, zonder enige controle van buiten of ook van binnen.
  Het is nu al heel duidelijk dat het gespuis en de onderwereld de macht in handen hebben, en dat heel duidelijk Nederland de eilanden beschermt tegen zichzelf.
  Er moet een dwaze opstaan die populistisch de massa achter zich krijgt en om 1 Milliard Euro vraagt als afkoop voor de onafhankelijkheid. Waarschijnlijk geeft Nederland gul 2 milliard Euro onder voorbehoud van as is where is.
  Degenen die dit klaar spelen zullen dan binnen 1 jaar van het eiland verdwenen zijn, met ruim 90% van het geld. Een gigantische puinhoop achterland, lachend, Apres Moi Le Deluge.

 5. Zijn we de vertragingstactiek vergeten van de oppositie in het vorige kabinet ????
  En Stephen, autonomie is een verzinsel van de heren bestuurders zodat ze hun gang kunnen gaan zonder dat ze gecontroleerd worden.

 6. Een warrig verhaal of de MAN het eens is met de nee van de morgen of de ja van de middag. De laatste 2 alinea’s duiden op de nee van de morgen. Ze hadden liever gezien dat zowel het kabinet als de staten zich onsterfelijk belachelijk hadden gemaakt.
  Wat moet de RvS nog nu er 4 handtekeningen onder de overeenkomst staan ??.
  De Man krijgt zijn kans nog mee te helpen het land naar de knoppen te helpen al is het maar met 2 stemmen.

 7. MAN heeft de boel anders behoorlijk dwars gezeten. Met Don Stephen als voornaamste tegenstander en roeptoeter van autonomie aantasting .

  Nog zo’n lintjesknippende belastinggeld verslinde carriere politicus!

 8. Deze woorden uit de mond van de man die het in 4 jaar tijd niet is gelukt de ‘red tape’ in zijn eigen ministerie op te lossen. Ondanks een hele commissie die hiervoor was opgetuigd. Ook mis ik nog 1.000 koeien en space travel. Ondertussen steeds lintjes doorknippen bij ondernemers die het ondanks alle administratieve barrieres toch is gelukt een bedrijf te starten.
  Alsof het zijn verdienste is dat Corendon, Sandals etc. naar Curaçao zijn gekomen…

 9. De autonomie van Curaçao niet aantasten .
  Maar we kunnen nog steeds onze te grote broek niet ophouden .
  Ban serio MAN , ba cabes y acepta .
  Of anders plan B , C , D , E etc , etc etc .

 10. toen MAN het voor het zeggen had, had Coho geen prioriteit en werd het process niet tijdig afgerond. Nu staat Pisas met de rug tegen de muur en verwijt MAN Pisas daadkracht. De pot en de ketel?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Opinie | Het toppunt van onverdraagzaamheid

Naar aanleiding van het stuk van de Asosashon over homo’s van dominees en pastoors die verenigd zijn in de associatie van christelijke voorgangers (APK) wil ondergetekende graag...

Telegraaf | Politici Bonaire boos op Ollongren: ’Dit verraadt onbekendheid met het leven in Caribisch Nederland’

Den Haag - Een Kamerbrief van demissionair minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) waarin de bevolking van Caribisch Nederland wordt opgeroepen om korter te douchen en de airco vaker...

Democracy now! | Wednesday, October 20, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 20 oktober 2021

 Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Overheidsschuld Curaçao ruim vier miljard gulden

De overheidsschuld van Curaçao is ten opzichte van het einde van het kwartaal weinig veranderd. De schuld van het tweede kwartaal van 2021 is ruim 4 miljard...

PBC | Inflatie Caribisch Nederland stijgt weer

Persbureau Curacao KRALENDIJK – De prijzen op Bonaire zijn in juli, augustus en september 4,3 procent gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor. Dit meldt het CBS. In...
- Advertentie -